De vierde ruimte (van creativiteit)

IMG_6691

Hoe meer je blogt, hoe meer je nadenkt, hoe meer je bedenkt, hoe beter je je ideeën onder woorden kunt brengen. Ook ideeën krijgen is een kwestie van oefening! Dat heb ik niet van mezelf, nee.

In dat kader bedacht ik vandaag nog een aspect van ‘ruimte’ dat van invloed is op creativiteit (zie dit blog, eerder deze week). Het idee ontstond terwijl ik luisterde naar Gaby over zijn projecten en hoe hij daar op focust door heel veel dingen niet te doen (inspirerende man, volg hem op Snapchat > Gaby407).

De ruimte om op jezelf te focussen.

Op je eigen ding, je project.

Creativiteit vraagt een bepaald soort egoïsme.

Veel mensen zijn een groot deel van de dag bezig met anderen. Met wat anderen willen, wat anderen van hen vragen, wat anderen van hen eisen zelfs.

Maar als je wilt creëren heb je ruimte nodig.

En die ruimte, die tijd, die energie, gaat ten koste van iemand anders.

Ik zit dit te verzinnen en op te schrijven, in plaats van te praten met mijn echtgenoot hier naast me op de bank. Simpel. Maar niet simpel.

Ik heb de ruimte om tijd te besteden aan een van mijn creatieve outlets, dit blog, ook uitgesneden uit mijn eigen tijd en de tijd die ook aan anderen om mij heen had kunnen behoren.

Ruimte als voorwaarde voor creativiteit:

(ik som het even voor je op, mijn nieuwe inzicht op het gebied van creativiteit)

 1. Fysieke ruimteJe moet je goed voelen in de ruimte waar je je bevindt. Voor mij betekent dat letterlijk dat ik ruimte om me heen moet voelen en het liefst ook zien. Space. Wijds uitzicht helpt ook. Voor jou geldt misschien iets anders.
 2. Mentale ruimte
  Ik moet in mijn hoofd de tijd en ruimte hebben om creatief te zijn. Toestemming. Ik hoorde van Gaby dat hij ruimte maakt door domme docusoaps te kijken. Peter maakt zijn hoofd ook leeg. Ik moet gewoon geen druk voelen van andere dingen. Niets aan mijn hoofd hebben, eventjes.
 3. Ruimte om te onderzoeken
  Je moet de ruimte nemen en krijgen om bestaande grenzen en kaders te overschrijden. Als je tegen wordt gehouden of veel ‘maar’ hoort, is het lastig om creatief te zijn. Misschien ben jij wel in je eentje creatief, dan heb je er geen last van. Maar als je iemand bent die creatief is met en door andere mensen, is het belangrijk dat je die ruimte krijgt om te onderzoeken en te doorbreken ipv de ‘ja, maar…’.
  Trouwens, je kunt ook jezelf enorm goed tegenhouden met ‘ja, maar’s’…
 4. De ruimte om op jezelf te focussen
  Het is niet makkelijk om de tijd te nemen voor jezelf en je eigen creativiteit. Vooral niet als je veel zorgtaken hebt of een veeleisende (werk-) omgeving. Je moet hem misschien bevechten. Het voelt misschien alsof je anderen te kort doet. Maar je doet anderen pas echt te kort als je niet het beste uit jezelf haalt.

Tot zo ver deze diep overpeinzing over creativiteit. Benieuwd wat je denkt en hoe je punt 1 t/m 4 ziet….??!

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Ruimte voor creativiteit: deel 5 – Elja Daaeantwoord
3 november 2015 om 17:51

[…] Daarom morgen deel 5 van het rijtje onderaan het artikel van gisteren. […]

Liesbethantwoord
3 november 2015 om 00:13

Ruimte is zó essentieel! Het is de basis voor eigenlijk alles.
Iedere keer dat ik denk dat ik eindelijk weet hoe ik die ruimte kan creëren loop ik toch weer tegen mijn grenzen aan. De grenzen van de ruimte die ik zo nodig lijk te hebben.
En toch gaat het beter! Toch durf ik soms ‘nee’ tegen anderen te zeggen en ‘ja’ tegen mezelf. Maar wat is dat moeilijk…

Elja Daaeantwoord
3 november 2015 om 10:57
– Antwoord aan: Liesbeth

Ja wat is dat moeilijk…gek he???

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.