Dit was het nieuws

Terwijl iemand in Frankijk onthoofd wordt en iemand anders in Tunesië om zich heen begint te schieten op het strand, krijgen honderdduizenden Amerikanen in een keer de mogelijkheid om te trouwen. En een of andere journalist probeert het feit dat de politie probeert te zorgen voor haar mensen om te zetten in een schandaal.

Terwijl je aandacht hebt voor het ene loopt je twitter feed, je telefoon of je email vol met het andere (nieuws).

Maar wat is Nieuws?

In jouw persoonlijke Nieuws gaat je beste vriendin trouwen, is je oma ziek of ga je vandaag eindelijk iets doen dat je al jaren wilde. Vier je dat je geliefde die voor de goede zaak oorlog voerde in verre vreemde landen ongeschonden terug is gekomen of denk je aan hen die vielen voor de vrede.

Ik, ik denk aan de man die weer geen stokslagen kreeg maar ook nog steeds niet veilig is.

Het nieuws is vluchtig maar de impact van het nieuws op mensen die nieuws zijn, niet.

We hebben allemaal de macht, in deze tijd, om iets Nieuws te maken en aandacht te geven. En we houden ook de macht om onze oren dicht te houden en onze ogen te sluiten.

Maar beter is het om te kiezen wat je nieuws maakt, denk ik.

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Peter Pellenaarsantwoord
28 juni 2015 om 12:47

Voor mij is nieuws lange tijd geweest een combi van nieuwsfeiten en duiding. Zo bracht de krant het tenminste veelal.
Nu zie je online veel meer een scheiding. In je twitterfeed komen de ongefilterde nieuwsfeiten continu door als een gestaag vallende regen waardoor je het uiteindelijk het zicht wordt ontnomen op wat er nu eigenlijk echt in de wereld om je heen aan de hand is. Het is allemaal te veel, te rauw, te hyperig.
Daarom heb ik een klein lijstje van tweeps die ik volg zodat ik die nieuwsfeed zoveel mogelijk vermijd.
Nieuws is voor mij meer de duiding bij gebeurtenissen geworden. Een zoveelste aanslag is niet per se nieuws (wel heel erg en tragisch voor de betrokkenen), wel kan de context waarin het zich heeft afgespeeld misschien nieuw licht werpen op bepaalde ontwikkelingen. Dat vind ik interessanter om te weten.

Elja Daaeantwoord
28 juni 2015 om 21:23
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Je zegt het zoals ik het bedoelde. Dus: beter. 🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.