De nee in je hoofd

schaduw

Ken je dat? Dat je iets van plan bent en dat je jezelf bij iedere hoek in je plan, bij iedere gedachte aan stappen, bij iedere bocht en iedere drempel – hoe klein ook – betrapt op de twijfel?

‘Nee’ hoort denken, in een of andere vorm?

Dat je jezelf even mentaal door elkaar moet schudden om die ‘nee’ te overwinnen?

Ik moet toegeven: het is niet makkelijk om hem te leren horen. Ik heb hem zelf al jaren rondzingen maar ik hoorde hem niet echt. En omdat ik hem niet echt hoorde, kon ik hem niet beantwoorden met de enige zinvolle response: een ferme dreun in de vorm van een ‘JAWEL!’.

En steeds meer raak ik er van overtuigd dat het dat is dat ondernemers succesvol maakt of in ieder geval goede probeerders, topsporters kampioenen of in ieder geval fanatiekelingen, chefkoks sterrenchefs of in ieder geval hard werkende koks en reddende engels helden:

Ze horen de ‘nee’ in hun hoofd maar ze luisteren niet.

Je kunt het ‘risico durven nemen’ noemen. Of ‘zelfvertrouwen hebben’. Of ‘echte ondernemer zijn’ of ‘vechtersmentaliteit bezitten’.

Maar ik denk dat het simpelweg is dat ze ‘ja’ zeggen tegen zichzelf iedere keer dat ze ‘nee’ horen opdoemen uit de krochten van hun brein.

Ik lees verhalen over mensen die iets uitzonderlijks presteren en zie steeds meer die extra laag. De dreunlaag.

Misschien wordt die ‘nee’ bij dat soort mensen uiteindelijk gewoon een achtergrondgeluid.

Een soort van irritant gezoem dat je gewoon kunt negeren.

Geen ferme dreun meer nodig.

Ik werk er nog aan.

zzzzzzzz….

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Carolien Geurtsenantwoord
18 augustus 2015 om 08:21

Goeiemoren Elja, dit vind ik een lastige, ik heb vele jaren lang een nee in mijn hoofd genegeerd, door riemen en ruiten gegaan (heet dat zo?) en heel veel aangepakt op poten gezet, ondernomen waarvan anderen vaak dachten nou nou. Daar is ook heel veel goeds uit gekomen, maar ik heb ook één of twee keer teveel die nee genegeerd waar ik dat achteraf gezien beter niet had kunnen doen – denkelijk, mogelijk had ik dan géén burnout gekregen of was ik misschien beter genezen van mijn ongeluk (ipv de volgende dag gelijk weer te gaan werken want ja zefstandig ondernemer enz enz).

Dus ik snap je totaal, het is ook waar ik vandaan kom,én naar een nee luisteren is soms denk ik ook wel heel slim, in de zin van onderzoeken waar het nee vandaan komt, wat het zeggen wil, en als dat bijvoorbeeld zoals in mijn geval is: madam je loopt structureel over je grenzen heen , is het geen tijd om pas op de plaats te maken? om dáár dan naar te luisteren en gevolg aan te (leren)geven.

*Tegelijk wilde ik dat ik de bruisende energie hád om weer door te stomen in mijn JA’s 😉

Elja Daaeantwoord
19 augustus 2015 om 20:31
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

Ja eens, je moet natuurlijk niet over je eigen grenzen heen gaan in de zin van dat het slecht voor je is! Maar er zijn ook veel nee’s die je onterecht tegen houden om dingen te proberen en te doen.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.