Context

Context. Zonder context heb je niets en weet je niets. Zonder handleiding weet je wat je ziet, niet te interpreteren.

Bedrijven investeren miljoenen om hun producten context te geven. “Branding” heet dat dan. Dat we Red Bull met sport en avontuur associeren (ipv met een soort drug?) of Douwe Egberts met Hollandse gezelligheid (maar niet met, bijv., kwaliteit, zoals nespresso).

Context kun je maken, en kopen kennelijk. Soort nep-context.

Sommige context ontstaat gewoon door ervaring, en dat kan beperkend werken. Zo wist ik niets van Turkije en de Turken. Maar na een cultuurcursus en een bezoek en contacten, begint het te dagen.

Ik zie steeds meer context. Schakeringen.

Ik probeer niet af te gaan op de ‘gemaakte context’, wat mensen willen dat je ziet en denkt (a la branding), maar zelf een archief aan te leggen in mijn hoofd. Mijn eigen begrip en context.

Hier in het hotel waren gisteren en vandaag bruiloften. Duur hotel, dure bruiloften, dus elite? Niet religieus? Of toch?

Is dat de oma, dat de ouders, dat de zus? Vanwaar al die bloemstukken van bedrijven?

Je weet het niet, zonder context. Je leeft in Nederland in een wereld vol gemeenschappelijke context, en in het buitenland moet je het zoeken.

Maar dat is ook het avontuur (dank voor de bemoedigende woorden gisteren). Dat een nieuwe omgeving context krijgt. Ik ben er al mee begonnen: #istanbul 🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Peter Pellenaarsantwoord
16 juli 2012 om 21:40

Observeer en vorm je context! 

Ingevanreesantwoord
16 juli 2012 om 00:32

heel veel good luck met deze ontdekkingsreis!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.