Contentcuratie voor gewone mensen

chrome content extensionsContentcuratie…oftewel, andermans content scannen, beoordelen, en delen zodat je volgers/fans/abonnees the cream of the crop krijgen.

In mijn begindagen op Twitter deed ik niet anders dan (andermans) artikelen tweeten. Dat deed iedereen die ik volgde (ik zat in de VS en volgde vooral mensen uit de VS). Dus dat leek mij dé manier om te twitteren. Volgens vele zakelijke twitteraars is dat nog steeds zo, zie de quote die ik laatst gebruikte.

‘Content’ is belangrijk bij social media

Het is natuurlijk waar dat social media om content draait. Hoewel ik er de voorkeur aan geef om er een mix van content (artikelen, foto’s, videos etc.) en gewoon, gesprekken, van te maken (duh…anders was #blogpraat er niet!), toch blijft het leuke van social media dat je goede informatie ontdekt via je netwerk. Op Facebook bestaat een groot deel van mijn activiteit uit het liken van dingen die andere mensen hebben gedeeld. Vooral als het dingen zijn om van te genieten. Inspirerende filmpjes en zo, mooie foto’s, grappige updates…

Zelf heb ik voor mijn twitteraccount geen beleid. Ik deel gewoon wat ik tegenkom, ik ga niet actief op zoek. Vaak neem ik niet eens de moeite om wat ik elders lees ook te delen. Mede omdat het weer extra stapjes zijn, link kopiëren, hootsuite openen, etc.

Dom, dom, dom! Al die platforms en tools en diensten hebben natuurlijk gewoon widgets die je in je menubalk sleept, en waarmee je de tab waarin je zit te kijken niet hoeft te verlaten om wat er staat te delen op je sociale netwerken!

 

Delen, direct vanuit je browser

[Of misschien heten ze geen widgets maar ‘extensions‘ of ‘add-ons‘. Zoals die voor Chrome, de browser die ik gebruik. Of voor Firefox. Ik zag dat Internet Explorer ze ook heeft. Safari ook. Etc.]

delen van content op social media

Even zo’n icoontje in de menubalk van je browser zetten, en dan wordt het opeens heel makkelijk om artikelen te gaan delen via social media. Inmiddels heb ik ontdekt dat ik met de add-ons (whatever you call it) van Sproutsocial, buffer en hootsuite heel gemakkelijk de dingen die ik elders op het web vind naar mijn social media accounts kan sturen. Klik. Tekstje invullen als je wilt om een mooiere tweet te maken. En hop. Leuk voor mijn volgers (hoop ik), en leuk voor mij!

Trouwens ook een leuke manier om wat actiever te worden op een netwerk als LinkedIn, merk ik. Stuur ik nu soms ook een keertje iets naar toe. Je moet alleen zorgen dat je er wel echt regelmatig bént, op die netwerken, anders is het echt zenden in plaats van deelnemen. Dat is ook de reden dat ik het nog niet zo kan vinden met buffer: de gratis versie stuurt dingen naar mijn netwerken en vervolgens ben ik er niet om op reacties in te gaan. Schiet niet op.

Elja’s add-ons (mooie zin)

chrome content extensions

Maar al met al vind ik het een uitvinding. Handy!

Voor wie het zich afvraagt, in mijn browser, van links naar rechts:

  • 1password, om wachtwoorden te onthouden en met een klik op de knop in te vullen
  • Evernote clearly, om webpagina’s van onnodige opmaakt te doen en te bewaren in Evernote
  • Evernote webclipper, om stukjes tekst op webpagina’s te selecteren en in Evernote te bewaren [gebruik ik eigenlijk nauwelijks…misschien maar eens weghalen]
  • Diigo, om webpagina’s in je favorieten op Diigo.com te zetten
  • Buffer, om content van elders te delen (buffer bepaalt wanneer iets verzonden wordt)
  • Sproutsocial, de tool die we bij Frankwatching gebruiken om Twitter & Facebook te beheren, zijn sinds tijdje ook partner. Ben enorme fan.
  • Hootsuite, waarmee ik al jaren mijn twitteraccount bekijk en beheer.

Ik verwacht nu een aantal reacties te krijgen in de trant van “Wat? Ben je daar nu pas achter?”. En terecht. Ik gebruikte een aantal add-ons al heel veel. En ik wist wel dat die ‘sharing’ add-ons er waren, maar ik deed er niets mee. Omdat ik toch niet veel content deel, het is geen onderdeel van hoe ik Twitter, want daar zit totaal geen structuur en beleid achter. Maar nu ik met andere accounts meer beleidsmatig bezig ben (zakelijk) is het toch wel heel handig.

Het enige dat ik mis, is een handig knopje om naar Google+ te delen. Iemand??

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Chris Rommersantwoord
2 maart 2013 om 14:05

Hoi Elja, qua handig knopje Google Plus: https://chrome.google.com/webstore/detail/share-on-google-plus/gfkobenbpcjmmejiokpopekegkpogbdn?hl=nl&utm_source=chrome-ntp-launcher (Chrome extensie)

Alexantwoord
15 februari 2013 om 10:35

Hoi Elja, leuk artikel. We kwamen je binnen OBI4wan al tegen :).

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.