Doe het gewoon (continued)

Het is een thema op dit blog: doe het gewoon. Maar het blijft relevant.

Iemand die ik ken droomt al jaren van een eigen bedrijf. Maar komt er niet toe. Iets in de horeca misschien?

Nu er een pandje leeg is komen te staan in de buurt van haar huis, wordt de droom steeds groter. Of althans, steeds aanweziger.

Het is niet makkelijk natuurlijk. Horeca. Net zo min als retail. Je moet veel investeren en het kan zijn dat je maar weinig omzet. Je moet goed weten waar je aan begint.

Maar het belangrijkste is juist dat: B E G I N T.

Oftewel: doe het gewoon!

Je denkt misschien van niet – zij denkt misschien van niet – maar er is zoveel waar je mee kunt beginnen. Meteen. Vanavond al. NU.

Ga in ieder geval een business case maken, gewoon in excel. Maak een lijstje. Wat komt er bij kijken om zo’n droom te verwezenlijken?

(ik ben dol op excel, want je kunt heel makkelijk aanpassen hoeveel klanten je denkt te krijgen of hoeveel producten je denkt om te zetten en je ziet in 1 oogopslag wat er dan gebeurt met je totaalresultaat)

Wat kost het pand? Staat het op Funda in Business? Wat is de huur? Moet je het kopen? Hoe ziet het er uit?

(er zijn ook sites waar je hele bedrijven te koop kunt vinden, niet alleen de panden, check de wegwijzer van de KvK. En droom een beetje!)

Hoeveel kost personeel? Hoeveel personeel heb je nodig? Wat zijn de vaste lasten? Wat als je tijdelijk personeel inhuurt of part-timers of studenten? Kun je het werk ook af met tijdelijke krachten?

Welke diploma’s heb je nodig? Kun je die halen? Hoe moeilijk is dat en wat kost het?

En hoeveel kun je omzetten? Wat ga je aanbieden? Wat is de kostprijs en waarvoor verkoop je het?

Wat wil je verdienen? Hoeveel moet je omzetten om uit de kosten te komen? Hoeveel moet je omzetten om echt geld over te houden om van te leven?

Als je inloop van klanten niet voldoende is, wat kun je dan nog meer doen? Events? Partijen? Lokale groepen hosten voor hun vergaderingen? Catering?

Waar liggen je kansen?

Alles is mogelijk. Als je maar begint. Als je maar iets doet.

Wie ken je die je zou kunnen helpen? Ken je mensen die ook zoiets doen of gedaan hebben? Weet je waar het vaak mis gaat? Wat moet je weten van de mensen die ervaring hebben?

Is er een branchevereniging waar je lid van kunt worden? Is er een tijdschrift? Een boek? Een blog? Waar kun je nog meer informatie halen?

Niemand begint morgen een bedrijf. Iedereen moet er over nadenken. Net als met alle grote plannen. Wereldreizen, nieuwe banen, nieuwe huizen – veel grote plannen vragen voorbereiding.

Maar dat is niet erg.

Je kunt er vandaag mee beginnen. 🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.