Een simpel systeem voor het bereiken van je doelen [SOBcon 2012]

Heel veel mooie dingen gehoord en besproken vandaag. Life changing, denk ik eigenlijk. En die kwamen uit een hele andere hoek dan ik verwachtte.

SOBcon werkt zo dat er een spreker is of een paneldiscussie/interview, waarna je het besproken onderwerp met de mensen aan je tafel (van rond de 6 mensen) verder uitwerkt. Dit doe je aan de hand van een soort werkblad met vragen. Je hoeft ze niet nu direct te beantwoorden, maar het geeft een aanzet tot discussie. Het idee is dat je elkaar kunt helpen bij het beantwoorden van de vragen die je als ondernemer hebt over dat onderwerp.

De vraag op het werkblad ging over hoe je tot besluitvorming komt. De suggestie was dat je het beste en het effectiefste beslissingen kunt nemen als je een systeem hebt. Dus wat voor systeem gebruik je voor het nemen van beslissingen rondom je werk (of je leven?)?

Je eigen levensdoelensysteem

Pepe, een van mijn tafelgenoten, en mede-eigenaar van een digital marketing agency in Mexico City, was even stil en begon toen te vertellen. Dat hij iedere zondag om 7 uur een half uur lang stilstaat bij zijn ‘7 rollen’. Dat hij 7 rollen heeft gedefinieerd voor zichzelf die het belangrijkst zijn in zijn leven. En dat hij iedere zondag voor iedere rol de vraag stelt: wat zijn deze week de 3 belangrijkste dingen die ik kan doen voor die rol?

Vervolgens plant hij in zijn agenda momenten in om ieder van die dingen te gaan uitvoeren.

De eerste rol is ‘zelf’, dan zijn er familie, een rol voor ieder van zijn bedrijven (!), PR, hobbies. En de rol zelf is onderverdeeld in spiritueel, lichamelijk en intellectueel.

Terwijl hij dit vertelde deed hij zijn laptop open en opende een powerpointpresentatie. Daar stond het allemaal uitgeschreven. Netjes en geordend. Hij had zo op kunnen staan en een van de sprekers kunnen zijn met presentatie en al!

Een slide ging over zijn talenten, zijn slechte uitschappen, zijn allergie etc. in een kwadrant met in ieder kwadrant een paar dingen. Er was ook een slide over zijn levensdoelen (“Hoe wil ik dat mensen zich mij zullen herinneren?”), zijn jaardoelen en zijn maanddoelen. En alles dus per ‘rol’.

Innerlijke rust komt van weten wat je wilt en vertrouwen in je stappen?

Hij had er nog nooit iemand over verteld, en het nog nooit aan iemand laten zien. Hij was eigenlijk ontzettend verbaasd dat wij zo onder de indruk waren, want dat waren we.

Hij komt over als een hele rustige, vriendelijke man, met een hele fijne en bijzondere uitstraling. Heel veel innerlijke rust, straalt hij uit. Het leek eigenlijk al een beetje moeilijk voor te stellen dat iemand die zo rustig en kalm is (en nog vrij jong) zoveel succesvolle bedrijven heeft. Ik weet niet – je verwacht een andere, drukkere uitstraling.

Hij vertelde dat hij een paar jaar geleden totaal overliep. Hij had 7 of 8 bedrijven, en hij wist niet meer waar hij het moest zoeken. Hij besloot dat het zo niet langer kon, en ging boeken lezen om een oplossing te vinden, maar hij vond nergens het antwoord. Dus ontworp hij voor zichzelf een systeem dat heel simpel was.

Houd het simpel

Door het iedere week zo te doen, zei hij, wordt iets een gewoonte, en is het helemaal niet moeilijk om het vol te houden. [dat herken ik van iedere dag bloggen! Jullie?]

Het mooie is dat hij op SOBcon is met zijn vriend en business partner. En die wist helemaal van niets. Sterker nog, hij vertelde dat hij heel vaak tegen Pepe zegt dat hij het zo knap vindt hoe Pepe het doet en hoeveel hij altijd weet te bereiken! Hij zat ook vol verbazing te kijken naar Pepe’s powerpoint presentatie.

Je kunt hieronder luisteren hoe Pepe het zelf uitlegt (excuses voor het achtergrondgeluid)

De grootste les in een onverwachte hoek

Zo zie je maar. De meeste inzichten en waarde haal je soms niet uit de ‘Grote Sprekers’ of de ‘goeroes’. Maar uit anderen die doen wat jij doet, maar dat beter kunnen of gewoon anders doen.

Tijd voor een simpele powerpoint met stappen. Ik denk dat het mij heel erg gaat helpen, samen met het vaststellen van mijn ‘purpose‘.

Het is gek – vorig jaar was ik ook op SOBcon, vond ik het ook geweldig en leken boodschappen ook aan te komen. Maar toch was dat niet zo. Het lijkt alsof ik het allemaal nog een keer heb moeten horen om het echt te laten bezinken – en ik er nu ook meer klaar voor ben. We zullen zien…

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

22 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Het is zaterdag | Elja Daaeantwoord
20 oktober 2012 om 20:30

[…] Nee, zo simpel is het niet. Want die actielijst van mij is niet wat ik eigenlijk zou moeten doen. Althans, niet wat ik voor ogen had. Namelijk die van de grote doelen op meerdere gebieden waar je bewust tijd voor maakt in je werkschema. Het zijn niet die acties waarbij je je levensdoelenin vertaalt in jaardoelen en maanddoelen en weekdoelen (deze aanpak). […]

Je doelen vaststellen is 1, ze proberen te bereiken is 2! | Elja Daaeantwoord
15 oktober 2012 om 09:50

[…] om duidelijk doelen te stellen, en daar dan gericht naar toe te werken. Ik was zo enthousiast n.a.v. mijn ervaringen op SOBcon eerder dit jaar. Maar ik worstel met het […]

Runyantwoord
17 september 2012 om 13:45

Dit is een mooi systeem. Ik gebruik zelf ook zo’n systeem. Getting Things Done van Allen. Het systeem werkt met listen en contexten. De lijsten zijn Stuff inbox, waar je alle troep en ideeën in dumpt. De Next action list. Dat is de lijst van dingen die je volgende week gaat doen. Dat zijn die 21 dingen die de ondernemer hierboven noemt. 3 per rol. Verder heb je de Wachten op lijst, voor dingen die je aan anderen hebt gevraagd en de Later/misschien lijst. Ik leeg mijn hoofd 1 keer per week op vrijdag om 14:00 in de Stuff inbox lijst. Voordeel is dat ik geen malende zorgen meer heb omdat alles in het systeem zit. Dan zorg ik dat ik alleen taken zet op mijn Next action list die ik wil en moet doen. Soort afspraak met jezelf. Op mijn website heb ik een aantal artikelen over geschreven hoe je dat in een spreadsheet opzet. Boven GTD zit ook het rollen en doelensysteem van die ondernemer. Dat doe ik niet wekelijks maar per kwartaal. Misschien ga ik ook elke week naar mijn rollen en doelen kijken voordat ik mijn taken en next acties plan.

Eljaantwoord
18 september 2012 om 17:25
– Antwoord aan: Runy

Veel over gehoord! Het lastige van ieder systeem is toch de discipline om het door te zetten, he??

Doelen | Elja Daaeantwoord
16 september 2012 om 20:45

[…] Toen ik op de SOBcon conferentie was in mei, werd ik erg geinspireerd door iemand met wie ik aan tafel zat, Pepe. Hij had een heel eigen systeem om verder te komen in wat hij deed. Maar niet alleen qua werk, ook sociaal. En persoonlijk. Hij had een heel strak systeem om te zorgen dat hij aandacht bleef besteden aan wat belangrijk is (hier heb ik het beschreven). […]

Kitty Kilianantwoord
5 juni 2012 om 21:50

Leuk! Omdat het een heel simpel en intuitief systeem is. 

Je purpose vinden als persoon, en als professional | Elja Daaeantwoord
20 mei 2012 om 05:14

[…] dan kan ik een plan trekken. En de rollen die Pepe zo mooi inzet als kader, verder […]

Stappen nemen | Elja Daaeantwoord
20 mei 2012 om 05:13

[…] heb ik natuurlijk niet zelf verzonnen. Het komt door Pepe en zijn rollen.  Ik heb de afgelopen week voor mezelf opgeschreven wat mijn rollen zijn, in mijn […]

Marjolein van Braam Morrisantwoord
14 mei 2012 om 22:48

Nu ik Pepe’s systeem lees, zie ik grote overeenkomsten met hoe Covey in zijn boek ‘De 7 eigenschappen’ de levensplanning beschrijft (eigenschap 3, Belangrijke Zaken Eerst). Mooi om te zien hoe iemand dat voor zichzelf handen en voeten heeft gegeven. Misschien moet ik het ook maar zo doen, in plaats van van alles in allerlei verschillende vormen, op verschillende plekken en van verschillende rollen te hebben staan… Daar ga ik eens over nadenken…

Eljaantwoord
14 mei 2012 om 23:41
– Antwoord aan: Marjolein van Braam Morris

Volgens mij zei Pepe ook zoiets, dat hij zich zo rot voelde en radeloos was dat hij alles begon te lezen dat hij kon vinden over hoe je nou beter kunt omgaan met alles wat je moet/wilt doen. Dus het zou best medegebaseerd kunnen zijn op Covey?
Die rollen zijn wel fijn, merk ik. Het kadert alles een beetje in, van wat nou belangrijk is voor wat. Wat is belangrijk waarom. Zoiets? 🙂 Ingewikkeld maar toch ook weer niet he?

Plan de grote en de kleine dingen | Elja Daaeantwoord
7 mei 2012 om 00:47

[…] al schrijvende, dacht ik: Aha! Als je weet wat je wilt bereiken, wat belangrijk is, en je gebruikt een systeem als dat van Pepe om tot acties over te gaan, dan kun je stappen […]

lindakwakernaatantwoord
6 mei 2012 om 16:37

omg wat een intressant persoon!
I wanna meet him!!

Jacob Jan Voermanantwoord
6 mei 2012 om 13:49

wijsheid komt net zo vaak voorbij (in allerlei verschillende vormen) totdat het past bij jou, bij het moment.

Elja Daaeantwoord
7 mei 2012 om 00:06
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Echt!! Helemaal mijn gevoel. Het kan wel langskomen (je kunt het zelfs opzoeken) maar het landt pas als je daar klaar voor bent. Vorig jaar landde het allemaal wel een beetje, maar niet tot in de kern. Of zo. ?!

EllenDeLangeRosantwoord
6 mei 2012 om 13:19

@Rutger: wat jij beschrijft is een soort ‘level 1-effectiviteit’. Dat werkt prima als je leven overzichtelijk is en je 1-3 uitdagingen of doelen hebt. Het systeem zoals Elja/Pepe beschrijft gaat verder. Dat zorgt ervoor dat je ook nog focus (en lol!) houdt als je wel 10 dingen tegelijk wilt doen, met verschillende bedrijven, als partner/echtegenoot, als vader/moeder/opvoeder, als kind van bejaarde ouders waar je goed voor wilt zorgen, als vrijwilliger in je community, etc. De truc is dan niet meer om internet eens een uurtje uit te zetten. Het gaat dan om het balanceren van heel veel doelen die allemaal belangrijk voor je zijn. Het boek ‘on-purpose people’ geeft een mooie aanpak hoe je hier lol in houdt en de goede dingen gaat doen. 

Rutger Steenbergenantwoord
6 mei 2012 om 14:51
– Antwoord aan: EllenDeLangeRos

Wat ik vaak mis in dit soort systemen is gezond verstand. 

Een voorbeeldje: drie dames achter de appeltaart met thee. Alledrie aandachtig verdiept in hun smartphone, want Wordfeud of Facebook is kennelijk belangrijker dan bijkletsen. Dan kun je heel veel boekjes lezen.

Ben ik daarmee tegen systemen? Zeker niet, maar wijsheid is ook zelf blijven nadenken en de juiste prioriteiten stellen. Misschien moet iet 7 of 8 bedrijven willen hebben?  

lindakwakernaat
6 mei 2012 om 16:38
– Antwoord aan: Rutger Steenbergen

@2167346ecfabdca6ae9736b03d274ab3:disqus , dat zijn geen figuren die ik wil ontmoeten
en ook geen vrienden

Elja Daae
7 mei 2012 om 00:05
– Antwoord aan: Rutger Steenbergen

Hoi Rutger! Ik ken hem niet goed genoeg om te weten hoe het zit met zijn bedrijven. Maar ik kan dat alleen maar bewonderen, iemand die altijd kansen ziet, en ze weet te verwezenlijken. Met of zonder systeem! Je moet denk ik vooral doen waar je zelf gelukkig van wordt. En voor mij persoonlijk is het moment gekomen dat een systeem mij denk ik kan helpen om meer en betere dingen te doen, waarvan ik happy wordt. Dus ben gewoon dankbaar dat hij met mij en de anderen wilde delen hoe hij het doet. Maar als doel op zich werkt het inderdaad niet he? 🙂

Runy
17 september 2012 om 13:55
– Antwoord aan: Rutger Steenbergen

Rutger
Ik kan me heel goed voorstellen wat je bedoelt. Soms heb je een overvolle agenda of takenlijst, heb je je rollen en doelen helemaal perfect in beeld maar vergeet je te genieten van het moment nu, waarin het hele leven zich afspeelt.

The Power of Now zegt dat je die EGO in je hoofd die maar wil plannen, doen, dingen bereiken juist niet moet volgen. Dat je zo niet gelukkiger kan worden. Je kunt hem alleen maar stoppen door in het Nu te leven, niet in de Toekomst.

Dus even de iphones weg en maak het praatje met degene die voor je zit. Al die mooie acties kan je alleen maar in het Nu

Elja Daaeantwoord
7 mei 2012 om 00:06
– Antwoord aan: EllenDeLangeRos

Dank voor alle tips Ellen! Wel een onderwerp voor jou he? 🙂 Gebruik jij zelf een systeem? En zo ja, welke dan?

Rutgerantwoord
6 mei 2012 om 10:37

Volgens mij is focussen de grootste uitdaging. Kies een systeem/doel/dienst/product, trek dan de stekker van mijn part uit internet en focus je hier 100% op. Geen andere dingen doen of nieuwe ideeën ontwikkelen, maar uitvoeren tot je doel bereikt is. Dat geeft meteen veel voldoening en energie voor een nieuw project. 

EllenDeLangeRosantwoord
6 mei 2012 om 09:34

Leuk stuk, altijd interessant om mensen te ontmoeten die zaken heel anders aanpakken en waar je veel van kunt leren.

Een mooi boek hierover is ‘The on-purpuse person’ van Kevin McCarthy. Hij beschrijft hoe je stap voor stap zelf een systeem zoals dat van Pepe maakt. Je gaat aan de gang met een lange lijst dingen die je leuk vindt of graag wilt, en stap voor stap zet je die dingen in een structuur die je enorm helpt om niet meer reactief, maar pro-actief en on-purpose te gaan leven. Het boek is een aanrader voor iedereen die getriggerd wordt door dit verhaal en zelf ook wel met zo’n systeem zou willen werken voor meer rust en lol in je leven. 

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.