Het belang van geduld, deel 2

Geduld is een schone zaak. Ik zei het al: het kost tijd om iets op te bouwen. Of het nou een vaste clientele voor je restaurant is, of een online business, of een blog – maakt niet uit. Je moet geduld hebben. Blijven werken aan je doel of idee maar weten dat er tijd nodig is om iets tot stand te brengen.

Bouwen aan iets nieuws is een kwestie van geduld.

Het blijft me verbazen, iedere keer dat ik iets nieuws start, maar je bent niet in 1 keer van A naar B. Geduld is niet mijn sterkste kant.

Ik wil NU naar B. Niet later. Ook als het gaat om ondernemen.

Natuurlijk is dat niet wat we verwachten op basis van de succesverhalen om ons heen. Groei is wat we zoeken. Enorme groei. Snelle groei.

“We konden de vraag bijna niet aan!”-groei. “Het ging veel harder dan gedacht!”-groei. “Het is een onverwacht succes!”-groei.

Eenhoorns willen we. Outliers.

Maar in werkelijkheid is het bij het bouwen aan iets nieuws gewoon een kwestie van geduld. Vrijwel niets gaat snel.

Groei vraagt tijd.

Geduld = tijd. Tijd = geduld.

Tijd. De resource zijn waar we het minste van hebben! Daarom is ‘geduld’ ook zo lastig, natuurlijk.

We leven maar een X aantal dagen, waarvan we een heel stuk ook nog eens slapen. Je kunt je eigen tijd nu eenmaal niet vermenigvuldigen. Je kunt hem alleen zo efficiënt goed mogelijk gebruiken.

In mijn geval betekende dat het afgelopen jaar, in het kader van mijn nieuwe bedrijf: mensen ontmoeten, koffie drinken, afspreken.

Ik heb laatst berekend dat ik het afgelopen jaar met 110 mensen afspraken had. Soms meerdere afspraken. Nog even los van de vele klantafspraken, workshops, presentaties en trainingen. Ik besteedde gewoon een heleboel van mijn tijd aan relaties.

Dat was niet alleen leuk, het leverde ook heel veel op. Ik ontmoette mensen die net als ik geloofden in nieuwe ontwikkelingen en mensen die net als ik bereid waren om samen te werken aan een resultaat.

Maar het ging niet altijd goed.

Soms leverde een ontmoeting – of een reeks ontmoetingen – helemaal niets op. En niet omdat ik niet wilde slagen! Omdat de ander een probleem had met het fenomeen tijd.

Hoe mensen omgaan met hun tijd bleek een goede indicator van succes.

Laatst las ik een interview van een succesvolle ondernemer die zei dat hij mensen die zeggen dat ze het zo druk hebben niet aanneemt (of was het een podcast? misschien deze). Daar gaat hij niet mee in zee. Want het zijn mensen die niet slim omgaan met hun tijd. Dat is voor hem een indicatie dat iemand niet gaat waarmaken wat hij of zij belooft.

Of, zoals deze man zegt, ‘Alleen sukkels hebben het druk.‘.

Het gaat een beetje ver, natuurlijk, wat die ondernemer doet. Maar mijn ervaring klopt wel met de zijne.

Ik sprak het afgelopen jaar af met een paar van die mensen. Drukke mensen die interesse hadden in een samenwerking. We konden best afspreken, maar alleen als ik hun kwant op kwam en zij niet voor mij ergens heen hoefde te komen. Omdat ze het zo druk hadden.

In de meeste gevallen wilde ik heel graag iets bereiken met die mensen en was ik graag bereid om ergens naar toe te rijden. Meerdere keren zelfs.

Maar het probleem is dat ik meestal meer wilde dan zij. En het andere probleem was dat ze vaak zo druk waren.

Zelden kwam ik met die mensen tot positieve, concrete uitkomsten. Zelfs als we afspraken maakten over de volgende stap, strandde die meestal.

Ze wilden het wel. Ze zagen het zitten. Het leek ze opportuun. Maar ze waren te druk.

Ze hadden geen tijd.

En ik heb niet zo veel geduld.

Tel uit je winst!

 

Geduld is een schone zaak.

Je moet realistisch zijn over tijdspaden en over de haalbaarheid van je plannen.

Maar je moet ook leren om de signalen te herkennen: krijg je tijd? Of krijg je priori-tijd?

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Suzanantwoord
23 juli 2017 om 23:57

Goed punt dit artikel! Mijn tijd zit m nu ook vooral in ‘netwerken’ (leuk!!!) en keuzes maken. Aftasten wie wil dat ik voor hen werk of met hen werk. Ik heb dat niet zo snel door, lichtelijk naïef. Nu terugdenkend zijn dat allemaal personen/instanties geweest waar ik naartoe ben gegaan…. En nee, er kwam niets concreets uit. Wellicht wel een klein beetje naamsbekendheid en een positief gevoel bij hen over mij. Wellicht helpt dat voor de toekomst.

Elja Daaeantwoord
24 juli 2017 om 23:51
– Antwoord aan: Suzan

Het is vast niet voor niets geweest. Het is een beetje een proces, volgens mij, ontdekken wat werkt en wat niet en wat je met je tijd wilt doen.

Josianneantwoord
16 februari 2017 om 11:26

Mooi, dit artikel. En ik heb er heel veel aan. Ook ik ben iemand die het vaak alleen maar druk heeft. Dat terwijl ik tegelijkertijd ook hele middagen op Facebook hang en me aan het einde van de middag afvraag wat ik ook alweer allemaal heb gedaan. Ik heb je artikel opgeslagen, dankjewel.

Elja Daaeantwoord
17 februari 2017 om 08:09
– Antwoord aan: Josianne

Pfff daar zijn we allemaal schuldig aan Josianne! :)) En het moet ook kunnen toch, beetje rondhangen. Maar ‘druk’ is geen fijn gevoel, dat is zeker.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.