De beste training die je ooit gevolgd hebt

design thinking gift giving workshopIk heb een vraag aan je. Ja, jij daar. JIJ!

Het is eigenlijk een opdracht. Een spel. Een uitdaging.

Ik ben op zoek naar de vraag wat nou de beste training of workshop is die jij ooit gevolgd hebt. Privé of zakelijk, alleen of met anderen, online of in het echt. Maakt niet uit.

Ik volgde gisteren namelijk een workshop Design Thinking van Cor.

(hier vind je Cor)

De workshop is gebaseerd op dit project van Stanford. Volgens een vast stramien ga je je in de workshop inleven in de behoefte van degene tegenover je om te komen tot een oplossing voor een behoefte. Heel concreet. Door iets te maken (knutselen). In 90 minuten leer je je gesprekspartner beter kennen dan je buren of mensen die je regelmatig ziet. Gek proces om mee te maken.

Een van de belangrijkste elementen daarin is dat je blijft vragen naar het ‘waarom’ van die ander. En naar het gevoel daarachter.

Dus ik dacht: zou ik dat ook online kunnen doen? Een stukje van dat proces?

Als uitdaging nam ik voor mezelf: wat maakt een training nou onvergetelijk? Ik wil namelijk graag weten wat er nou voor zorgt dat je met een positief gevoel terugkijkt op een training. Waarom die ene training is blijven hangen, terwijl de herinneringen aan al die andere trainingen zijn vervaagd. Want als ik dat weet, kan ik het als trainer beter doen.

Vandaar mijn uitdaging aan jou: wat was jouw beste training ooit?

Neem 5 minuten de tijd om er over na te denken (dan bedenk je misschien meer trainingen om uit te kiezen).

Daarna zet je de wekker en vul je in maximaal 10 minuten onderstaande vragen in. Het is belangrijk dat je niet te veel nadenkt en evalueert. Gewoon opschrijven wat er in je opkomt. Als je niet doorschrijft, haal je het niet!

Ik heb er een formulier van gemaakt, want het is best persoonlijk en het is niet altijd leuk om dat soort dingen online te zetten. Je hoeft niet eens je e-mailadres er bij te zetten (mag wel, als je er over wilt praten of iets toe wilt lichten). En je kunt gewoon een naam verzinnen, als je wilt.

Mochten er daadwerkelijk formulieren worden ingevuld, krijg je van mij hier natuurlijk een terugkoppeling van wat mensen nou zo waarderen in een training. En of zo’n formulier nou werkt.

Klaar? 10 minuten max he. Don’t waste your time. 🙂

[contact-form][contact-field label=’Naam (evt. verzonnen)’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mail (alleen als je wilt)’ type=’email’/][contact-field label=’Wat was de naam of het onderwerp van de training?’ type=’text’/][contact-field label=’Wat voor soort training was het (op locatie, online, groep collega’s, etc.?’ type=’text’/][contact-field label=’Wat was er zo bijzonder aan deze training?’ type=’textarea’ required=’1’/][contact-field label=’Hoe voelde je je tijdens en na de training? Waarom?’ type=’text’ required=’1’/][contact-field label=’Waarom was dat gevoel (vorige vraag) belangrijk voor je? ‘ type=’text’ required=’1’/][contact-field label=’Van al de elementen die er voor zorgen dat je deze training impact had, welke twee waren de belangrijkste? Waarom?’ type=’text’/][contact-field label=’Wat is je het beste bijgebleven van de training? Waarom?’ type=’text’/][/contact-form]

Hier mijn eigen antwoorden:

  1. Elja
  2. 1op1@eljadaae.nl
  3. Persoonlijke Effectiviteit
  4. Het waren 3 dagen op locatie met een groep collega’s van door het hele bedrijf, allemaal ook starters.
  5. Het was een van de eerste maar ook heftigste trainingen die ik ooit deed. We hebben het superleuk gehad als groep maar ik heb ook dingen over mezelf geleerd (door de interactie met en feedback van anderen) die ik daarvoor niet wist.
  6. Ik voelde me opgewonden, uitgedaagd, kwetsbaar een beetje bang maar ook een soort van hoopvol. En ik had plezier.
  7. Ik vind het leuk om uitgedaagd te worden en ook om de diepte in te gaan.
  8. De trainster en de groep. De trainster was heel ervaren en heel goed in wat ze deed. De groep omdat het allemaal mensen waren die net als ik weinig werkervaring hadden en net als ik gedwongen waren om zichzelf te laten zien en over zichzelf en elkaar na te denken.
  9. Een moment waarop ik feedback kreeg die me verbaasde en raakte. Omdat het de eerste keer was dat mensen de moeite namen om zich zo in me te verdiepen, me daarop te wijzen en bij te helpen.

PS Ik merk dat de vragen veel scherper kunnen, als ik hem zelf zo invul. Ik heb een aantal vragen al aangepast. Niet makkelijk om het zo te krijgen dat je iets kunt met de antwoorden. Maar het is een prototype en prototypes zijn er om te testen! Gisteren geleerd!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.