Dit is geen vooruitblik

Gisteren las ik ergens een Amerikaans artikel dat de social media trends van 2013 voorspelde.

Ik las het en dacht: pfff.

Het zál wel.

Trends in 2013?

Ik weet niet goed hoe ik voorspellingen kan doen over de online wereld. Het is een wereld die in een tijdsbestek van een maand totaal kan veranderen. Waar nieuwe partijen opeens de leiding kunnen nemen.

Waar wetgeving alles op zijn kop kan zetten en business modellen onderuit kan halen. Waar bedrijven onderuit gaan, naar de beurs gaan, verkocht worden, een miljoen klanten krijgen of verliezen. Waar imagos gemaakt of gebroken kunnen worden in enkele uren.

Dus voorspellen vind ik lastig. Dit is geen vooruitblik.

Dit is een overzicht van waar ik benieuwd naar ben:

Facebook

Ik ben benieuwd hoe Facebook zich ontwikkelt in het komende jaar. Of er een nieuwe ster aan het firmament komt. Of mensen het massaal de rug toe gaan keren. Mijn gevoel zegt dat dat vroeger of later gaat gebeuren. Maar wanneer? Ik ben zelf ook nog steeds grootgebruiker, tenslotte.

Of er eindelijk een soort personal graph komt waarbij de macht weer aan de gebruiker is, want dat is het einde van het huidige Facebook, denk ik. Ik denk dat ik mijn eigen beleid (mijn profiel gebruiken voor een kleine groep IRL vrienden en familie) blijf doorzetten. Ook al is het soms lastig uitleggen.

Twitter

Benieuwd naar Twitter, vooral hoe ik zelf zal omgaan met Twitter (ik ben niet meer zo actief als ik was). Benieuwd naar de rol die het zal spelen in mijn leven, en dat van anderen, het komende jaar. Of er nog IRL vrienden op Twitter ‘gaan’, en zo ja, of dat een teken is van nog massalere acceptatie van het medium.

Ik zou mijn oude account willen opheffen en die naam gaan gebruiken voor mijn huidige account, eens kijken of ik dat voor elkaar kan krijgen.

Bloggen

Benieuwd hoe het dagelijkse bloggen blijft bevallen, en of het zich zal ontwikkelen tot een nog persoonlijker blog dan het al begint te worden. Of ik (zoals ik van plan ben) ook elders zal gaan bloggen. Op Google+. En op tumblr (wat me toch blijft boeien, al begrijp ik er niets van).

Ook benieuwd hoe het zal gaan met mijn boek (dat nog niet af is! Ik heb nog 1 dag…phew!). Hoe het nou voelt, zo’n boek hebben geschreven. Misschien leidt het wel tot meer gesprekken met meer mensen over bloggen en wat het je kan brengen. Lijkt me gaaf.

Verder zie ik uit naar hoe mijn medebloggers dit komende jaar met hun blog door gaan. Iedere dag, of niet iedere dag. Nieuwe bloggers. Nieuwe #iederedagbloggers ook. Ik probeer regelmatig andere blogs te lezen maar het komt nog wel eens in het gedrang. Wil ook weer nieuwe blogs ontdekken, altijd leuk. Gratis en voor niets – er is zo veel moois – ongelofelijk is dat!

Webinars

Zin in het organiseren van webinars, een mooi medium, leuk om met kennisoverdracht bezig te zijn, en met modereren wat ik tijdens #blogpraat ook zo leuk vind om te doen. Ben al jaren fan van het medium, maar had niet gedacht dat het voor mij zo’n belangrijke rol zou gaan spelen!

#blogpraat

Benieuwd hoe #blogpraat zich zal ontwikkelen. In februari bestaan we 3 jaar! Misschien lukt het me dit jaar wel om de professionaliseringsslag te maken die er voor zou zorgen dat het beter en mooier wordt rondom de chat (blog, database, forum, events, sponsoring?). Met twee kanjers als Raymond en Caliope aan de knoppen van de site en een trouwe groep blogpraters zijn de ingrediënten er wel.

Frankwatching

Bij Frankwatching gebeurt doorlopend van alles, en is altijd wel weer een nieuw project als een ander project afloopt. Benieuwd wat er dit jaar op ons pad komt en wat we zelf gaan aanzwengelen. Genoeg ideeën, genoeg richting, en een geweldig team waarmee alles mogelijk is. Als we het kunnen verzinnen, kunnen we het voor elkaar krijgen – dat idee.

En verder?

Het mooiste aan het leven blijft voor mij toch gewoon: contact, van mens tot mens. En online technologie maakt dat mogelijk, in welke vorm je het ook giet. Dus ik wens jullie een prachtig jaar, vol gezondheid en geluk en contact. En, naast het ‘echte’ leven, een hoop mooi virtueel contact!

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Jacob Jan Voermanantwoord
30 december 2012 om 21:44

ik voorspel dat echt zijn, jezelf zijn, delen wie je bent, als enige geen hype is maar alle stormen zal trotseren. op welk platform, via welke techniek dan ook.

Sonja Broekhuizenantwoord
30 december 2012 om 19:24

En dat allemaal in één jaar?

😉

Peter Pellenaarsantwoord
30 december 2012 om 19:02

Ik voorspel dat er weer veel niet uit gaat komen…

Marjolein van Braam Morrisantwoord
30 december 2012 om 17:04

Fijn, zo’n ‘benieuwd zijn naar’, ipv het vooruitkijken… Ik ben ook heel benieuwd naar het komende jaar. Er staan mooie dingen te gebeuren. Heel voorzichtig ben ik aan het ‘iedere-dag-bloggen’ (maar zo noem ik het maar niet…) en ik ben heel nieuwsgierig naar jouw ervaringen met webinars. Zit er een blogje (of 2, of een serie?) over in? Ik wens je een in alle opzichten geweldig 2013 toe! En een tweetup?

Carel Demantwoord
30 december 2012 om 16:25

ach, de tijd zal het leren. Ik doe het gewoon zolang ik het leuk vind. Jij ook een in alle opzichten goed 2013

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.