Christmasses Past

glitterIn 7 (of was het 8?) Kerstmissen als expat hebben we er maar twee ‘thuis’ gevierd. Eentje in Boedapest en eentje in Chicago. Alle andere Kerstmissen zaten we in gehuurde vakantiehuisjes ergens in Nederland.

Chicago was heerlijk. Sneeuw! Kou! Kerstig! De Amerikanen weten als geen ander Kerst om te bouwen tot een Groots Festijn (zij het dan vooral een op consumeren gericht festijn). Gingerbread lattes en rode Starbucks bekers en overal lichtjes en kaneel. We hebben zelfs een keer een heus rendier bezocht bij het lokale tuincentrum. En Kerstavond gevierd bij vrienden, voor de open haard, omgeven door lichtgevende kerstbeelden.

En een keer in Boedapest, waar verdriet en geluk elkaar snel opvolgden, met twee kleine babietjes onder de Kerstvierders (dat was het stukje geluk).

Ik pakte mijn kerstservies uit van de week (zo kerstminded ben ik nou!) en het zat nog netjes ingepakt in Amerikaanse kranten. Christmas Past.

Er waren ook heel wat Landal-Kerstmissen in al die expatjaren. Aan de ene kant niet mijn favoriete manier van Kerst vieren, aan de andere kant lekker makkelijk en zo lang de kinderen het geweldig vinden, vind ik het ook super.

Maar Kerst in ons eigen huis, voor het eerst in al die jaren, dat is toch wel mijn fijnste Kerst. Christmas Present. De kerstboom staat, de kerstkrans hangt aan de deur, de oude Kerststal met sneeuwpop die mijn overgrootvader ooit knutselde staat te pronken op de tafel.

En er is geen stress bij het eten, alles goed voorbereid, familie in de buurt,  de kinderen hebben nog hun joggingbroeken/pyama aan. En het maakt lekker helemaal niets uit. Kerst op mijn manier.

Kerst is ook maar Kerst.

Het is maar een oude manier om de duisternis te verjagen en te vieren dat het licht er weer aan komt, he. Na de winter komt de lente. En de winter heeft ook zo zijn fijne kanten.

Hoe dan ook.

Ik wens jou, lieve lezer, een fijne Kerst, alleen of samen, ver of dichtbij, groots of kleinschalig, met glitter of met kaarsjes en stuur je met veel liefde alle goeds vanaf de andere kant van je beeldscherm.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Investeren in geluk – Invest in happynesskerst en zo is wat een tijd – Investeren in geluk – Invest in happynessantwoord
26 december 2014 om 10:08

[…] na een hele fijne verjaardagsdag las ik nog even Christmasses Past, de blogpost van Elja, en zoals wel vaker triggeren haar Turkije gerelateerde mijmeringen, in dit geval over kerst en zo, […]

Carolien Geurtsenantwoord
26 december 2014 om 02:49

Heerlijk om te lezen, Elja. As always brings back my old memories of Christmas Past.
Mijmeringen over meest wel thuis in die tien jaar Turkije vieren en over hoe mijn schoonvader die bij Staatsbosbeheer werkte een kerstboom voor ons uit het bos haalde die eerste kerst, en nog velen die volgden – toen nog geen gebruik in Turkije, dus ook nog geen kerstversieringen te verkrijgen en de dozen met kerstversiering nog niet gearriveerd, Toen heb ik – in mijn ogen – prachtige kerstballen en klokjes van barokke stof gemaakt en gevuld met watten – denkelijk liggen die nog in een doos van nooit opgehaalde spullen. Dierbare herinneringen,
En Christmas Present is ook heel fijn, toch weer – zij het ongepland – met een echte boom, gevierd met familie vorige week zaterdag, omdat vervolgens de een uzoals elk jaar uitwaaierde naar Oostenrijk en de andere naar Turkije, en de derde in Duitsland woont. En met het diner bij zus gisteravond, op 1e kerstdag, kijken vers gemaakte filmpjes uit datzelfde Turkije, waar nog steeds een boom staat en een lief jongetje, Carolien teyze tante zeggertje, een dansje doet op de melodie van zijn bewegende en muziek makende Santahoed die met zijn broer meegereist is.
Ik geniet met je mee.

Elja Daaeantwoord
30 december 2014 om 20:25
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

Ja bijzonder is dat, dat je Kerst hebt kunnen vieren in Turkije destijds. Nu heb je de Ikea en daar kun je alles krijgen, ook bomen. Maar het voelt toch niet hetzelfde, hoor, vond ik. Hoe dan ook, kerst zit in je hart, het is een ritueel, en daar gaat het om!

Carolien Geurtsen
31 december 2014 om 04:36
– Antwoord aan: Elja Daae

Absoluut – een ritueel – en ook erg fijn om daar, soms al imprroviserend – je eigen draai aan te geven. Ik had het voor geen goud willen missen.
Ik had een heel groot rood met wit vest gebreid en onze lieve bovenbuurman, eigenaar van een heerlijke boekhandel in Kusadasi, kreeg ik zo ‘gek’ om voor een flink aantal expat en Turkse kinderen voor Kerstman te spelen. Hij was een heerlijke woeste Kerstman met zijn grote baard ;-))Onvergetelijk

Sandra van Vianenantwoord
25 december 2014 om 12:38

Ha Elja, Merry X-Mas en alle goeds voor jou en je dierbaren (in huiselijke kring 🙂

Elja Daaeantwoord
30 december 2014 om 20:26
– Antwoord aan: Sandra van Vianen

Jij ook Sandra! En de beste wensen voor het komende jaar, vol projecten en ondernemingen!

Peter Pellenaarsantwoord
24 december 2014 om 23:28

Merry Christmas, Elja! En dat de Christmas Future bright and shiny zal zijn 🙂

Elja Daaeantwoord
25 december 2014 om 10:37
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

De jouwe ook Peter!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.