You can’t unring the bell

Ik zat mijn (nieuwste) favoriete serie te kijken net. Scorpion. Netflix heeft net de tweede serie online gezet dus deze verslaafde kon weer ademhalen.

In de aflevering die ik net keek was het motto: you can’t unring the bell.

In de serie maakt de hoofdpersoon een fout – of althans, dat denkt hij – en gaat vervolgens doen alsof het nooit gebeurd is en irrationeel gedrag vertonen om de consequenties goed te maken.

Zijn vriend zegt tegen hem: you can’t unring a bell. Wat je gedaan hebt, is achter je. Nu is het zaak om het zo goed mogelijk op te lossen, in plaats van te blijven hangen in schaamte en woede.

Ik heb niet echt dingen gedaan waar ik spijt van heb. Noch heb ik – zoals de hoofdpersoon – aangepapt met iemand in een bar die iets in mijn drankje heeft gedaan waardoor ik bewusteloos ben geraakt en die ander de software waar ik maanden aan heb gewerkt en die alleen op mijn laptop staat geïnfecteerd heeft met een virus waardoor een nieuw en innovatief en duur nieuw gebouw in vlammen opgaat.

Dat niet.

Maar toch.

You can’t unring a bell. Je kunt een opgedaan inzicht niet ongedaan maken. Zo zou je het ook kunnen vertalen.

Ik weet niet.

Het blijft maar hangen.

Die zin doet toch ergens een belletje rinkelen…

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

peter pellenaarsantwoord
2 april 2017 om 08:38

Gedane zaken nemen geen keer. Zo interpreteer ik het althans.
Je kunt alleen nog aan de impact van de actie of gebeurtenis werken.

Elja Daaeantwoord
2 april 2017 om 16:01
– Antwoord aan: peter pellenaars

Ja zo zal het zijn denk ik, ook n.a.v. wat Kitty zegt. Je kunt alleen nog aan de impact werken. Dat was de hoofdfiguur ook letterlijk aan het doen: damage control.

Kitty Kilianantwoord
2 april 2017 om 07:32

Een mooie metafoor. Het gaat denk ik over daden, niet over gedachten. Een goeie voor klokkenluiders ook 😉

Elja Daaeantwoord
2 april 2017 om 16:00
– Antwoord aan: Kitty Kilian

*hard nadenkt*. Ja. Ik denk dat je gelijk hebt. Over daden.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.