Nederland is een mooi land. Een van de beste landen om te wonen, wat mij betreft, en ik kan het weten. En andere repats (teruggekeerde Nederlanders) zijn het met me eens. Een van de beste landen om je kinderen op te voeden, om te werken, om te leven. Ik ben heel blij dat ik hier mag wonen. Maar soms zie je ook even de mindere kant. Vooral op Twitter.
Twitter is een heel menselijk medium. Dat maakt het zo leuk. Zo volg ik veel kritische Amerikanen op Twitter en dat is genieten. Er ontstaan vaak virale tweets met de grappigste reacties, zoals deze (klik op ‘Show this thread’ om de reacties te lezen). Puntig, goed geïnformeerd of zelfspot. Een van de leukste dingen van Twitter zijn die tweets en de reacties daarop.
Maar van de week kwam er een Nederlandse tweet mijn tijdlijn in die ook ‘viral’ was gegaan, voor Nederlandse begrippen. Deze. Ik moest er wel om lachen. Ik begreep direct dat het ironisch bedoeld was. Het ging over een gesprek in de stiltecoupé, door iemand die zich niet realiseerde dat hij in een stiltecoupé zat en een enthousiast gesprek begon over een boek.
Sommige reacties op die tweet waren echt Nederlands. Maar niet het mooiste. Het kleingeestigste.
Veel mensen waren boos. Natuurlijk mocht je niet praten in de stiltecoupé! Zo irritant, mensen die dat doen! Snappen ze dan de regels niet? Waarom gebruikte de twitteraar in kwestie het woord ‘haat’? Belachelijk!
Het was ironisch bedoeld, volgens mij, maar mensen vielen er over.
Ik zat door de reacties te scrollen en dacht: toch is het jammer. Een van de mooiste landen ter wereld. En toch ook, in vele opzichten, zo onvriendelijk. Zo veroordelend.
Ik hou van je Nederland. Maar ik zou willen dat we allemaal wat toleranter konden zijn, soms, en ons realiseerden hoe goed de meesten van ons* het hebben.
Niet iedereen heeft het goed, ook niet in Nederland. Onzin om te doen alsof dat wel zo is. Maar er is veel goed geregeld hier. Goed om je te realiseren.
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Peter Pellenaars zegt
Ik kom wel vaak in het buitenland, maar nooit lang. En tegelijkertijd komen er veel buitenlandse collega’s naar Nederland, waarvan er sommige lang blijven en anderen weer kort. Wat we allemaal doen is er veel over praten en daardoor krijg ik in het algemeen het beeld dat de buitenlandse bezoekers erg positief te spreken zijn over Nederland en dat ik zelf ook door een wisselend perspectief keer op keer de bevestiging krijg hoe goed wij het hebben in Nederland. Zelf zou ik daarom niet snel weg willen uit Nederland, ondanks dat ik ook wel zie dat niet alles in orde is en dat niet iedereen het even goed heeft. Wat minder klagen zou van mij best wel mogen, zeker door degenen die niet echt iets te klagen hebben. Maar het lijkt erbij te horen jammer genoeg.
Elja Daae zegt
Ja, kennelijk hoort het er bij. Nou ja. Het is maar iets kleins – het is hier zo goed verder, ben ik het helemaal mee eens!
Ximaar zegt
Bij deze nog een toevoeging. Het valt me namelijk op dat Nederlanders die langer in het buitenland zijn een vertekende blik op Nederland krijgen. Die blik is duidelijk negatiever. Zie hier een voorbeeld van een blogger die ik redelijk ken en waar ik zelfs bij langs ben geweest: https://nlerinmr.wordpress.com/category/nederland/ De man is goed opgeleid. Toch trapt hij in de val dat nieuws vertekend de grens overgaat. Dat gebeurt met al het nieuws. Als iets goed gaat in het buitenland dan krijgen we dat niet te horen. Als het fout gaat wel en dan denken we al snel dat alles in zo’n land fout gaat. Zelf ben ik wat langer in Taiwan geweest en kan moeiteloos stellen dat 50% van het nieuws over dat land onjuist is.
Elja Daae zegt
Het is zeker lastig om goed in te schatten hoe het er voor staat in een land als je er zelf niet woont. Verhalen in het nieuws lijken altijd veel erger dan als je er zelf woont, althans, vaak. Ik zag ook wel vanuit het buitenland hoe buitenlands nieuws totaal niet terecht kwam in de Nederlandse kranten, dingen die ik zelf zag gebeuren maar als onbelangrijk afgedaan werden. Dus dat kan ook.
Aan de andere kant zien mensen in het buitenland het misschien soms wel scherper? Omdat ze meer afstand hebben? Dat stuk schetst een zwarter plaatje dan hoe ik het ervaar maar ja, als je ergens woont is het soms lastig ook weer lastig om objectief te kijken naar wat er gebeurt en het hele overzicht te hebben.
Ximaar zegt
Met twitter e.d. heb ik niet veel. Maar je hebt wat mij betreft gelijk over NL. Door onze AOW kunnen mensen boven de 65 vrijwel niet onder de armoedegrens komen. In geen land is het armoedepercentage onder 65plussers zo laag als in NL. Toch hebben we een ouderebpartij die het allemaal nog beter wil. En dat is typisch Nederlands; hoe beter we het hebben des te meer klagen we over kleine dingen. Natuurlijk mag er veel verbeteren, maar kijk ook eens in de buurlanden hoe zaken daar vaak minder goed werken. Er zit wel een enorme fout in ons systeem en dat heeft met de hypothekrente-aftrek te maken. In veel landen bestaat dat systeem niet (meer). Punt is dat het de huizenprijzen opjaagt en dat starters te kort geld hebben om in te stromen. De huren zijn meegestegen. Als je eenmaal aan huren begint spaar je weinig meer voor een koopwoning.