Een tijdje geleden volgde ik een workshop Design Thinking. Hij werd gegeven door mijn vriend Cor Noltee en zijn partner in crime, Laura de Faber. Zo lang ik Cor ken hoor ik al over design thinking en lees ik al over design thinking en denk ik al over design thinking. Maar na de workshop realiseerde ik me dat je design thinking moet ervaren. Dat is de enige manier om te begrijpen wat het is.
Design thinking is hot. Ik zie overal mensen die zich ‘design thinker’ noemen. En artikelen over de methodiek. En bedrijven die roepen dat ze het doen.
Nu lees ik al jaren het blog van Cor, designthinkingbydoing. En ik woonde een paar van zijn lezingen bij. En ik praatte uren met hem over wat het is en hoe het werkt. Dus ik had een aardig beeld, dacht ik.
Het enige dat ik niet echt begreep was het mensgerichte aspect. Ook al praat Cor daar altijd over, dat het gaat om denken vanuit de mens. Ik had wel een idee over wat hij bedoelde maar ik vond het ook een beetje vaag (sorry Cor).
De locatie alleen was al een feestje: Op het dak, in Rotterdam. Een klein paradijsje op een dak met uitzicht op de skyline. Inclusief kruiden- en groententuin en bijenkorven. Met honing uit die korven bij het zelfgemaakte brood!. Op loopafstand van Rotterdam CS (je kunt er gewoon naar toe! DOEN). En het was ook nog eens prachtig weer.
Maar het grootste cadeau was natuurlijk de workshop design thinking zelf. En heel toepasselijk was de titel: de gift giving workshop.
Dat dat toepasselijk was, wist ik niet voordat ik de workshop volgde. “HUH?” dacht ik iedere keer als ik dat hoorde, van tevoren. De cadeau workshop? Maar ik ken Cor dus ik dacht: het zal wel goed komen.
The gift giving workshop design thinking
De gift giving workshop is een concept van Stanfords Design School (D-school). Het is een concept waarbij deelnemers in zo’n 90 minuten de hele cyclus van design thinking doorlopen.
Het materiaal kun je gratis downloaden op D-school. Cor en Laura hadden natuurlijk (!) hun eigen versie gemaakt, in het Nederlands, en met wat verbeteringen t.o.v. het standaardproces.
De centrale vraag van de workshop is: hoe zou ik een cadeau kunnen ontwerpen voor de persoon tegenover mij? Wat zou het ideale cadeau zijn voor die ander (die ik niet ken)?
Vervolgens ga je in stappen onderzoeken wat die ander leuk vindt, op basis van een centrale vraag. Je interviewt elkaar meerdere malen, gaat echt de diepte in, en komt met een aantal concepten voor die ander op de proppen.
Die concepten, die ideeën, leg je aan je gesprekspartner voor. Je gaat verder aan de hand van de feedback die je ontvangt. Om aan de hand van een tafel vol knutselspullen (zie bovenste foto) tot een prototype te komen.
Zo kreeg ik onderstaand prototype van mijn gesprekspartner, Suzanne. En het was een geweldig idee.
De workshop laat je ontdekken waar het echt om draait in design thinking: de ander. Wat wil die ander? Hoe kun je het leven makkelijker, beter, leuker maken voor de ander?
Lessen in design thinking
Ik heb veel geleerd van de workshop. Zelfs al dacht ik dat ik begreep waar design thinking over ging, ik miste een aantal essentiele elementen die alleen door het te doen konden worden ingevuld.
Enerzijds had ik nu pas door hoe centraal daadwerkelijk de mens staat. En anderzijds begreep ik pas na de workshop het belang van het prototype.
Deze workshop design thinking liet me zien:
- Hoe belangrijk het is om je (ook in marketing) écht te verdiepen in die ander;
- Hoe snel je eigenlijk de diepte in kunt als je maar de juiste vragen stelt;
- Hoe essentieel het is om je ideeën voor te leggen aan je doelgroep;
- Waarom een prototype zo belangrijk is om echt iets te kunnen bereiken; en
- Waarom je je prototype zo snel mogelijk in de echte wereld moet gaan testen.
Alleen met zo’n proces kun je snel innoveren. Of misschien is snel niet eens het belangrijkste: het gaat er om dat je dan goed kunt innoveren.
Design thinking toepassen is hét schoolvoorbeeld van iteratief denken en werken: telkens een stapje verder komen en bereid zijn om telkens van koers te wijzen. Niet al te veel focussen (en gehecht zijn) aan 1 richting maar dingen proberen en zo sneller tot een goede uitkomst komen. Niet al te veel geloven in je eigen idee van wat de ander wil, maar het die ander gewoon vragen.
Het deed me ook denken aan het hele ‘shipping’ concept van Seth Godin: je moet dingen gewoon doen. Je moet je idee verschepen om te weten of het echt werkt.
Design thinking workshop organiseren
Een workshop design thinking als deze van Cor en Laura is niet alleen leuk, maar ook nuttig. Als je met je team vastzit in het creatieve proces, bijvoorbeeld. Als je met een groep partners verder wilt komen in het uitwerken van jullie plannen en het bepalen van jullie richting. Als je een keer iets anders wilt doen met je (zakelijke) relaties dan een saaie vergadering of netwerkborrel. Of als je je collega’s beter wilt leren kennen in een creatieve én productieve setting.
Cor en Laura organiseren deze workshop rondom ‘gift giving’. Maar van Cor weet ik dat hij eerder met tientallen verschillende groepen, in tientallen verschillende settings en met tientallen verschillende vraagstukken werkte. Meestal veel langere trainingen (een dag, een paar dagen, een week, een hele zomer). En zelfs in verschillende landen. Het toepassen van design thinking kan dus ook een andere vorm aannemen.
Zelf ook meer weten over design thinking by doing? Via Stanford kun je allerlei materiaal downloaden, waaronder de benodigdheden voor een crash course design thinking. Maar als ik jou was zou ik gewoon Cor en Laura bellen en inhuren. Zij zijn (de) top!
Cor vind je hier en op LinkedIn.
Laura vind je o.a. op LinkedIn.
- Ik schrijf nog steeds - 1 december 2023
- Verliefd op je AI - 24 oktober 2023
- Blog je nog? - 2 oktober 2023
Mooi verwoord verslag van een mooie dag. Dat rijmt. Net als jij. Dankjewel Elja.
Jij bedankt Cor!