Als je iedere dag blogt, moet je toch wat he, op de zaterdag. Maar gelukkig kom ik iedere week leuke, stomme, rare dingen tegen op social media. Dus ik dacht: ik kan er net zo goed een paar delen ter lering ende vermaeck. Here goes.
Blogmisser van de week: deel écht succes
Kijk, het is natuurlijk heel slim om een heel blogartikel te schrijven over je eigen succesvolle social media beleid. Er zijn blogs die het geweldig doen. Zoals Buffer, een social media tool. Zij publiceren regelmatig tips uit eigen ervaring en dat doen ze met veel succes.
Hootsuite, een soortgelijk tool als Buffer, moet gedacht hebben: dat kunnen wij ook! Trots publiceerden ze een artikel over 1 volgens hen succesvolle Instagramvideo: Anatomy of a Top-Performing Instagram Post.
Helaas is het grote onzin. Niet alleen staat het artikel vol met open deuren waar je niets aan hebt omdat iedereen die iets van Instagram weet het al lang weet (‘maak goede foto’s’, dat niveau). Bovendien geven ze zelf in het betreffende instagrambericht niet wat ze horen te doen. Namelijk: reageren. Ik telde het even na en telde 111 reacties van volgers en maar een stuk of 11 van hen.
Social media regel 1: reageer op de mensen die de moeite doen om berichten achter te laten. Helemaal als ze vragen stellen en hulp nodig hebben. Zo moeilijk is het niet, 100 keer op ‘reply klikken’.
Typisch voorbeeld van plank misslaan, keer twee. Pfff.
Delegeer of leer
Soms is het gevaarlijk om je social media aan anderen over te laten. De CEO van Jobbird, een vacaturesite, moest door het stof nadat haar social media bureau een vrouwonvriendelijke tweet plaatste vanuit een achterhaald vrouwbeeld (iets over of vrouwen liever zuster of juf worden of zo).
De Tweet slaat inderdaad nergens op. Ik heb met directe ingang de samenwerking met het mediabureau beëindigd.
Ik @MarlotHaagsma als vrouwelijke CEO van @JobbirdNL vind dit ongepast.
Iedereen moet een gelijke kans krijgen. Do what you love!— Jobbird.com (@JobbirdNL) June 5, 2018
Er waren mensen die betwijfelden of het om een social media bureau ging en of het in werkelijkheid niet om haar eigen collega’s ging. Maar wie zal het zeggen.
Je kunt je afvragen of je social media aan mensen buiten je eigen bedrijf kunt overlaten. Ik denk dat het soms wel kan, maar dat bureau of die zzp’er moet wel verdraaid goed op de hoogte zijn van bedrijfscultuur en onderwerp. En hoe vaak is dat nou echt zo? In tegenstelling wat sommige bureautjes je proberen te vertellen, is het niet zo makkelijk om te scoren met plak- en knipwerk waar weinig aandacht en energie aan is gegeven.
Quotes werken, ook op LinkedIn
Even iets heel anders: quotes. Quotes zijn hét social media format waarmee je altijd voor de dag kunt komen. Ook op LinkedIn. Toch lijken niet veel bedrijven er op LinkedIn slim gebruik van te maken. Sowieso zijn er niet veel bedrijven die LinkedIn echt goed en gestructureerd aanpakken, als ik eerlijk ben. Zonde. Het is hét social media netwerk van 2018. Ondanks het feit dat LinkedIn net zo veel van je weet als Facebook, is iedereen verrassend relaxed over dit bedrijf dat eigendom van Microsoft is.
Ik kwam deze LinkedIn update tegen. Slim gedaan:
Social media: iedere week weer leuke dingen
Er zijn altijd weer leuke dingen te ontdekken op social media. Leuk, spannend, verrassend. Qua content, qua verhaal of omdat er slimme technieken achter zitten.
Voer voor (social media) bloggers!
- Ik schrijf nog steeds - 1 december 2023
- Verliefd op je AI - 24 oktober 2023
- Blog je nog? - 2 oktober 2023
Ja, ja, ja. Klopt: ‘Ondanks het feit dat LinkedIn net zo veel van je weet als Facebook, is iedereen verrassend relaxed over dit bedrijf dat eigendom van Microsoft is.’. Bewustwordng gaat in golven?
Ik weet niet hoor Kitty. We hadden het hier op Twitter ook over, maar ik zie echt vrijwel nooit kritische geluiden. Terwijl iedereen over Facebook heen valt, zelfs als ze dingen proberen te verbeteren, hoor je niemand over LinkedIn.
Ik heb een keer aan een diner gezeten met een hoge LinkedIn-ner die vertelde hoe hij in gesprek was met de overheid om te bespreken welke arbeidsbewegingen ze zien rondom plaatsen (of het hele land?). Ze kunnen die afzetten tegen andere landen, kunnen zien waar mensen naar toe trekken of juist van weggaan. Welke skills met name gevraagd worden. Maar ook: wat voor type mensen met welke skills en welke opleiding op bepaalde vacatures worden aangenomen (als het algoritme slim genoeg is). Welke universiteiten op welke functies en in welke industrieen het beste vertegenwoordigd zijn.
Stel dat je nog een database opkoop en koppelt aan wat LinkedIn al heeft? Een database met inkomensgegevens? Met autogegevens? Met gesegmenteerde klantgegevens? Misschien kan LinkedIn dan wel zien, op basis van de grootte van je netwerk en de waarde er van, hoe groot de kans is dat je meer gaat verdienen?
Ik weet niet of het kan hoor, maar ik weet wel dat er een belachelijke hoeveelheid hele persoonlijke data (skills, arbeidsverleden, connecties, groei netwerk) in LinkedIn zit.