Een blast from the past

Ik zat net een beetje nietsnuttig door mijn Facebook timeline te scrollen. Op zich al een nutteloze bezigheid. In plaats van bloggen (ik moest nog bloggen… ;-)) of met Flap praten over onze plannen. Of een heleboel andere dingen die ik zou kunnen doen, waaronder het boek lezen dat ik vandaag begonnen ben.

En opeens kwam ik in mijn timeline een foto tegen. Voordat ik hem bewust registreerde, ging er een klein schokje door me heen. Een vriend van vroeger had een foto van vroeger gepost. 

Een rooksignaal van vroeger

Ik stond er niet op. Gelukkig. Het is een vriend die me doet denken aan leuke maar ook aan minder leuke dingen van toen. Waarvan de belangrijkste is dat een van onze gezamenlijke vrienden, waar ik veel voor voelde, er niet meer is. Kalverliefde was het misschien, maar toch.

Mijn hart had denk ik even snel gescand of die vriend er op stond. Ze waren onafscheidelijk, die twee. Maar de foto was van voor die tijd geloof ik.

Het was een heftige tijd. Voor hen weer om hele andere redenen, dan voor mij, maar toch. Onze levens raakten elkaar op bepaalde momenten.

Je kunt denken, kop in het zand, en daar zou je gelijk in hebben.

Vanochtend keek ik The Lion King met de jongens:

Pumbaa: It’s times like this my buddy Timon here says: you got to put your behind in your past.
Timon: No, no, no. Amateur. Lie down before you hurt yourself. It’s “You got to put your past behind you.”

(ik moet altijd weer lachen om die grap! Mooie film is het toch. Quote gevonden op deze site.)

Niet klakkeloos, the past behind you, nee, maar na veel verdriet, gepeins, gedachten, verwerking, mag het wel gewoon in het verleden blijven, wat mij betreft.

Zit ik er op te wachten dus, zo’n confrontatie met het verleden? Je raadt het al: Niet bepaald.

Waarom dan ‘vrienden’ op Facebook? Goede vraag. Vanwege vroeger, natuurlijk….

De negatieve kant van Facebook

Het doet me realiseren wat de negatieve kant is van Facebook voor mij, de laatste tijd. Niet dat ik dat niet wist! Maar ik schrik er toch van. Het idee dat ik opeens geconfronteerd kan worden met een foto van vroeger! Als iemand die er op zet. Dat ik opeens in die emoties gezogen kan worden. En publiekelijk, ook nog. Dat is echt heel erg schrikken.

Ik had de laatste tijd al vaak het gevoel dat ik op Facebook heel veel dingen zag die ik niet wilde zien. Al die blije vakantiefoto’s en uitjes. Foto’s van prachtige kinderen (waaraan ik blij meedoe, toegegeven). Al die checkin’s bij hippe restaurants. Het is allemaal zo happyhappyhappy. En daardoor is het ook een beetje deprimerend. Gek, maar waar.

[ik post meestal alleen voor een besloten groep vriendinnen. en daar post ik ook als ik me niet happy voel. ook juist als ik me niet happy voel!] [verder val ik in die val, net als de rest. de kijk-mij-nou-happy-zijn-val]

Blehh.

Ont-vrienden? Ver-bergen? Be-vrienden? Groeperen?

Voor de zoveelste keer twijfel ik. Moet ik niet door mijn vriendenlijst en iedereen die niet heel dicht bij me staat, ontvrienden? Zodat ik wat meer controle krijg over wat ik zie, en over wie wat met me deelt?

Ik zou wel willen.

Maar ik durf niet.

Ver-bergen ont-vrienden be-vrienden ont-abonneren….

Mijn haat-liefde verhouding met Facebook – continued.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.