De nieuwe vegan

Jaja. Het is zo. Ik ben een nieuwe vegan, nou ja, soort van. Samen met mijn echtgenoot (de kinderen hopen we langzaam bewust te maken van de rol van vlees, zuivel en eieren). We zijn niet heel strikt want we drinken nog koffie met melk. Maar verder houden we het aardig vol. Een update van ‘de nieuwe vegan’, dag 10.

Vegan boeken & producten

We zijn druk aan het researchen, dat ten eerste. En we hebben twee nieuwe boeken gekocht op aanraden van de aardige dame achter de kinderbalie van Paagman (boekwinkel in Den Haag) wiens vriend vegan is. Tot nu toe hebben we gekocht:

  • ‘Vegan’, van Sue Quinn
  • Vegan verleiding, van Vegadutchie (?!)

We hebben de boekweitpannenkoeken uit Vega verleiding inmiddels geprobeerd. Die maak je met enge dingen als chia-zaad. Brrr. Ik vond ze echt heel vies (omdat ze vooral naar kokosmelk smaakten) maar F. heeft ze braaf opgegeten. Nou ja, hij heeft er 3 gegeten. De rest gaat zo de vuilnisbak in. Sorry, vegadutchie.

Ook hebben we even amandelmelk, rijstemelk en sojamelk gekocht en geproefd en rijstemelkchocolade. Ik heb het idee dat ik maagkramp krijg van de rijstemelk maar ik kan me vergissen. Amandelmelk geeft F. een raar kriebelgevoel in zijn keel en neus dus die is niet zo’n succes.

De Alpro vanilleyoghurt smaakt echt bijna precies als de lekkere Almhof vanilleyoghurt die ik vroeger wel eens had. Als je althans je hoofd uitschakelt en niet nadenkt over wat er nodig is om sojabonen de smaak van vanilleyoghurt te geven (brrr).

Recepten

Kijk, wat dus zo opvallend is, is dat al die veganboeken recepten geven die lijken op wat normale mensen eten. Met allemaal vervangers.

Zo kun je, blijkt, kaas namaken. Zelfs brie. Maar ook andere ‘kaas’. En boter. En dan kun je die raspen. En je kunt quiche maken met nep-eieren van lijnzaad (don’t ask).

De recepten in die boeken doen er alles aan om te bijven lijken op ‘echt’ eten. Op kaas, boter en eieren. In plaats van dat je kijkt naar wat je lekker vindt zonder al die dingen.

Kijk, wij hoeven natuurlijk niet veganistisch te eten. We hebben helemaal geen voedselallergieën. Ik realiseer me maar al te goed dat er mensen zijn die noodgedwongen cupcakes maken met nepeieren en nepboter en pizza met nepkaas. Omdat ze niet anders kunnen dan dat als nieuwe standaard te accepteren. Maar ik heb het moeilijk met al die nepkaas en zo.

Ik probeer het nu nog te redden met wat we al kookten en aten. Maar dan iets aangepast.

Zo maakte ik net nasi met nasikruiden uit een pakje, met Chinese kool – net als anders -, maar dan met linzen er door en niet mijn gebruikelijke spek en varkenslapjes (jammmerrrrr mjam). En vrijdag maakte ik mijn favoriete Vietnamese kipsalade van Nigella maar dan zonder de kip. En mét vissaus die we eigenlijk niet mogen eten (was ik vergeten). En ik maak ook veel pesto-achtige dingen, maar dan zonder kaas.

Topkoks en de horeca

Wat me ook op valt, nu ik heel anders eet, is dat al onze kookboeken van al die topkoks (ik ben fervent verzamelaar van kookboeken) vrijwel alleen maar niet-vegan recepten bevatten. En dat het hele idee van ‘milieu’ en ‘dierenwelzijn’ nauwelijks een rol speelt. Net als gerechten zonder kaas en eieren en room en boter nogal dun gezaaid zijn.

Ik kom er ook achter dat het in restaurants vrijwel onmogelijk is om een vegan broodje te eten. In het restaurant van diezelfde boekhandel, Paagman, kon ik kiezen uit soep en brood (zonder boter). Of een salade zonder een paar van de ingrediënten. Waarschijnlijk omdat ‘vegan’ opties niet goed verkopen? Maar het zou wel een mooie stap zijn, vooral als je toch al een biologische kaart voert.

100% vegan?

Vandaag maakte ik kip voor de jongens en nam ik een paar hapjes om te checken of het gaar was. Best lekker, maar eigenlijk helemaal niet zo interessant, eigenlijk. Ik mis het niet.

Het enige dat ik tot nu toe echt mis is kaas op de pizza, quiches en ommeletten en een lekker chorizoworstje bij de borrel. En eieren omdat je die nodig hebt voor pannenkoeken, cake en andere baksels.

Daarom durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen dat ik nooit meer vlees, vis, zuivel of eieren zal eten. Maar ik merk wel dat ik het goed kan missen. Dus vergeleken bij 10 dagen geleden is mijn eetpatroon we enorm gewijzigd.

We zullen zien hoe goed we het volhouden … ik houd je op de hoogte!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

10 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Willem Meesterantwoord
10 januari 2017 om 07:32

Goed bezig! Ik ben zelf nu ongeveer 3 maanden veganist. Ik was al even vegatarisch en na het zien van cowspiracy wilde ik meer doen. Ik heb met.mijzelf afgesproken om er in te groeien. Ik denk dat ik nu z.n 90 % vegan ben. Door niet gelijk te streng te zijn is het proces een stuk leuker. Dit lees ik ook bij jou. Ik geloof dat dat beter werkt dan gelijk all the way. Ik schrijf er ook wel eens over, mocht je het leuk vinden. Wist je dat verschillende Tony’s repen chocolade ook vegan zijn? Kijk maar eens op Lisa goes vegan. Succes!!

Elja Daaeantwoord
10 januari 2017 om 09:51
– Antwoord aan: Willem Meester

Oe nee dat wist ik niet van tony’s…ik stond al te kijken van de week maar zag overal melk in zitten. Ik heb zo’n reep gekocht met rijstemelk maar die viel gewoon niet goed. Zucht. Ik zit me af te vragen (terwijl ik jouw verhaal lees) of 90% nu streng is of niet! Het is maar hoe je het bekijkt denk ik he? Ik vind het vrij streng. Ik denk dat ik ook op zoiets zit, alleen heb ik gisteren een paar happen meegegeten van de kinderen. Is het makkelijker voor jou omdat je al vegetarisch was? Of is de overgang naar ei- en kaas-loos toch ook heel groot vind je? En eet jij veel van die vervangers? Ik ga meteen even je blog opzoeken!

Elja Daaeantwoord
10 januari 2017 om 09:58
– Antwoord aan: Willem Meester

Haha herkenbaar dit: http://www.willemmeester.nl/blog-posts/willem-meesters-eerste-weken-als-veganist

Zo simpel is dan gelukantwoord
9 januari 2017 om 18:43

Goed bezig hoor!

Elja Daaeantwoord
10 januari 2017 om 09:48
– Antwoord aan: Zo simpel is dan geluk

Dankjewel! Ik voel me nog niet echt beter dus af en toe moet ik even de motivatie zoeken. Maar verder valt het erg mee.

Kitty Kilianantwoord
9 januari 2017 om 07:52

Super experiment van jullie, ik wou dat ik dat hier thuis er door kreeg. Ik geloof trouwens dat ik eieren en kaas en melk niet zo’n probleem vind, en een kippetje ook niet, mits dat dan een normaal leven had. Maar ik verbaas me ook over het gebrek aan alle milieubewustzijn in cafe’s en restaurants. Twee tips: het boek over Bonen van Paula Boon. Daar staan fantastische recepten in. En Richard de Leth werkt samen met een paar mensen die echt hele lekkere pure groenten-recepten maken. Ik weet niet wie de lekkere recepten uit een van zijn programma’s maakte maar zal straks even in mijn computer duiken. En ergens slingert een groenteschotel met een cashewnotentopping die heel lekker was.

Elja Daaeantwoord
9 januari 2017 om 12:43
– Antwoord aan: Kitty Kilian

Ik ga even zoeken naar dat boek en die kok. Alle hulp is welkom. Vooral als het gerechten zijn die niet te veel gedoe zijn. 🙂

Aleidantwoord
8 januari 2017 om 21:58

Ik ben geen veganist, maar let wel op dat we niet al te veel vlees, vis en melkproducten gebruiken. Een flink mindering is volgens mij al een hele goede stap. Ik geloof niet dat ik helemaal veganistisch zou kunnen zijn. Maar dat ter zijde. Ik vind deze site altijd inspirend:https://www.forksoverknives.com/

Elja Daaeantwoord
8 januari 2017 om 23:52
– Antwoord aan: Aleid

Is ook een docu toch? F. heeft hem volgens mij gekeken. Nog meer bevestiging! Ik ga het ook niet redden om compleet vegan te worden. Maar als iedereen gaat minderen met die producten zijn we al een heel eind.

Aleid
9 januari 2017 om 16:06
– Antwoord aan: Elja Daae

Ja, is een documentaire. Interessant en zeker de moeite van het kijken waard, volgens mij staat ie ook op die site.
Ik had vandaag nog een heerlijke vegan lunch. Gepofte zoete aardappel met zelfgemaakte hummus en sugar snaps on the side!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.