Waarom het belangrijk is om je creativiteit aan te boren

EeBen bezig met een artikel, in opdracht (of op verzoek, net hoe je wilt). Beetje puzzelen, beetje nadenken, beetje woorden tellen, titel verzinnen, peinzen. Net als bij het schrijven van een boek, eigenlijk. Maar heel anders dan schrijven op dit blog, omdat ik hier mijn eigen deadlines bepaal en mijn eigen onderwerpen.

Ik las een artikel op De Correspondent, over creativiteit. Lekker kritisch artikel over de vraag of het nou echt zo is dat iedereen creatief moet zijn of leren zijn. Of iedereen daar nou baat bij heeft. En of de overheid, als ze zegt dat ze creativiteit wil stimuleren, niet bedoelt: ‘creativiteit-met-output’. En niet ‘creativiteit’ in haar puurste vorm.

[De reden dat ik dat artikel kan lezen, is dat ik van Peter een abonnement op De Correspondent heb gekregen naar aanleiding van mijn gedesillusioneerde krantervaringen. Dankjewel Peter!]

Ik vind creativiteit belangrijk, wie je ook bent, wat je ook wilt doen. Creativiteit die niet altijd meetbaar is of output oplevert. Want je komt in het leven altijd uitdagingen tegen. En een oplossing verzinnen vraagt om creativiteit. Ik denk dat je creativiteit dus altijd kunt gebruiken.

In je relatie met je kinderen, bijvoorbeeld. Of als je voor onvoorziene omstandigheden komt te staan in je werk. Ook als lasser. Ook als kantoormedewerker. Of als, nou ja, noem maar een ‘niet-creatief’ beroep. Of als je op straat opeens iets overkomt dat je niet verwacht. Of als je graag nieuwe vrienden wilt maken. Bij heel veel denken dingen.

Ik ben ook gaan geloven dat je creativiteit kunt oefenen. Ik merk het zelf, door iedere dag te bloggen. Ik ken mijn eigen processen. Ik weet wat ik moet doen om iets te creëren. Wat ik nodig heb. En dat ik er plezier in heb, creativiteit.

Misschien is dat nog de belangrijkste reden dat ik iedereen kan aanbevelen om iets te gaan doen waarbij je een beroep doet op je creativiteit. Tekenen, scrapbooking, bloggen, schilderen, schrijven, kleien, een idee verzinnen. Iets. Niet alleen omdat het je creatiever maakt. Maar ook omdat het je inzicht geeft in je eigen creatieve processen. Wat je nodig hebt om iets te kunnen creëren. Om in een creatieve flow te komen.

Want het belangrijkste is misschien nog wel dit: creatief bezig zijn is leuk.

Inspiratie nodig? Een artikel met een paar superideeën om je creativiteit te stimuleren vind je hier.

 

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

10 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Zosimpelisdangelukantwoord
2 maart 2015 om 17:38

In eerste instantie vind ik mezelf helemaal niet creatief. Maar na wat langer nadenken zijn er toch wel dingen waarin mijn creativiteit tot uiting komt (of kwam). Leuk om eens over na te denken.

Elja Daaeantwoord
2 maart 2015 om 23:56
– Antwoord aan: Zosimpelisdangeluk

Verbaast mij niets, niet dat je het bent en niet dat je vergeet dat je het bent. In wat voor dingen komt/kwam het tot uiting denk je?

Zosimpelisdangeluk
3 maart 2015 om 18:23
– Antwoord aan: Elja Daae

Ten eerste was ik altijd heel erg goed in tekenen. Daarnaast heb ik altijd aan twirlen gedaan (dansen met een stokje 😛 ) en daarin ook lesgegeven en choreografieën gemaakt. Daar moet je natuurlijk ook creatief voor zijn. En ik ben ook wel creatief in het bedenken van oplossingen ergens voor.
Al met al ben ik een stuk creatiever dan ik dacht, haha!

Elja Daae
4 maart 2015 om 14:52
– Antwoord aan: Zosimpelisdangeluk

Ha! Zie je wel!!

Linda Kwakernaatantwoord
1 maart 2015 om 16:32

Ik ben niet zo creatief, maar wel gezellig 😉

Elja Daaeantwoord
1 maart 2015 om 21:28
– Antwoord aan: Linda Kwakernaat

Iedere blogger is creatief!

Jacob Jan Voermanantwoord
1 maart 2015 om 11:41

Dat laatste argument vind ik het beste 🙂

Elja Daaeantwoord
1 maart 2015 om 21:27
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

:))

Peter Pellenaarsantwoord
1 maart 2015 om 11:24

Onlangs ben ik begonnen in De scheppende mens, geschreven door de historicus Daniel Boorstin. Het is een dik boek dat ingaat op de artistieke doorbraken in de wereldgeschiedenis. Maar hoewel het zich met name richt op creativiteit in de kunstwereld is het onderliggende thema toch wel dat creatief zijn, het willen scheppen, iets van alle tijden is en ook iets dat zich niet laat stoppen. Erg boeiend om te lezen.

Elja Daaeantwoord
1 maart 2015 om 21:27
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Klinkt interessant!!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.