Het geluk van de routine

Het is vandaag zo ver: na drie weken schoolvakantie zijn de scholen van de jongens weer begonnen. We hebben drie weken uitgeslapen, dat wil zeggen, iedere dag tot minimaal 8 uur geslapen. Wat een luxe! Normaal staat de wekker bij mij op 06:20.

Ik heb gewoon gewerkt, het grootste gedeelte van de tijd. Dat wil zeggen, ik was af en toe online om mijn mail te checken en te doen wat er moest gebeuren. Ik was niet vreselijk actief – heerlijk! Het voelt alsof ik drie weken vakantie heb gehad, ondanks dat werken.

Stress management

Op Facebook begon een vriendin vol angst en beven uit te zien naar deze maandagochtend. De ‘routine’ van de maandag-vrijdag. En die van het weekend, als je alles probeert te doen waar je doordeweeks niet aan toe komt.

En naar de rest van de winter – ze woont in Chicago en daar wordt het pas na maart weer een beetje gezelliger, qua weer. Als je sneeuw althans niet gezellig vindt. En kou. En lekker met je grote dikke gevoerde winterlaarzen en lange donzen winterjas door de sneeuw stampen…

Vervolgens begon een vriend van haar te vertellen hoe ook hij op zag tegen de komende maanden. Hoe de tijd zo snel voorbij ging. Hoe stressvol het is om iedere dag in het schema van vroeg opstaan, kinderen op tijd de deur uit krijgen, werk, het huishouden…

Terecht merkte iemand vervolgens op dat het zonde is om het goede gevoel en de energie die je over hebt gehouden aan de vakantie, te verspillen en te doen verdwijnen door jezelf in de stress te jagen.

Toen ik op Facebook een foto deelde van de wekkers op mijn telefoon, dacht een vriendin dat ik misschien een vroege afspraak had. En aan het ontbijt realiseerden we ons dat veel mensen  waarschijnlijk later opstaan – als je vlakbij je huis woont en werkt, bijvoorbeeld.

Het geluk zit in het moeten hebben van een routine

Ik herken het wel, dat gevoel van die vriendin. Balen dat je zo vroeg moet opstaan. En helemaal in de stress raken bij het idee dat de tijd zo snel gaat, dat er zo veel moet gebeuren, dat iedere ochtend zo stressvol is.

Maar, dacht ik: het is ook eigenlijk gewoon een beetje (een boel) ondankbaar. Je hebt een goede, uitdagende, leuke baan. Schattige, gezonde kinderen. Een leuke, aantrekkelijke, lieve partner. Een leuk, mooi en warm dak boven je hoofd. Geld om boodschappen te doen en af en toe op vakantie te gaan.

Als je bedenkt wat er allemaal anders zou kunnen zijn, krijg je een heel ander perspectief. Wat een voorrecht, zo’n dagelijkse routine!

Ik ga maar gewoon genieten van de dagelijkse routine. En van de winter! Van mijn kinderen die vol verwondering staan te kijken naar de sneeuw die hier opeens, als uit het niets, met dikke vlokken naar beneden valt.

Geluk zit in kleine dingen. En in het mogen hebben van een routine…

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

7 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Carolien Geurtsenantwoord
7 januari 2013 om 21:38

Er schemerde al vaag iets maar realiseer me nu dat jouw blogposts gewoon 23 uur later in mijn mailbox liggen dan jij ze post / goed om te weten / en totaal off topic natuurlijk maar ja, dat was er eerst .

Dat wat jij beschrijft, klinkt mij inderdaad als hemels in de oren #nokidding en heel leuk om op afstand mee te mogen genieten van jullie reilen en zeilen en hoe jij dat beschrijft!

Elja Daaeantwoord
9 januari 2013 om 08:53
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

Ja daar moet ik eens iets aan doen! Meer vragen over gekregen. Feedburner verstuurt ze iedere dag tussen 21:00 en 23:00. Maar als ik die net mis omdat ik nog niet geblogd heb, wordt het een dag later!

Marthaantwoord
7 januari 2013 om 21:31

Helemaal waar. Bovendien zijn mensen gewoontedieren die behoefte hebben aan structuur en routine. Daar zou je je geluk inderdaad uit kunnen halen 🙂

Martha (@drspee)

Elja Daaeantwoord
9 januari 2013 om 08:50
– Antwoord aan: Martha

Ik bedoelde het meer omgekeerd: die ochtendroutine (routine op zijn Engels) is stressvol en het is makkelijk om er van te balen. Maar je kunt er ook anders naar kijken – dankbaar zijn voor het feit dat je mensen hebt om voor te zorgen, een baan om naar toe te gaan, etc. 🙂

Rituelen | Communicatie met zonder beperkingantwoord
7 januari 2013 om 19:45

[…] las ik Het geluk van de routine van Elja Daee en ik realiseerde me dat ze gelijk had. Geluk zit voor een niet te onderschatten deel […]

Elja Trumantwoord
7 januari 2013 om 12:00

Maarhuh, tamelijk offtopic, maar wat voor een telefoon is dat?

Geen flitsende smartphone? 😉

Elja Daaeantwoord
9 januari 2013 om 08:52
– Antwoord aan: Elja Trum

Hahaha!! Scherp Elja! Ik heb een iphone zonder abonnement, en een tijdelijke prepaid (de goedkoopste natuurlijk). Zijn bezig om nieuwe iphones en data-abonnementen etc. te regelen maar uiteraard is dat allemaal niet zo makkelijk. In Turkije moet je schijnbaar eerst 1 jaar een postpaid abonnement hebben, voor je een goedkope/gesubsidieerde smart phone kunt krijgen. Zonder kost zo’n ding hier ongeveer 1.000 euro…nét een beetje te gek.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.