De beste wensen – en de mooiste dromen

Mijn echtgenoot kwam vanochtend naar beneden met 5 goede voornemens. Of eigenlijk waren het meer plannen. De dingen die hij dit jaar wil gaan doen. Had hij net daarvoor bedacht.

Goede voornemens zijn onzin, dacht ik gisteren nog, naar aanleiding van deze post van Mary. Als je iets wilt, moet je het doen.

En terwijl ik gisteren op weg was naar de Starbucks (met een prachtig uitzicht – inspirerende plek, vlakbij waar ik woon!Zie foto) bedacht ik dat het echt iets onzinnigs heeft. Dat voornemens maken.

Controle?

Is het niet gewoon een manier om controle te krijgen over iets waar we geen controle over hebben, vroeg ik me af, namelijk de tijd? Je weet dat hij voorbij gaat, en je kunt er niets aan doen. En je weet dat je over een jaar terugkijkt op allerlei dingen die je niet kunt voorzien. Je hebt geen idee wat er kan gebeuren in een jaar.

Je merkt, ik was niet echt in een gezellige, noch in een erg positieve, bui.

Het nieuwe jaar in

Gek genoeg zag ik het vanochtend allemaal weer heel anders. Toen F. zijn ‘voornemens’ aankondigde (5, in volgorde van belangrijkheid), realiseerde ik me dat het past bij de 31e om terug te kijken. En het past bij de 1e om vooruit te kijken en te bedenken wat je zou willen.

Ook gisteren was het dat ik dit blog kreeg toegestuurd: monthlyexperiments.com. Op de about pagina gaf de oprichter aan waarom hij begonnen is met bloggen. Hij beschrijft hoe hij ondanks al zijn voorspoed diep ongelukkig was. En hoe hij besloot zijn dromen op te schrijven. Zijn droomleven, eigenlijk. Om het zo ook waar te kunnen gaan maken.

Heel Amerikaans he? Maar ik geloof er wel in. Ik heb toen ik naar Hongarije verhuisde en mijn baan opzei van F. een boek gekregen dat geschreven is door twee vrouwelijke ondernemers (als ik het terugvind in mijn boekenkast, zal ik de titel erbij zetten :)). Zei raadden diezelfde oefening aan. En ik heb dat ook gedaan: opgeschreven hoe ik zou willen leven. Hoe mijn dag er uit zou zien, mijn huis, mijn werk, alles.

Het was 1 pagina, als ik het goed heb. Ik zou hem eens terug moeten zoeken (het was lang voor Evernote!).

Opschrijven is waarmaken

Wat ik toen opschreef, is me al die 6 jaar bijgebleven. En veel daarvan is uitgekomen. Zo’n schrijfoefening verankert je doelen in je dagelijkse gedrag, lijkt het, en geeft je beslissingen richting. Langzaam ga je de elementen uit je droom invullen. Heel gek.

Ik merk dat het voor mij tijd is om weer eens op te schrijven hoe het er uit ziet, dat ideale leven. Want er gebeuren altijd dingen die je niet voorziet en die niet leuk zijn. Ieder jaar. Zo is het leven. Niets is zeker, niets staat vast, en alles verandert constant. Maar als je toewerkt naar je dromen (en vooral nieuwe dromen blijft formuleren) en die langzaam waarheid ziet worden, heb je houvast en een basis in jezelf.

Ik ga de komende dagen dus toch maar ‘voornemens’ maken. Gewoon, plannen. Misschien zelfs doelen. Of misschien alleen dromen.

2013…

We zullen zien wat 2013 brengt.

Ik wens jullie ten eerste gezondheid en liefde (want wat zijn we zonder die twee?). En daarnaast wens ik jullie allemaal een 2013 waarin jullie dromen stukje bij beetje zullen uitkomen.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

10 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Movement | Elja Daaeantwoord
2 januari 2013 om 09:53

[…] gaat over de onzinnige (daar is dat woord weer, zie gisteren?) ideeën die we met ons meedragen en die we gewoon maar eens los moeten […]

John Muldoonantwoord
2 januari 2013 om 07:59

Hello there. I saw that you linked to my blog. 
I just wanted to stop by and wish you a happy new year. I like what you said “may your dreams come true, little by little.”. I may have to quote you someday.

Karin Ramakerantwoord
1 januari 2013 om 20:59

een paar dingen. goede voornemens opschrijven wil nog niet zeggen dat ‘het gaat gebeuren’ daar ben je zelf altijd nog bij, vind ik. goede voornemens zijn richtlijnen maar die ‘gaan niet gebeuren’ als je niets doet. wat wel zo is, is dat je gelukkig wel controle kunt krijgen over bepaalde zaken waar je iets aan wilt veranderen. niet alles, maar wel wat gelukkig. bedenken dat je iets wilt veranderen of aanpassen of rigoreus anders wilt is dan een goede start. goede voornemens zijn vooral vaak dooddoeners. je zegt het maar doen is discipline. 

Elja Daaeantwoord
3 januari 2013 om 13:30
– Antwoord aan: Karin Ramaker

Het helpt mij altijd om dingen op te schrijven, dan kan het uit mijn hoofd en raakt het verankerd in mijn handelen. Maar natuurlijk heb je er niets aan, als je het niet uitvoert! Dat opschrijven is voor mij gewoon een manier om mijn plannen vorm te geven, denk ik.

Henk Boshoveantwoord
1 januari 2013 om 20:51

ben niet van de voornemens. net als peter ben ik meer van de actie op het moment dat ik iets wil veranderen of wil bereiken. uiteraard kan het daarbij handig of zelfs nodig zijn zaken op papier te zetten. ik geloof niet in een datum als 31/12 of 1/1/ om daar mee te starten of bewust(er) mee bezig zijn. Maar goed… ieder zijn eigen manier en aanpak. zolang er maar beweging in zit 🙂 

have fun in 2013 in Turkije (stond dat ook in je boekje?) 

Henk

Elja Daaeantwoord
3 januari 2013 om 13:32
– Antwoord aan: Henk Boshove

hihi nee…dat stond niet in mijn boekje…. zo zie je maar! Misschien daarom het verlangen grip te krijgen? Jij ook de beste wensen, het was erg leuk om je in mijn online leven te hebben in 2012!

Dico_Krantwoord
1 januari 2013 om 20:09

Mooi en inspirerend stukje. Ga direct wat opschrijven. Gelukkig 2014

Elja Daaeantwoord
3 januari 2013 om 13:30
– Antwoord aan: Dico_Kr

Jij ook! Ben zelf ook gaan schrijven 🙂

Peter Pellenaarsantwoord
1 januari 2013 om 18:14

Voornemens en plannen, daar is niets mis mee. Wel het vooruitschuiven naar een geschikt moment (bv de 1ste januari) om er mee te beginnen. Neem voor en/of plan vanuit het moment dat het bij je opkomt om iets aan te pakken. Doe het vanuit de ‘urgency to act’. En wacht niet tot een ‘geschikt moment’, want dan kom je er vaak achter dat je het juiste moment al was gepasseerd…

Mary Brouwerantwoord
1 januari 2013 om 15:43

Ja hoor Elja,
Je plannen en mogelijke doelen zwart op wit zetten is een prima idee. Een mooie leidraad om bij de les te blijven. Mogelijk constateer je dat je je plannen nog wat moet bijstellen…Helemaal niet erg ook.

Dit is wat mij betreft iets anders dan de voornemens tegen het eind van het jaar, zoals ik schreef.

Veel succes!

Mary

 

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.