De vele ‘firsts’

stuur doelAls je naar een ander land verhuist, heb je een heleboel ‘firsts’. Van die dingen die je voor het eerst doet.

De eerste keer gaan dingen altijd mis. Weet je van tevoren. Althans, weet ik inmiddels van tevoren.

Je weet de weg niet,

je komt te laat,

je koopt het verkeerde,

je zegt het verkeerde,

je doet het verkeerd,

je weet iets niet,

etc.

Vandaag realiseerde ik me dat deze verhuizing voor ons net als iedere andere internationale verhuizing is die we hebben gedaan: we beginnen opnieuw.

We maken een overweldigende hoeveelheid ‘firsts’ mee. Op zich is dat niet erg. Je moet jezelf gewoon een beetje de ruimte geven om het fout te doen.

Verdwalen hoort erbij, schreef ik al eens, toen ik verdwaalde in Istanbul. Zoals ik verdwaald ben in Budapest en Chicago. En nu ook in Wassenaar, ongelofelijk, in die 5 minuten van huis naar school.

Ik zei tegen mezelf,

toen we te laat kwamen op school vandaag omdat we het gymlokaal niet konden vinden en we moesten lopen en ik de tijd niet goed had ingeschat en de juf streng maar aardig tegen me zei dat we altijd om half negen beginnen: dit is gewoon een ‘first’. En op ‘firsts’ gaat het altijd mis. Je moet een keer verdwalen om de weg te weten.

Het enige lastige aan deze keer al die ‘eerste keren’ is dat we natuurlijk Nederlands zijn. En dat we er niet uit zien als buitenlanders die onthand zijn. Mensen kunnen denk ik maar moeilijk geloven:

  • dat onze kinderen nog maar net kunnen fietsten
  • dat we niet weten hoe parkeren tegenwoordig werkt
  • dat we niet weten wat een luizencape is
  • dat ik afslagen mis omdat ze er niet waren toen ik hier vroeger woonde
  • dat ik vergeet mijn hand uit te steken op de rotonde,

Haha.

Ach.

Voor alles is een eerste keer.

We genieten van de dingen die we, als we hier altijd gewoond hadden, heel normaal hadden gevonden. En misschien zelfs een beetje irritant.

 

De link van de dag.

(update) Sharing is caring. Vandaag een linkje naar Lisanne. Geweldige vrouw, geweldig positief, inspirerend blog. Het volgen waard! >> lisanneleeft.nl.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Sonja van Vurenantwoord
5 september 2014 om 13:15

Ja… ‘We genieten van de dingen die we, als we hier altijd gewoond hadden,’… ik hang aan je lippen… komt er nog iets na die komma? 🙂

Het is eigenlijk heel uniek, wat bijna iedereen voor lief neemt of normaal vindt, zo bewust ervaren, omdat je weer moet wennen na zo’n lange tijd weg. Wat gebeurt er toch veel in 7 jaar. Als je erin zit, merk je dat niet. Jij zat er niet in en merkt het dus wél.

Leuk om te lezen. Zal niet altijd even leuk zijn om te ervaren. 😉

Elja Daaeantwoord
8 september 2014 om 13:53
– Antwoord aan: Sonja van Vuren

Haha ik zag het later pas, dat ik die zin niet afgemaakt had! Nu wel!!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.