“Waarom maken ze machines niet wat zachter?” vroeg mijn zoontje net. We wandelden naar summer camp en kwamen langs een tuin waar ze bezig waren om een boom te snoeien.
Het zijn enorme bomen, hier in de buurt, en die leveren gevaar op bij harde wind en storm (1 tak is vaak al groter dan een redelijke boom in Nederland). De mensen die komen snoeien, nemen van die machines mee waarmee ze ter plekke de takken in zaagsel en houtsnippers veranderen. Het is een gigantisch lawaai, al met al.
De vraag naar stille machines…
Goede vraag. Ik uitleggen: “Kijk, degene die de machine ontworpen heeft had niet gedacht aan hoeveel lawaai dat ding maakte. En ze hebben bij de fabriek nog niet bedacht dat er ook een zachtere machine zou kunnen komen, met minder geluid. Maar als alle mensen nou tegen de tuinman zeggen dat ze het te veel lawaai vinden, en alle tuinmannen gaan naar de machinewinkel om te vragen of ze niet een zachtere hebben, en alle winkeliers gaan naar de fabriek om te vragen of ze niet een zachtere machine kunnen maken, dan verandert het misschien.”
Innovatie vraagt om risico
Toen ik bij KPN werkte waren we druk bezig met de introductie van wifi (toen nog “w-lan”). Er was nog totaal geen vraag naar. Er waren ook nog niet zo heel veel laptops – bij KPN hadden wel wel allemaal een laptop, een docking station en een flexplek, maar dat was een nieuwe ontwikkeling. Laat staan dat er smartphones waren. Iedereen had de nieuwste Nokia, en ik weet nog goed dat we op een presentatie van trendwatcher Vincent Everts in MediaPlaza de eerste (een van de eerste?) Blackberries zagen.
Creeër de vraag en maak je markt
Het is een risico om iets te creëren waar nog geen vraag naar is. Bij KPN investeerden we heel veel geld en tijd in het ontwikkelen van nieuwe technologie en vooral in het vermarkten van technologie. Bij technologiebedrijven gaat het vaak zo dat iemand de mogelijkheden ziet, maar er eerst nog een slag moet worden gemaakt om de technologie 1) praktisch toe te passen en 2) bekend te maken (vraag creeëren).
Soms is er gewoon nog geen vraag, omdat iets nog niet bestaat. Maar zie je wel een behoefte. Behoefte zonder vraag. Jij moet de vraag gaan aanjagen als bedenker, als innovator. En belangrijker nog, er moet concurrentie komen. Zonder concurrentie blijf jij in je eentje trekken en duwen aan die potentiële doelgroep. Maar als er meer marketing power komt, meer bekendheid, meer communicatie, kan de vraag exploderen.
- Ongeluk - 8 juni 2023
- Yogamatje - 20 mei 2023
- Aiiiiiiiiiii - 11 mei 2023
Geef een reactie