Een echt goed netwerk draait nooit om jou

Ik had vandaag een vriendin aan de telefoon. Ik ken haar van mijn tijd als marketeer bij een advocatenkantoor. Mijn manager destijds ontmoette haar op een conferentie en realiseerde zich dat ze waarschijnlijk heel goed met mij op zou kunnen schieten. En dat bleek te kloppen.

Zo werden we onderdeel van elkaars netwerk. Maar ook gewoon vrienden.

Draait het om vrienden?

We hadden ongeveer dezelfde functie (maar zij is veel slimmer :)). En we dragen allebei geen make-up (hoe vaak kom je dat nou tegen?!).

Het is al lang geleden maar we hebben altijd contact gehouden. Door jaren, landen en functies heen. Ze is een van de weinige mensen die ons opgezocht heeft in 2 van de 3 landen waar we hebben gewoond.

Maar naast vrienden zijn we dus ook gewoon elkaars netwerk. En elkaars kennis-netwerk. Waar je gewoon tegen kunt zeggen waar je zakelijk mee zit. Een netwerk dat je kunt vertrouwen.

Ze zocht iemand die haar met iets kon helpen. Ik wist meteen wie misschien geschikt zouden zijn voor de opdracht.

Draait het om collega’s?

Dus ik belde een andere vriendin en oud-collega. Ik ken haar ook al jaren. Toen zij het bedrijf waar we allebei werkten verliet, hielden we contact. En toen ik ook wegging, bleven we in touch.

We zijn inmiddels allebei zelfstandig. Onze vakgebieden overlappen, maar met andere aandachtspunten.

Het grappige was dat ik ze allebei al meer dan een jaar niet had gesproken. Ook al wonen ze allebei niet al te ver weg.

Kinderen, werk, gedoe – het leven is druk. Soms lukt het even niet om tijd te besteden aan vrienden en kennissen en oud-collega’s. Maar een goed netwerk kan daar tegen.

Draait het om concullega’s?

Deze week geef ik een aantal workshops Instagram. Die opdracht kwam via iemand die ongeveer hetzelfde doet als ik: trainingen, lezingen en workshops op het gebied van social media.

Alleen kon zij niet. Dus raadde ze mij aan. Net als ik doe, als ik niet kan (of als ik gewoon denk dat zij het veel beter kan, dat gebeurt ook nog wel eens).

Zo heb ik meer ‘concullega’s’, vakgenoten, waarvan ik de naam kan doorspelen. En zij de mijne. Omdat we weten dat de ander het kan. En we dus zowel de opdrachtgever als de vakgenoot kunnen helpen.

De kracht van netwerken vertaalt zich zo daadwerkelijk in opdrachten. En brood op de plank. Maar dat is niet wat netwerken zo krachtig maakt, dat brood.

Het draait om iets anders

Netwerken draaien om heel iets anders, eigenlijk, bedacht ik vandaag.

Wat uitmaakt is namelijk niet jouw brood maar het hunne.

Wat uitmaakt is dat je elkaar kent en vertrouwt. En dat je weet wat anderen kunnen en wat ze nodig hebben.

De kracht van een netwerk is dat je het niet alleen inzet voor jezelf, maar vooral voor anderen.

Hoe meer je kunt geven, hoe krachtiger je netwerk wordt. En hoe meer er naar je terugkomt. Behalve als je het daarom doet! Dat is het ironische.

Ask not what your netwerk can do for you, but ask yourself what you can do for your netwerk! Een credo om naar te leven …

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Marthaantwoord
14 juni 2017 om 01:42

Ja dat. Ik ben vaak aan het geven en verwijzen. Je kunt het ook karma noemen denk ik.

Elja Daaeantwoord
14 juni 2017 om 22:13
– Antwoord aan: Martha

Ja, misschien zoiets?

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.