Boekaftelblog 1/22 There’s no such thing as writer’s block

Over 22 dagen lever ik het concept van mijn derde boek in. Dat heb ik mijn uitgever beloofd. Niet dat het dan al af hoeft te zijn, maar het moet in grote lijnen staan. Dus nu dacht ik: wat als ik iedere dag mijn voortgang blog? Dan kunnen jullie mij helpen om die deadline te halen. Of liever gezegd kan ik mezelf verantwoordelijk houden voor de voortgang en zo mijn deadline halen.

Dagoverzicht

 • Hoofdstukken af: 3,5
 • Woorden totaal: 25813
 • Pagina’s: 60

Doorwerken

Alleen zou ik eigenlijk gisteren beginnen met mijn aftelblog. En heb ik gisteren en vandaag niet geschreven. Dus misschien is dat een slecht teken.

Je moet er gewoon discipline in krijgen, eigenlijk. Dat zou ik al moeten weten natuurlijk. Maar mijn vorige boeken waren maar 16.000 woorden en dat is (vind ik nu) natuurlijk een peulenschil. Zo’n groot boek met onduidelijke omvang is andere koek.

Ik luisterde van de week naar een prachtige podcastaflevering van Seth’s Godin’s nieuwe podcast. En hij begon over discipline en hoe writer’s block niet bestaat. Het is gewoon een kwestie van ‘being stuck’, zegt hij. En dat is iets anders:

Ik denk dat hij gelijk heeft. Je stopt niet met schrijven vanwege writer’s block. De oplossing daarvoor is gewoonweg jezelf te dwingen om door te schrijven en toe te geven dat het meeste niet zo goed is. Je stop met schrijven omdat:

 • het moeilijk is
 • het tijdelijk even saai is
 • je niets nieuws kunt verzinnen
 • je even niet weet hoe je verder moet
 • je geen zin hebt
 • je onzeker bent
 • het niet zeker is dat het een hit wordt
 • je niet weet hoe het beter kan
 • het makkelijker is om niet te schrijven dan om te falen
 • je niet wilt falen

en zo nog wat redenen.

Doorschrijven betekent mogelijk falen. En (zegt Seth ook in die podcast geloof ik) hoe meer succes je al hebt gehad, hoe groter de kans dat je faalt en hoe enger het dus wordt.

We zullen zien.

Ik ga morgen weer braaf achter de computer zitten en schrijven!

Aftelblog

Ik lever over 20 dagen het concept van mijn derde boek, getiteld ‘Super social’, in bij de uitgever. En ik tel af met blogs. Voor mezelf en voor het nageslacht. Hier vind je de rest:

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

1 Reactie

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Kitty Kilianantwoord
5 december 2018 om 07:20

Seth heeft gelijk. Beginnen is makkelijker dan volhouden 😉

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.