De Nieuwe Auteur

Het is me wat, zo’n boek schrijven. Het is niet alleen wat omdat het een gaaf en leuk en toch soms lastig proces is. En omdat het best eng is om om je ideeën publiek te maken en vervolgens af te moeten wachten wat mensen er van zeggen. Heel kwetsbaar gevoel.

Maar het is vooral ook een bijzondere ervaring omdat je opeens aan den lijve ondervindt hoe het is om een Nieuwe Auteur te zijn. Ik bedoel, een auteur in deze tijd.

Vroeger waren auteurs ver weg. Ze waren een naam en een foto (soms niet eens een foto). Ik vroeg me wel eens af, als kind: wie is ‘Dick Laan’? ‘Roald Dahl’? ‘Annie M.G. Schmidt’? Hoe zijn ze? Wat denken ze? Waar zijn ze mee bezig? Wanneer komt het volgende boek? Hoe denken ze over de dingen? Waar zijn ze?

Dat is nu wel heeeeel anders. Veel auteurs zijn gewoon online. Je kunt altijd zien hoe ze over dingen denken, waar ze mee bezig zijn, wat ze aan het schrijven zijn. Je kunt zelfs meehelpen een boek te financieren! En je kunt ze tweeten waar hun boek te koop is in Haarlem. En je kunt ze tweeten of het nou echt gebeurd is. En je kunt lezen wat ze denken van een recensie. En je kunt op hun blog reageren. Ongelofelijk, is het.

Nu ik zelf auteur ben van een boek dat in de winkels ligt, ervaar ik het pas echt. Dat je echt contact hebt met je lezers. En dat mensen jou vragen waar het nou te koop is.

Het aantal tweets over mijn boek neemt iedere dag toe. Eerst waren het vooral mensen die ik ken (online ken). Maar nu zijn het steeds meer mensen die ik niet ken. Zelfs mensen die mij niet kennen, niet mijn blog volgen, niets.

Ik weet niet hoe ze me vinden. Google? Boek? Recensies? Boekhandel? Ik weet alleen dat het zo leuk is.

Vanuit een auteur gezien is het een ongelofelijke kans, vergeleken bij vroeger. Echt contact met je lezers! Niet langer spreek je lezers alleen bij lezingen of presentaties. Je kunt zelf contact hebben met je lezers. Geen tussenkomst van derden.

De wereld is toch wel heel erg veranderd. Misschien dat niet iedere auteur dat leuk vindt? Maar ik wel!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Lisanneleeftantwoord
24 maart 2013 om 13:04

Hihi, ik kan me nog wel herinneren dat ik ooit een brief heb geschreven naar Jaques Vriens, haha. En ja hoor, ik kreeg post terug! Dat vond ik toen zo leuk, dat maakte hem meer ‘echt’.

Een van de schrijvers op dit moment die van haar lezers gewoon een complete cummunity (een ‘tribe’ zou je het zelfs kunnen noemen) heeft gemaakt is Charlotte Willems, schrijfster van BodieBoost. Vind ik zo tof om te zien!

Elja Daaeantwoord
24 maart 2013 om 15:09
– Antwoord aan: Lisanneleeft

Ik ga het even bekijken, klinkt goed!!

Peter Pellenaarsantwoord
24 maart 2013 om 00:06

Hoi, nieuwe auteur. Ik heb een nieuw blogje over je nieuwe boek geschreven:

http://www.petepel.nl/2013/03/23/bloggen-als-een-pro-elja-daae/

Elja Daaeantwoord
24 maart 2013 om 14:47
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Jeujjjjjjj!!! Gaaf Peter!! Dank!!

Peter Pellenaars
24 maart 2013 om 20:24
– Antwoord aan: Elja Daae

You’re welcome 😉

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.