Hoe maak je betere trainingen?

Ik heb de afgelopen weken twee boeken gelezen over het geven van trainingen. En me opgegeven voor een dagtraining. Een train de trainer dag. Om betere trainingen te gaan maken. Leek me superinteressant.

Waarom zou je nou een boek over trainingen kopen?

Tsja. Ik wilde me verder verdiepen in werkvormen en structuur en zo.

Maar gaan je trainingen dan niet goed?

In tegendeel. Ze lopen geweldig en krijgen goede beoordelingen.

Maar als je trainingen zo goed zijn heb je toch geen boek nodig?

Nou ja. Ik dacht: zo langzamerhand zijn trainingen toch echt mijn belangrijkste werk geworden. Het zou leuk zijn om ze verder te verbeteren. Waarom niet gaan voor die 10 in plaats van die 9?

En was het wat?

Ja, ik vond het wel wat. Ik had eerst een ander boek gekocht:

Maar dat ging vooral over het trainen van softs skills. Gedragstrainingen. En die geef ik niet. Dus nu heb ik van de week dit boek gelezen:

Dat was eigenlijk een betere keuze. Het is wel een beetje een boek voor beginnende trainers, maar ik haalde er toch veel uit. Het zet je aan het denken over je structuur en je werkvormen en dat soort dingen. Dus ja, ik heb er veel aan gehad. Meteen toegepast ook op een training die ik aan het ontwerpen ben voor een groep docenten. Beetje meta: een train de trainer tip gebruiken in een train de trainer training!

Maar het heet ‘Van deskundige naar trainer’. Niet: Van Trainer naar Trainer’.

En toch is het nuttig. Ook als je al langer trainer bent. Want de kans is groot dat je er inrolt vanuit je deskundigheid. Niet iedereen weet van tevoren dat hij of zij trainer zal worden.

Hmmm. Het blijft gek om toe te geven dat je een boek nodig hebt voor iets wat je al doet.

Haha. Daar worstelen de deelnemers van mijn trainingen soms ook mee. Maar net als zij wil ik gewoon meer weten en beter worden. Dus daar hebben zij en ik dan weer een overeenkomst.

Dus je raadt het andere trainers, of toekomstige trainers, aan?

Ja. ‘Van deskundige naar trainer’ geeft je tips voor het ontwerpen van je training en ideeën voor leervormen, introductie, etc. Het geeft je zelfs een indicatie van hoe lang onderdelen zullen duren. Als je niet vaak trainingen geeft, is dat echt een lastig stukje om te ontdekken (ik houd het zelf altijd bij tijdens trainingen, zodat ik kan checken of ik goed zat in mijn plannen en het eventueel een volgende keer kan aanpassen). Het geeft ook veel tips voor het omgaan met deelnemers die geen zin hebben. Die heb ik zelf nog nooit meegemaakt maar het is goed om er op voorbereid te zijn!

Nou. Tot zover je boekreview?

Tot zo ver… ! Behalve dan dat ik nog even wil wijzen op het boek ‘Het Groot Werkvormenboek:

Dat raadde een deelnemer van een training afgelopen week me aan. Ze geeft zelf ook trainingen (heel andere dan ik) en ze zei dat je in dat boek specifiek op onderwerp kunt zoeken op leervormen. Klinkt top. Best een uitgave. En er is ook een tweede boek, zag ik. Gaat op de verlanglijst!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Marthaantwoord
10 november 2017 om 23:19

Ik heb dat boek ook. Van die werkvormen. Het is absoluut een fijn boek!

Marthaantwoord
10 november 2017 om 23:20
– Antwoord aan: Martha

Als je het wil inzien mag je het wel lenen hoor. Voordat je het aanschaft

Elja Daae
11 november 2017 om 21:09
– Antwoord aan: Martha

Oh! Vooral benieuwd of je er iets aan hebt! Hoe vind je het?

Aleidantwoord
10 november 2017 om 18:39

Het groot werkvormen boek is echt een aanrader. Gebruik ik regelmatig voor workshops, colleges etc. Echt de investering meer dan waard!

Elja Daaeantwoord
11 november 2017 om 21:09
– Antwoord aan: Aleid

Oh top Aleid! Dan ga ik het gewoon aanschaffen dus!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.