De geheimen van volwassen zijn

zwemmenF. klonk gisteren zijn champagneglas tegen het mijne en zei: op naar de volgende 44! En toen waren we even stil. En dachten we allebei even na over wat dat betekende. En of het überhaupt nog kon, nog 44 erbij.

Onze conclusie was: ja. Het is mogelijk dat dit nog niet de helft is.

44 is een hele leeftijd. Maar het idee dat je er misschien nog wel eens 44 bij kunt krijgen, geeft het gevoel dat er nog veel kan gebeuren en het nog niet over is. Een opbeurende gedachte!

Toevallig lees ik een boek van Gretchen Rubin, ‘Better than before’. Het gaat over het kweken van goede gewoontes en is een soort van verlengde van haar boek ‘The Happiness Project’ dat ik jaren geleden met veel plezier las.

In dat boek, en in dit boek, heeft ze het over ‘the secrets of adulthood’. Je vindt ze hier. De regels van het volwassen-zijn, die je pas leert als je volwassen bént. En die misschien voor iedereen anders zijn. Gezien het feit dat ik me wel volwassen voel op mijn 44e, dacht ik na over de mijne.

1. Voor je ouders blijf je altijd kind

Een belangrijke volwassenenwaarheid: voor je ouders blijf je altijd kind. Al ben je 44, ze kunnen het niet nalaten om je te behouden voor fouten (niet investeren in een nieuwe openhaard! die worden binnenkort verboden!) en je advies te geven (geen uurtarief afspreken met die adviseur! zorg voor een totaalbedrag!). Of je er nu zin in hebt of niet. En of je het er nu eens mee bent, of niet.

Als mijn kinderen 44 zijn, en ik oud en grijs, ga ik vast ook dat soort dingen roepen. En ze iedere week mailtjes sturen met advies van de Consumentenbond en de Financiële Telegraaf. Maar als je dacht dat het op zou houden als je ‘volwassen’ werd, heb je het is.

En dat is nog een volwassenengeheim: er komt een moment dat je dankbaar bent dat je nog kind mag zijn.

2. Het alternatief is minder

Iedere verjaardag ben ik dankbaar. Het alternatief van jarig zijn, denk ik altijd, is minder. Ik vond het niet erg om 30 te worden, niet om 40 te worden en niet om 44 te worden. Ik ken al sinds mijn 18e mensen die het nooit gehaald hebben.

Het is niet makkelijk, ouder worden, op sommige vlakken. De dood komt dichterbij en veel van de grote belangrijke feiten uit je leven (in mijn geval: een partner vinden, kinderen krijgen) zijn achter de rug. Het is zoeken naar nieuwe, belangrijke doelen. En de aftakeling is begonnen (zie 3). Maar toch.

Het alternatief is minder.

3. Op gewicht blijven is inderdaad lastiger

Sjonge jonge. Al die keren dat je vrouwen, ouder dan jij, hoorde verzuchten dat het er allemaal niet meer zo makkelijk af gaat als je ouder wordt? Ze hebben gelijk.

Steeds meer krijg je de realisatie dat je gewoon niet door kunt gaan met snoep, chips, koek en friet als je op gewicht wil blijven. En gezond wil zijn.

Daar hoort ook bij de realisatie dat bekende Nederlanders, popsterren en filmsterren van boven de 30 die slank en fit zijn, daar waarschijnlijk heel veel voor moeten laten en heel veel voor moeten doen.

Wat dat betreft is ouder worden een beetje alsof je al die tijd een roze bril op hebt, die alsmaar lichter en lichter en doorzichtiger wordt. Je blik op de wereld verandert en de realiteit wordt zichtbaarder.

4. Het zijn de kleine dingen

Clichés zijn vaak waar. Zuchtend hoorde je ze aan voor je 20e! En nu denk je: hmmm….inderdaad. Het zijn inderdáád de kleine dingen die het hem doen. De kleine dingen die het leven mooi maken. De bloemen in de tuin, een zomermiddag met straatgeluiden op de achtergrond, een lekkere maaltijd die door je geliefde gekookt wordt en vooral de knuffels van je kinderen of het moment dat je kleinste automatisch je hand pakt om die vast te houden terwijl je op de stoep loopt.

Of misschien is het geheim meer dit: als je jezelf leert om te genieten van de kleine dingen, zul je gelukkiger zijn.

5. De dagen zijn lang maar de jaren kort

Deze heb ik van mevrouw Rubin. En het is een waarheid als een koe. Voor alle ouders die de dagelijkse sleur met hun kleintjes gekmakend saai vinden. En de mensen die de eentonigheid van hun kantoorbaan soms háten.

Dagen kunnen soms maar langzaam voorbij gaan, maar de jaren vliegen voorbij. Die 44 jaar is razendsnel voorbij gegaan? Voor je het weet zit je op 88. Zoals je kinderen maar heel kort klein zijn, gezien op jouw mensenleven, gaat alles razendsnel voorbij.

Beter om te genieten en dankbaar te zijn zo vaak je kunt. Niet dat het altijd lukt! Maar door te denken ‘de dagen zijn lang maar de jaren kort’ kun je de saaiste of gekmakendste sleur relativeren.

6 Mensen doen rare dingen

Hoe langer je leeft, hoe meer voorbeelden je ziet van dingen die je niet begrijpt. Mensen die zich onaardig, onjuist, oneerlijk gedragen. Zeuren, klagen, sikkeneuren. Moeilijk doen over onbelangrijke details. Zich druk maken over dingen die het niet waard zijn. Achter je langs gaan, je een mes in de rug steken, de stoelpoten vanonder je uit zagen of je gewoon ronduit kwetsen. Afval gewoon op straat gooien, levensgevaarlijk rijden, onbeleefd zijn tegen vreemden en ga zo maar door.

Natuurlijk is dat shit. Natuurlijk kun je je daar boos om maken en aan ergeren. Maar het is een volwassenwaarheid: mensen doen rare dingen. Omdat mensen gecompliceerde wezens kunnen zijn. Je weet niet wat er achter zit en je hoeft het ook niet te accepteren, dat gedrag. Maar soms is er gewoon geen verklaring, anders dan: mensen doen rare dingen. En het helpt als je je er niet altijd al te druk om maakt.

Andere waarheden

Tot zo ver de grote dingen. Andere dingen die ik heb geleerd:

 • Vlekken? Gebruik ossegalzeep
 • Alles is lekkerder met room en boter
 • Als je vriendelijk bent en blijft krijg je minder problemen
 • Het glas is halfvol
 • Er zijn geen domme vragen
 • Andermans waarheid is niet altijd de jouwe
 • Sparen is beter dan lenen
 • Hoe meer je wegdoet, hoe makkelijker het wordt
 • Als je stopt met slechte dingen eten, val je af
 • Everybody is a ninja to somebody
 • Sporten is beter te vol te houden als je iets doet dat je leuk vindt
 • Oordelen over vreemden is stom, zonde en gemeen
 • Niet iedereen hoeft op yoga
 • Mieren houden niet van kaneel
 • Bedenk wat JIJ wilt ipv wat anderen willen
 • Tijd heelt wonden
 • Negatieve gedachten geven negatieve reacties
 • Vertrouw op je gevoel
 • Bij een huis draait het om locatie, locatie, locatie
 • Alle begin is moeilijk
 • Een goede relatie is hard werken
 • Niemand ziet er uit als een topmodel
 • Zelfs de vervelendste dingen gaan voorbij

44 and counting

44! In goede gezondheid, met een fijn gezin, familie in de buurt, een huis met een tuin en voldoende geld om op vakantie te kunnen gaan en een leuke baan.

Doe er zo nog maar 44 …

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.