Een beetje inspiratie voor je plan

business modellen maken mbv boekIk ben (nog steeds) bezig met een plan.

Het probleem met plannen is dat een plan handen en voeten moet krijgen, zoals dat heet. En dat kost tijd. Tijd om een beetje na te denken en dingen te laten bezinken. En tijd om alles uit te werken, op te schrijven, en met anderen te delen.

Gisteren het boek Business Model Generation gekocht. Ik had een tip gekregen van Robert – Business Model You -, ook leuk, maar meer op persoonlijke ontwikkeling gericht. Hij vertelde al dat dit andere boek heel goed was als systeem om dingen uit te denken.

Klopt. Heerlijk in een koffieshop gezeten, gelezen, aantekeningen gemaakt.

 

Hoe maak je van een idee een plan?

Ik kan een idee het beste uitwerken tot een concreet plan als ik:

  1. Iets inspirerends lees. Liefst iets met een plan van aanpak, of hoe anderen iets aangepakt hebben.
  2. Ik papier en een pen heb. Of Evernote op de ipad of zo.
  3. Ik even niets anders hoeft (werk, gezin…).
  4. Ik ergens zit waar ik met niemand hoef te praten, maar wel mensen om me heen zijn.

Geen idee waarom dat zo werkt, punt 4, maar dat vind ik nou lekker. Zo kom ik tot mezelf. Zo kom ik tot ideeen. Thuis zitten bij de computer helpt me niet, gek genoeg. Dan lonkt het werk, of de afwas, of mijn bed (haha!). Of de TV. Of een lekker boek.

Geen idee of dit voor anderen ook zo werkt. Maar dat is wel mijn ideale formule om tot een plan te komen.

[Aantekening: jammer genoeg moet je dat dan heel wat uurtjes doen, wil je ook tot iets komen.  Dat is niet altijd makkelijk, die uurtjes vinden! Dus in de praktijk moet het natuurlijk toch gewoon tussendoor.]

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

7 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Sonja Broekhuizenantwoord
11 augustus 2012 om 14:38

(sorry: net met verkeerde account geplaatst, dus hierbij nogmaals) 

1 t/m 3: heel herkenbaar! Ben daarom ook gek op van die ‘doe-boeken’ die mij prikkelen en zorgen voor #inspiratieboost
Ben nu bezig met ‘Laat jezelf zien’ http://www.judithwebber.nl/boeken/laat-jezelf-zien en ‘Start vanuit je hart’ http://www.devoorde.nl/page/4783/gratis-boek- (ik heb nog de papieren versie) staat als favoriet bovenaan. Dat soort boeken beschrijf & beklieder ik naar hartelust en blader er later nog vele keren doorheen.

4. Ik woon en lief alleen en bij blij dat ik (steeds beter 😉 alleen kan zijn. En vooral ook omdat ik steeds meer geniet van de momenten dat ik niets hoef en zoals nu lekker aan het rommelkonten ben . . .

 

#intentievandaagantwoord
11 augustus 2012 om 14:37

(sorry: net met verkeerde account geplaatst, dus hierbij nogmaals)

1 t/m 3: heel herkenbaar! Ben daarom ook gek op van die ‘doe-boeken’ die mij prikkelen en zorgen voor #inspiratieboost
Ben nu bezig met ‘Laat jezelf zien’ http://www.judithwebber.nl/boeken/laat-jezelf-zien en ‘Start vanuit je hart’ http://www.devoorde.nl/page/4783/gratis-boek- (ik heb nog de papieren versie) staat als favoriet bovenaan. Dat soort boeken beschrijf & beklieder ik naar hartelust en blader er later nog vele keren doorheen.

4. Ik woon en lief alleen en bij blij dat ik (steeds beter 😉 alleen kan zijn. En vooral ook omdat ik steeds meer geniet van de momenten dat ik niets hoef en zoals nu lekker aan het rommelkonten ben . . .

 

#intentievandaagantwoord
11 augustus 2012 om 14:36

1 t/m 3: heel herkenbaar! Ben daarom ook gek op van die ‘doe-boeken’ die mij prikkelen en zorgen voor #inspiratieboost

Ben nu bezig met ‘Laat jezelf zien’ http://www.judithwebber.nl/boeken/laat-jezelf-zien en ‘Start vanuit je hart’ http://www.devoorde.nl/page/4783/gratis-boek- (ik heb nog de papieren versie) staat als favoriet bovenaan. Dat soort boeken beschrijf & beklieder ik naar hartelust en blader er later nog vele keren doorheen.

4. Ik woon en lief alleen en bij blij dat ik (steeds beter 😉 alleen kan zijn. En vooral ook omdat ik steeds meer geniet van de momenten dat ik niets hoef en zoals nu lekker aan het rommelkonten ben . . .

 

Kitty Kilianantwoord
10 augustus 2012 om 12:57

Mooi boek met een stomme titel.

Elja Daaeantwoord
12 augustus 2012 om 16:54
– Antwoord aan: Kitty Kilian

Ja? Duurde bij mij een tijdje voor ik bedacht dat ze genereren en niet generatie bedoelden, misschien is dat het bij jou ook?

Karin Ramakerantwoord
10 augustus 2012 om 12:01

de ideeën die ‘groot’ werden waren hele impulsieve ideeën die gaandeweg een eigen leven gingen leiden. De ideeën die ‘groot’ werden en ‘behapbaar’ waren ideeën die geduld hadden. Mijn boekidee was ruim voordat het überhaupt naar een uitgever ging al een plan. Misschien een jaar ervoor al. Maar het was bij lange na niet concreet. Blog-Art ook niet. Maar ik heb geleerd dat juist dat soort ideeën de beste ideeën zijn die uitvoerbaar zijn. Niet teveel plannen, opschrijven en in hokjes zetten. Een idee heeft blijkbaar ook adem nodig, richting en vertrouwen. 

Elja Daaeantwoord
12 augustus 2012 om 16:57
– Antwoord aan: Karin Ramaker

Ja, eens, dingen moeten vorm krijgen in je hoofd. Maar er komt een moment dat je met anderen te maken krijgt (of wil krijgen) en dan zijn plannen en alles op een rijtje krijgen wel fijn, vind ik.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.