De LinkedIn kopregel, je kent hem wel. Het is dat zinnetje onder je foto. En die kopregel is belangrijker dan je denkt. En ook ingewikkelder dan je denkt. Enerzijds omdat hij zoekwoorden bevat. En anderzijds omdat die kopregel een soort visitekaartje is.
Omdat de kopregel net onder je naam staat is hij, samen met je foto, direct zichtbaar, overal op LinkedIn. De kopregel heeft impact. Het is een soort van visitekaartje. Het fijne is dat je kunt hem heel makkelijk aanpassen, zo vaak als je wilt. Je vindt hem direct als je je profiel gaat bewerken:

Niet iedereen gebruikt LinkedIn natuurlijk als marketing- of verkoopkanaal. Maar ook als je ‘gewoon’ als professional op LinkedIn zit, is die kopregel belangrijk. Vooral omdat iedereen die jou tegenkomt op LinkedIn behalve je foto als eerste die kopregel ziet. Het is zinvol om er even iets meer over na te denken en aandacht aan te besteden.
First things first: zet je notificaties uit
Voor je verder gaat, moet je een ding doen. Want als je je kopregel gaat aanpassen (of eigenlijk altijd als je je profiel een beetje aan het optimaliseren bent en speelt met omschrijvingen etc.), is het wel zo handig dat je contacten daar geen bericht van krijgen. Onder je instellingen kun je instellen dat mensen geen notificaties krijgen van al jouw wijzigingen.
Op de computer pas je dat zo aan:
- Ga naar het je profiel via ‘ik’ rechtsboven in je scherm
- Ga naar instellingen en privacy
- Navigeer naar het tabblad ‘Privacy’ als je daar nog niet zit (bovenin)
- Scroll naar beneden naar ‘Hoe anderen uw activiteit op LinkedIn zien’
- Ga naar ‘Functiewijzigingen, gewijzigde opleidingen en werkjubileums delen’ en klik op ‘wijzigen’
- Kies voor ‘nee’ bij ‘Wilt u dat uw netwerk op de hoogte wordt gesteld van uw werkjubileums en wijzigingen op uw profiel?’

Je kunt ook rechtstreeks naar je privacy settings gaan: https://www.linkedin.com/psettings/. Zorg wel dat je ingelogd bent.
Via je LinkedIn app doe je het als volgt:
- Klik op je profielfoto helemaal bovenin links
- Onder je naam vind je ‘profiel weergeven’ en ‘Instellingen’
- Ga naar het tabblad ‘privacy’ bovenin
- Klik op ‘Deel functiewijzigingen, gewijzigde opleidingen en werkjubileums’
- Zorg dat deze optie (volgende scherm) op ‘Nee’ staat.
Als je die leuke nieuwe baan aan LinkedIn gaat toevoegen en juist wél wilt dat mensen bericht krijgen van wijzigingen op je profiel, kun je hem altijd weer even op ‘ja’ zetten 🙂
Beheer jij een bedrijfspagina op LinkedIn? En wil je weten waarom het belangrijk is dat al je collega’s hun kopregel in orde maken (en hoe je zorgt voor meer bereik, meer volgers en betere berichten)? Dan is de training Succes met LinkedIn bedrijfspagina’s misschien wel iets voor jou!
Hoe lang mag je kopregel op LinkedIn zijn?
De lengte van de LinkedIn kopregel is in juni 2020 aangepast van 120 naar 220 tekens. Maar zorg dat de belangrijkste boodschap in de eerste 65-70 tekens zit, inclusief spaties. Dan weet je zeker dat het belangrijkste altijd getoond wordt.
220 tekens lijkt fijn, want dan kun je nog meer tekst kwijt in je kopregel. Je kopregel wordt als het ware een heel verhaal. Ook qua zoekwoorden (de kopregel lijkt een belangrijke rol te spelen in de vindbaarheid van je profiel) lijkt het nuttig. Maar de vraag is het of het echt wel zo handig is. Want wie leest die kopregel nou helemaal? En belangrijker nog: wanneer wordt hij eigenlijk in zijn geheel getoond?
Het antwoord is: vrijwel nooit. Om je volledige kopregel te zien, moeten mensen eerst naar je profiel gaan. En hoe vaak doen mensen dat nou? En als ze dat doen, grijp je dan echt de aandacht met zo’n lange kopregel?
Als je zeker wilt zijn dat de belangrijke dingen uit je kopregel te lezen zijn, zet die dan in de eerste 65-70 tekens, inclusief spaties. Afhankelijk van hoeveel spaties je gebruikt, wordt je kopregel daar ergens afgebroken in bijvoorbeeld de zoekresultaten.

In bovenstaand voorbeeld krijgen we de belangrijkste zaken mee, voordat de kopregel wordt afgebroken.
Mijn tip: houd het zo kort of lang als nodig is om mensen een goede indruk te geven van wie je bent. Zie hierna.
Wanneer krijgen mensen je kopregel te zien?
Als je in het verleden aandacht hebt besteed aan die kopregel, was dat waarschijnlijk met het idee dat mensen op je profiel landen en dan kunnen zien wie je bent en wat je doet. Maar in werkelijkheid komt je kopregel veel vaker op andere manieren naar boven. Bijvoorbeeld als:
- Mensen je profiel bezoeken
- Je LinkedInprofiel bij de zoekresultaten in Google getoond wordt
- Je reageert op berichten op LinkedIn
- Je naam in de LinkedInzoekresultaten naar voren komt
- Je iemand een connectieverzoek stuurt.
Voor een toelichting, zie hieronder.
1 Als mensen je profiel bezoeken op LinkedIn

Als iemand jouw profielpagina op LinkedIn bezoekt omdat ze op je naam heeft geklikt, is natuurlijk de hele kopregel zichtbaar. Logisch. En dan is het een fijn visitekaartje dat in 1 keer duidelijk maakt wie je bent en wat je doet.
2 Als iemand je naam opzoekt in Google
Wat niet iedereen zich realiseert is dat LinkedIn heel goed geïndexeerd wordt door Google. Dat betekent dat Google door alle informatie op LinkedIn heen gaat en bij het zoeken naar goede zoekresultaten al snel het betreffende LinkedInresultaat laat zien. En dat geldt met name voor de profielpagina’s.
Voor heel veel mensen – vooral mensen die geen eigen website – geldt dat als iemand hun naam opzoekt in Google, een van de eerste zoekresultaten een verwijzing is naar hun LinkedInprofiel. Vooral als hun naam redelijk uniek is (als je Jan Jansen heet heb je de nodige concurrentie van andere vermeldingen, helaas).
Zoals je ziet geldt dat ook voor mij (al scoort mijn website gelukkig nog hoger):

De termen ‘Social media expert … auteur…’ komen uit mijn kopregel.
3 Als jij reageert op berichten van andere mensen
Een van de manieren waarop mensen die jou niet kennen met je in contact komen is als je reageert op het LinkedInbericht van iemand anders. Heel vaak lezen andere mensen mee om te zien wat de reacties zijn en wat andere mensen hebben gezegd.
Ook bij reacties zie je de profielfoto, de naam en de kopregel van de reageerder staan.

4 Als je naam in de zoekresultaten staat nadat iemand iets heeft gezocht op LinkedIn
Als iemand de zoekfunctie van LinkedIn gebruikt om te zoeken naar interessante personen, krijgt hij een overzicht van mensen met hun foto, naam en kopregel (en nog wat andere informatie, zoals de connectiegraad, woon/werkplaats, etc.).
Misschien is dit wel een van de belangrijkste redenen om je kopregel aan te passen. Niet voor niets zie je dat mensen soms werken met emoji’s: die vallen enorm op in dit overzicht en trekken direct de aandacht.

LET OP Hoe leuk emoji’s in je LinkedIn kopregel ook kunnen zijn, ze hebben een groot nadeel. En dat is dat de software die gebruikt wordt door mensen die blind of slechtziend zijn, ze niet kunnen oplezen. Ze zijn dus niet zo goed voor de toegankelijkheid van je profiel.
5 Als je iemand een connectieverzoek stuurt
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik krijg vrij veel connectieverzoeken op LinkedIn. Zo veel dat het me echt tijd kost om ze te beheren. En daarbij is een van de belangrijkste criteria, naast de vraag of er een begeleidend berichtje bij zat, wat mensen doen. Alleen als ik dat weet kan ik bepalen of ik hen echt iets te bieden heb om omgekeerd.
Ook hier geldt dat de kopregel een van de paar elementen is die mensen te zien krijgen, naast het aantal gemeenschappelijke connecties.

Zo zie je dat er heel veel momenten zijn waarop je kopregel, samen met je profielfoto, een soort van visitekaartje is waarop mensen hun volgende actie baseren. Klikken ze door op je naam? Zeggen ze ja tegen je connectieverzoek? Val je op in de zoekresultaten?
Op al die belangrijke momenten kun je eigenlijk maar een eerste indruk maken. Belangrijk dus om het goed te doen en er in ieder geval even over na te denken.
Zo zorg je dat je kopregel optimaal leesbaar is

Hierboven zag je al dat je kopregel op belangrijke momenten zichtbaar is. Maar heel zelden word op die momenten je hele kopregel getoond. Zoals je hierboven ziet wordt alleen het eerste stukje van je kopregel zichtbaar. In dit geval gaat het om het reageren op berichten, via de mobiele app. Hier zie je alleen de eerste 43 tekens (inclusief spaties). Op de desktop zijn dat er zo’n 68. Maar hoe dan ook wordt je kopregel van 220 tekens flink afgebroken.
Mijn tip is om goed na te denken over de volgorde van de tekst in je kopregel. Toen ik bovenstaand plaatje zag, ben ik bijvoorbeeld meteen mijn kopregel gaan wijzigen. Want het belangrijkste aan mijn werk is dat ik social media trainer ben. Bij social media expert verwachten mensen andere dingen. En als mensen mijn naam ergens tegenkomen, wil ik graag dat ze die context meepakken: die van mijn werk als trainer.
Nog slimmer zou zijn om iets te gebruiken dat mensen doet doorklikken op je profiel, natuurlijk. Hoe. brutaler en prikkelender, hoe groter de kans dat dat gebeurt! Ik heb wel eens kopregels gezien als:
- “Ik leer jou hoe je wél in beweging komt.”
- “Als ondernemerscoach heb ik B2B ondernemers om … “
- En zelfs dit: “Kosteloze webinar 500 klanten in 3 jaar met LinkedIn”.
Dat laatste is zowel briljant als brutaal. Want je kunt je voorstellen dat je met zo’n kopregel, door flink te gaan reageren op andermans berichten (misschien zelfs wel op die van concurrenten?), op berichten in relevante LinkedIngroepen en door zoveel mogelijk connectieverzoekjes te vesturen flink wat mensen in aanraking laat komen met je aanbod. Of het echt is wat mensen waarderen is een tweede. Net als de vraag of het werkt (misschien? ik heb geen idee). Gewaagd is het in ieder geval wel!
Zelf houd ik meer van recht voor zijn raap. Wat is iemands (specifieke) expertise? Wat doet diegene precies? Maar ja. Je kunt er gewoon mee experimenteren. Zo lang je maar in de gaten houdt dat je kopregel én een stukje input is voor de zoekmachine van LinkedIn én een visitekaartje voor mensen die je nog niet kennen of al lang niet gesproken hebben.
De kopregel en de vindbaarheid van je LinkedInprofiel

Als iemand iets zoekt op LinkedIn, worden de zoekresultaten gerangschikt op basis van een geheime formule: een zoekalgoritme (hier lees je meer over gevonden worden op LinkedIn). Niemand weet precies alle factoren die meetellen en hoe zwaar ze wegen, maar dat de kopregel een rol speelt is wel duidelijk. Dat betekent dat de woorden in je kopregel ervoor kunnen zorgen dat je gevonden wordt als iemand jouw diensten, kwaliteiten of vakgebied zoekt.
Zoals je hierboven hebt gezien, is de kopregel ook een belangrijk visitekaartje. Maar het kan geen kwaad om te kijken of je de voor jou belangrijke zoekwoorden in je kopregel kunt verwerken.
In de afbeelding hierboven zie je dat in het eerste zoekresultaat (ik zocht op ‘webbouwer’) het woord niet in de kopregel staat, maar in de huidige functie. Bij de overige twee resultaten staat het wel in de kopregel.
Het zoekalgoritme van LinkedIn let ook op relaties en natuurlijk op de tekst van je hele profiel. De kopregel is maar een van de factoren. Maar optimaliseren kan nooit kwaad!
Wat is dan de perfecte kopregel voor je LinkedInprofiel?
De perfecte LinkedInkopregel vertelt je netwerk en vooral ook de mensen die je nog niet kennen wat je doet. Samen met je profielfoto zorgt je kopregel er voor dat mensen meteen begrijpen wat je doet en wat ze eventueel aan je hebben.
De perfecte kopregel kent drie belangrijke elementen:
- De boodschap;
- De lengte en de plaatsing van de tekst;
- De juiste zoekwoorden.
De boodschap van je kopregel
Wat die perfecte kopregel precies inhoudt, hangt sterk af van je doelstelling. Wat wil je dat mensen over je weten? Wil je dat ze weten dat je recruiter bent of in HR werkt? Wil je dat ze weten dat je een betrouwbare partner bent? Is het belangrijk voor je dat mensen weten bij welk bedrijf je werkt? Wil je graag uitstralen dat je een autoriteit bent op je vakgebied? Of wil je nieuwe klanten aantrekken?
Mijn vriendin Kitty doet het zo:

Ik vind het een fijn profiel dat altijd een glimlach op mijn gezicht tovert. En ja, ze kan het waarmaken dus dan mag het.
Het kan zijn dat je LinkedIn vooral gebruikt om collega’s en zakelijke contacten bij te houden. Misschien is het dan voldoende om te noemen wat je functie is en waar je werkt. Sterker nog, het kan heel functioneel zijn. ‘Corporate recruiter bij bedrijf X’ geeft voor potentiële kandidaten direct aan met wie ze te maken hebben.
Maar wil jij je profileren voor een volgende baan of ben je ondernemer, dan is zo’n omschrijving een gemiste kans. Ik zou over het algemeen, voor de meeste professionals, aanraden om te beschrijven waar je je mee bezig houdt en wat je doet in plaats van je functietitel.
Is je functietitel belangrijk voor je ‘visitekaartje’ (bijvoorbeeld: ‘advocaat’ of ‘coach’), breidt je kopregel dan nog wat uit met iets specifiekers. Je specialisatie bijvoorbeeld, of de doelgroep waarop je je richt. ‘Advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht’ zegt meer dan advocaat. Misschien gevolgd door een nevenfunctie. Of ‘Coach voor hooggevoelige ondernemers’, om maar iets te noemen.
Mijn tip is: denk vanuit dat visitekaartje. Wat wil je dat mensen over je weten? Je hebt maar een paar seconden om de aandacht te grijpen en te zorgen voor een volgende klik!
PS Zo’n kopregel (functietitel + bij + werkgever) krijg je als je niets invult bij kopregel, als je hem niet handmatig aanpast. Dan pakt LinkedIn gewoon je meest recente huidige functieomschrijving en het bedrijf waar je voor werkt.
2 De lengte van je kopregel en de de plaatsing van je tekst
Ik heb het al een paar keer benoemd: niet je hele kopregel is zichtbaar. Je kunt best een langere kopregel gebruiken, maar ga voor de grap eens tellen hoeveel van die regel zichtbaar is als je kijkt naar waar de kopregel wordt afgebroken. Of kijk eens naar een bericht waar je zelf op hebt gereageerd, om te zien waar je kopregel wordt afgebroken.

Veel zzp’ers kiezen voor een kopregel in de trant van ‘ik help [doelgroep] beter worden in [resultaat]’. Een mooi, duidelijk visitekaartje. Maar misschien goed om even te checken op welk punt je kopregel wordt afgebroken en of de belangrijkste woorden wel goed getoond worden.
3 Zoekwoorden in je kopregel
De kopregel van je LinkedInprofiel is niet alleen belangrijk vanwege de eerste indruk die je maakt bij mensen die je niet kennen (of die je al heel lang kennen maar niet weten wat je momenteel doet). Het is ook een belangrijk element in LinkedIn’s zoekmachine.
in dit profiel zie je een mooie combinatie van functie, zoekwoorden en accolades
Hoe belangrijk die zoekwoorden in de kopregel zijn en hoe zwaar ze tellen, dat weten we niet precies. maar dat ze meewegen is wel duidelijk. Het kan dus handig zijn om zoekwoorden te verwerken in je kopregel. Omdat je klussen zoekt als zelfstandige (‘Tekstschrijver’ of ‘SEO-adviseur’). Of omdat je graag gevonden wilt worden door recruiters en HR-medewerkers met een vacature (‘Loopbaanbegeleider’ of ‘JAVA programmeur’).
Overigens zoekt LinkedIn door je hele profiel. Dus als je echt gevonden wilt worden op bepaalde zoektermen, is het goed om die waar mogelijk (en waar correct en waarheidsgetrouw!) te verwerken in je profiel.
* Het is overigens ook mogelijk om je kopregel te verberegen. Via je privacy settings en ‘Je openbare profiel bewerken’ kun je zorgen dat mensen die kopregel niet meer te zien krijgen.
Je bent wat je zegt
Eigenlijk is de kopregel geen statisch verhaal. Ik pas de mijne in ieder geval regelmatig aan. Want het leuke van die LinkedIn kopregel is dat je er alles mee kunt doen. Je mag natuurlijk nooit liegen over een functie. Maar verder kun je met die kopregel alles zijn.
Je bent wat je zegt, toch? Een specialist, een keynote speaker, auteur … jij bepaalt je eigen visitekaartje op LinkedIn. Jij bepaalt hoe mensen je zien. Hoog tijd om met die kopregel aan de slag te gaan!
- Ik zoek een woord - 16 januari 2021
- De schandelijke kerstvakantie - 2 januari 2021
- De momenten van 2020 - 24 december 2020
Notificaties uitzetten lukt me niet via beschreven stappen/ tabladen. Heeft Linkedin dit inmiddels gewijzigd?
Een trouwe volger 🙂
Hoi Coen, ik heb de beschrijving nog een beetje aangepast maar volgens mij klopt alles nog. Waar gaat het mis? Wat zie je wel/niet?
Mijn kopregel aangepast naar aanleiding van deze blog! Ben er blij mee 🙂 Dank je wel!
Tof! Ik heb het meteen even opgezocht 🙂 leuk hoor. En heel duidelijk.