Hoe begin je een nieuw project?

Ik ben al een tijdje bezig met een een nieuw project. Niet in mijn eentje, gelukkig, maar ik moet het wel uitdenken en de stappen nemen. Ik heb er veel over nagedacht maar met de verhuizing etc. niet echt zo veel tijd gehad om dingen uit te schrijven. Ik zat me af te vragen hoe dat nou werkt. Wat moet je nou doen, als je een nieuw initiatief start? Waar moet je op letten? 

Moet je alles uitschrijven? Alles uitdenken? Rampscenario’s doornemen?

Moet je positief zijn, optimistisch? Of voorzichtig?

Moet je een uitgebreid business plan hebben? Of een A-4tje?

Kun je alles uitdenken en voorzien? Of niet? Of veel wel?

Of zou iedereen het anders doen? Zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden?

Kijk je mee met anderen, kijk je af, of volg je je eigen pad? Vind je het wiel opnieuw uit? Of niet?

Hoeveel risico neem je? Hoe zenuwachtig maak je je? Heb je vertrouwen?

Ik kijk terug op de vorige keer dat ik een bedrijf begon (hoewel de situatie nu heel anders is, meer een project, maar toch – het voelt wel als een stap) en vraag me af wat ik geleerd heb. Ik heb een heleboel geleerd over het runnen van een webwinkel, destijds.

Maar nu ik er over nadenk heb ik ook wel iets geleerd over nieuwe ondernemingen, nieuwe initiatieven. Over wat belangrijk is.

Namelijk, in mijn geval,

1) op de kosten letten

2) op de marketing letten, hoe krijg je nieuwe klanten en hoe pak je de sales aan en

3) op je marges letten – en niet alleen op je omzet.

Ik ben ook iets meer van het stappenplan en van de lijstjes geworden, geloof ik. Die geven rust.

We zullen zien. Ik voel me met name erg excited om een leuk nieuw project te beginnen, met leuke mensen 🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Lauraantwoord
23 juli 2012 om 20:46

Ik ben ook benieuwd Elja!! Wij hebben een uitgebreid ondernemingsplan geschreven en ik heb gebruik gemaakt van het boek van Lorraine Vesterink: “Ondernemen moet je doen!” daar staan veel handige tips in. En verder denk ik dat je optimistisch en realistisch moet zijn.. Je kan niet alles voorzien natuurlijk maar je kan wel een prognose maken.. Anyway succes! Liefs Laura

Eljaantwoord
23 juli 2012 om 23:34
– Antwoord aan: Laura

Dat klinkt goed zeg! Even kijken of ik het kan downloaden. Jullie zijn goed bezig!!! Spannend!

Jacob Jan Voermanantwoord
23 juli 2012 om 12:26

leuk benieuwd.

tipje ?   …..   sluier ? ….

of kandatnogniet

Eljaantwoord
23 juli 2012 om 14:55
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Nee…nog even mee bezig. Komt!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.