Gedoe omdenken

gedoe omdenkenSinds een paar weken probeer ik het gedoe in mijn leven om te denken. ‘Gedoe’ is niet een aardig woord voor wat me dwars zat, maar het is wel hoe ik het meestal beschreef als ik het er over had. En omdenken is een beetje te simpel gezegd. Maar ergens dekt het de lading wel, want omdenken draait om de kracht van gedachten.

Omdenken heeft een positieve associatie, he? Maar ik denk niet zo zeer om omdat ik het positieve probeer te zien in iets lastigs (gedoe blijft gedoe). Ik doe het door anders te gaan denken daarmee anders te reageren. Dat kun je hier lezen, hoe dat zit.

De reden dat ik er weer over begin, is dat ik overal tekenen zie. Zoals dat altijd gaat als je ergens mee bezig bent… Ik deed vanochtend bijvoorbeeld de LinkedIn app open op mijn telefoon en van de eerste 20 berichten gingen er minimaal 3 over hetzelfde thema. Dus ik dacht: ik zet het even op een rijtje. Misschien ga ik dan nóg meer omdenken!

Die tape in je hoofd

Het is niet de eerste keer dat ik dat leer, dat ‘omdenken’. Jaren geleden legde iemand het mij als volgt uit naar aanleiding van een gesprek over moeilijke collega’s en stom werk. Stel je voor, zei hij, dat je uitgenodigd bent voor een feestje van een collega. Je bent de enige collega die uitgenodigd is en kent er verder niemand. Je collega laat je binnen en gaat even naar de keuken om wat te halen. Je loopt zonder haar de gang in en hoort het andere bezoek praten, in de woonkamer. Je doet de deur naar de zitkamer open en gaat naar binnen. En zodra je dat doet, begint iedereen hard te lachen.

Nu kun je twee dingen doen, of liever gezegd, denken. Je kunt denken: ze lachen om mij! Als je dat denkt, zul je een boze, afwijzende, gekwetste of gepantserde houding aannemen. En die heeft natuurlijk invloed op hoe die nieuwe mensen jou op hun beurt benaderen.

Je kunt ook denken: ha, wat was de grap? Als je dat denkt, zul je open, vrolijk en geïnteresseerd naar binnen gaan. Je treedt de mensen in de kamer anders tegemoet dan bij die andere gedachte. En zij jou.

Hoe je denkt over een situatie bepaalt je reactie, je gedrag. En jouw gedrag bepaalt weer hoe de rest van de wereld op jouw gedrag reageert.

Het gesprek dat ik destijds had ging over mijn werk. Het was echt een eye opener. Je kunt je eigen gedachten kiezen!? Het helpt je zelfvertrouwen, als je je bewust bent van je vermogen om te bepalen hoe je reageert. En daarmee reageren anderen weer anders op jou.

Tot zo ver werk. Maar in je privéleven is het moeilijker. Daar zit veel meer emotie en er zijn veel meer patronen en verwachtingen. Ik had het daar nooit toegepast, dat principe. Maar gelukkig was er afgelopen december weer iemand die me tot het inzicht bracht dat ik zelf kies hoe ik reageer.

Lastige kinderen en de Omdenken podcast

Op naar al die tekenen aan de wand! Te beginnen met deze podcast.

Naar aanleiding van mijn verhaal kreeg ik van Caro een mailtje met een link naar deze podcast van Berthold Gunster, de man achter het bekende merk Omdenken.

Het gaat over een moeder met gedoe. En het is nogal herkenbaar, voor mij. Misschien voor anderen ook, want eerlijk is eerlijk: iedere ouder heeft verwachtingen van zijn of haar kinderen. Daarin word je altijd teleurgesteld. Vooral niet als ze eigenlijk meer over jou gaan, dan over je kind.

Het is een mooi interview, echt de moeite van het luisteren waard. Die Berthold … die kan echt Omdenken! Volg hem ook op LinkedIn en Instagram of waar je dan ook online uithangt. Dan laat je de omdenkende inspiratie gewoon naar je toe komen.

Het leven is hoe je er op reageert

Je weet hoe het gaat: als iets je bezig houdt, zie je het overal. Toen ik van de week een nieuwjaarskaartje ontving van Erno (die ik al heel lang ken, maar de afgelopen 5 jaar maar 1 keer sprak) stond dit er op:

reacties

Ik wil niets te kort doen aan rouw, verdriet, woede en teleurstelling want dat die zijn er gewoon. We hebben onszelf niet altijd in de hand en dat hoeft ook niet. We zijn maar gewoon mensen en sommige dingen overkomen ons. Het leven is niet maakbaar, daar ben ik wel achter. Maar toch geloof ik dat jij en ik wel soms meer in de hand hebben dan we denken. Zoals hoe we op dat leven reageren. Te vaak laten we ons overmeesteren door woede, verdriet, teleurstelling, onzekerheid en vooral door ons ego.

(Overigens heb ik de meneer aan wie de quote wordt toegeschreven even opgezocht. Zijn achtergrond, aanpak en geloof zijn niet de mijne. Maar die quote…daar kan ik wel iets mee.)

Leer antwoorden

Al het goede komt in drieën toch? Zo kwam ik deze prachtige quote tegen op LinkedIn vanochtend. Hij komt uit een overzicht van quotes van Buddha. Ik weet niet of dat echt zo is, maar ik vind hem sterk.

Vrij vertaald staat er iets van: leer niet hoe je moet reageren, leer hoe je moet antwoorden.

Check.

Manage je tijd

Nog eentje dan over een andere manier van keuzes maken en omdenken. Ik kwam vanochtend een video tegen over omgaan met je tijd. Hij komt uit een interview met Bill Gates en Warren Buffet. Ik vind dat het te maken heeft met het hele idee van omdenken, gewoon omdat het aangeeft dat tijd zo kostbaar is. Je hebt maar zo kort, helemaal met je kinderen. Het is zonde om die tijd te verdoen. Bewuster omgaan met je gedachten en je tijd liggen best dicht bij elkaar. Dat een van de rijkste mannen op aarde zo bewust met zijn tijd omgaat – omdat tijd het enige is dat je niet kunt kopen, en dat zegt nogal wat uit zijn mond – is nóg een Omdenk-momentje.

LinkedIn staat net als alle social media vol met gestolen YouTube-fragmenten, dus ik heb de originele video even voor je opgezocht. Hij start precies bij het fragment over tijd.

Denken dat je kunt omdenken is ook omdenken

Iemand die mijn verhaal had gelezen waarschuwde me vandaag dat het me hoogstwaarschijnlijk niet zou gaan lukken. Ze dacht niet dat het mogelijk zou zijn om relaxt te blijven reageren op gedoe. Ze was bang dat ik teleurgesteld zou raken op het moment dat ik een keer boos zou reageren en dat ik anderen daarmee ook teleur zou stellen.

Maar ik denk dat dat onzin is.

Ten eerste omdat het geen zin heeft om iets te proberen als je denkt dat het je niet gaat lukken. En ten tweede omdat je alleen kunt iets kunt veranderen als je van jezelf ook mag falen.

Gedoe blijft gedoe. Sommige dingen zijn gewoon niet leuk. Ik ga de rest van mijn leven boos, geïrriteerd of verdrietig reageren op dingen waar ik beter relaxt op had kunnen antwoorden. Maar ik heb mezelf ook al heel vaak bewezen dat ik in staat ben om mijn gedrag te veranderen. Dus ik heb goede hoop dat het me in grote lijnen gaat lukken om om te denken. Vooral omdat het onderwerp van mijn omdenken zo belangrijk voor me is.

Als ik er zo over nadenk, denk ik dat het wel iets wordt, met dat omdenken!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.