De hustle is echt

 

Ik ben bezig met een stevige hustle. En ik moet zeggen, het is even wennen. Maar ook heel leerzaam. De hustle is: hoe verkoop je een fotografieworkshop?

Het verhaal achter die fotografieworkshop

Toen ik in Istanboel woonde, kwam ik in contact met een Amerikaanse fotograaf, Thatcher Cook, die daar ieder jaar een fotoworkshop gaf. Ik deed uiteindelijk drie keer mee.

Het was een life changing experience. Niet alleen omdat ik voor het eerst mijn foto’s deelde met anderen en omdat ik voor het eerst op pad ging met andere fotografen, maar ook omdat Thatcher zo’n indruk op me maakte. Dat het allemaal plaatsvond in Istanboel was ook een belangrijke factor. Het is een waanzinnige stad om in te fotograferen, als je van straatfotografie houdt. Maar eigenlijk kun je overal fotograferen, leerde ik sindsdien.

Meerdere keren legde hij de vinger op de zere plek, allemaal op basis van mijn foto’s. Hier heb ik dat o.a. beschreven: Istanbul in Elja’s head. Maar hij zette me al eerder aan het denken, bijvoorbeeld over verliefd zijn op een droom zonder de werkelijkheid te willen zien.

Toen ik terugverhuisde naar Nederland, ontstond het idee om een workshop in Nederland te organiseren. Zo gezegd, zo gedaan. Anna-Maria stelde haar prachtige werfkelder in Utrecht ter beschikking, zodat ik een locatie had. Maar toen begon het natuurlijk pas. Want hoe verkoop je zo’n workshop?

Het is één grote hustle, dat is het!

Het is geen grote commerciële onderneming, deze workshop. Het is lastig om er überhaupt winst op te maken. Maar hij kost wel geld en mensen moeten maar net overtuigd zijn van de waarde. Dus je moet flink hosselen/hustlen om de boel verkocht te krijgen.

Het lastigste is het bereiken van de juiste mensen. Ik zit niet in de community van fotoliefhebbers. De enige reden dat ik dit organiseer is dat ik weet hoe leuk het is om Thatcher te fotograferen. Hoe leuk het zou zijn als zijn workshop ook voor mensen in Nederland beschikbaar is en niet alleen voor mensen die de hele wereld over kunnen vliegen om Thatcher’s workshops te volgen.

(zo ben ik ooit ook #blogpraat gestart, vanuit datzelfde idee dat iets uit het buitenland ook heel leuk zou zijn voor mensen in Nederland)

Hustle is niet makkelijk.

Als je iets wil verkopen, moet je hustlen. Kan niet anders. Je moet continu bezig zijn met de vraag: hoe bereik ik de juiste doelgroep? En hoe zorg ik dat we geen verlies lijden? 🙂 Welke middelen heb je eigenlijk om die doelgroep te bereiken?

We hebben al een paar inschrijvingen, dus het gaat de goede kant op. We zijn druk bezig met de hustle. Waaronder:

  • Email via mijn workshop e-maillijst
  • Email via Thatcher’s e-maillijst
  • Artikel voor Photofacts: vorig jaar was het een artikel op Photofacts dat de doorslag gaf. Photofacts is het blog van Elja Trum. We kennen elkaar via #blogpraat. Elja weet als geen ander hoe je van je blog een bloeiend bedrijf maakt! Niet alleen kon ik een gastblog publiceren op photofacts, Elja nam deel aan de workshop en deed daar zelf ook verslag van.
  • Facebook sponsored post: ik heb een gesponsorde facebook post gemaakt via mijn eigen facebookpagina. Moet nog wat beter getarget worden denk ik want ik heb niet het idee dat hij echt converteert. Maar het is het proberen waard
  • Vermelding op Twitter
  • Vermelding in mijn eigen nieuwsbrief
  • Af en toe iets hier op dit blog
  • Mailtjes naar instanties die mogelijk interesse hebben

Af en toe schiet me iets te binnen en denk ik: hop. Dat probeer ik ook nog even.

Hustle is ook: aanpassingen doen

We kregen wat vragen over privélessen. Dus inmiddels hebben we ook de mogelijkheid van een mini-workshop met maximaal 4 personen. En privé-sessies

Hustle moet je liggen. Het is niet makkelijk. En, zoals iemand laatst tegen mij zei over acquisitie, het voelt toch alsof je loopt te leuren.

Maar als je leurt met iets waar je in gelooft, is het een stuk makkelijker! En ik geloof in Thatcher. Ik wil hem graag weer naar Nederland halen.

Mocht je het je afvragen: er zijn nog plaatsen 🙂 Weekend van 4/5 februari, in Utrecht. Als je nog iemand kent die van fotografie houdt en het leuk zou kunnen vinden om zich daar een weekend in onder te dompelen …?

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Debbieantwoord
25 december 2016 om 11:47

Die workshop klinkt heel interessant. En 129 euro vind ik een goede prijs voor 2 dagen. Komt er later in het jaar nog een nieuwe kans?

Elja Daaeantwoord
26 december 2016 om 10:03
– Antwoord aan: Debbie

Hoi Debbie! Hij komt meestal maar 1 keer per jaar. Afgelopen zomer hebben we geprobeerd om een langere workshop te organiseren, van 7 dagen, maar die is helaas niet van de grond gekomen. Dus hopelijk volgend jaar feb weer 🙂

Elja Trumantwoord
24 december 2016 om 14:43

Ik vond het een leuke workshop om mee te maken, zeker een aanrader!
Je nieuwe blog komt ergens in de komende week online op Photofacts.

Enne, leuk dat je Photofacts ook noemt in je artikel. 🙂

Heleenantwoord
22 december 2016 om 12:03

Hey Elja
Wat voor mij (naast alle dingen die jij hierboven beschrijft) heel goed werkt is: aanwezig zijn in Facebook groepen.
Ik vind fotografie fora vaak best een beetje ontoegankelijk, maar dat valt in de groepen best mee.
Vorige week nog verkocht ik twee (online) workshops direct uit een thread. Nu gebeurd dat niet zo vaak, maar deze keer dus wel 🙂

Elja Daaeantwoord
23 december 2016 om 15:01
– Antwoord aan: Heleen

Hmmmm dat zou ik ook moeten proberen he? Aan jouw voorbeeld zie je dat het werkt. Mijn probleem is denk ik iemand ben voor wie fotografie een hele individuele hobby is, helemaal in mezelf gekeerd. Natuurlijk zou het veel leuker zijn en beter als ik ook actief een onderdeel zou zijn van de community. Iets om over na te denken!! Thanks!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.