Blogtip: Gun je lezer een kijkje in je hoofd

weg plus wagenIk heb een belangrijke blogtip voor je. Een simpele, ook. Maar een lastige om uit te voeren. Dat zit zo: het grootste obstakel voor mensen die bloggen namens een bedrijf is dat ze zich afvragen of het wel interessant is, wat ze te vertellen hebben. Of ze wel ‘expert’ genoeg zijn.

Dat obstakel geldt denk ik net zo goed voor mensen die bloggen om niet-zakelijke redenen. Is het goed genoeg? Is het leuk genoeg?

Ben ik goed genoeg, als blogger? Ben ik leuk genoeg?

Natuurlijk is het onzin om je te profileren als expert als je dat niet bent. Als ik naar de toonzetting van mijn eigen blog posts kijk, aan het begin van dit blog, had die een hoog ‘laat-mij-je-even-vertellen-hoe-het-zit’-gehalte. Ik durfde niet te laten zien dat er dingen waren die ik niet wist.

Het resultaat is een arrogante toon die afstand creeert. Of, wat veel vaker gebeurt, een leegte. Een blogleegte, waar geen blog posts verschijnen. Omdat de drempel te hoog is.

Zonde! En makkelijk te voorkomen. Want zoals altijd zit het allemaal in je hoofd.

Blogtip: het enige dat je hoeft te doen, is de lezer meenemen in dat hoofd.

Hoe kijk je naar de wereld? Naar de ontwikkelingen in je vakgebied? Naar de dingen die je meemaakt? Wat is jouw visie? Wat zijn jouw gedachten?

Welke dingen vraag je je af? Welke vragen stel je jezelf, als je nieuwe ontwikkelingen ziet of als er dingen gebeuren?

Als je de lezer een kijkje gunt in je hoofd, is het altijd goed.

Want niemand zit in jouw hoofd, behalve jij.

Is dat probleem van ‘jezelf onderscheiden’ ook meteen opgelost. Hop. Twee vliegen in 1 klap…

PS Dat het belangrijk is om als creatieveling (want dat ben je, als blogger!) niet zo zeer te laten zien wat er ís, maar wat jij ziet, heb ik geleerd tijdens mijn workshops fotograferen in Istanbul. Vorig jaar. En dit jaar.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

10 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Sonja Broekhuizenantwoord
1 februari 2015 om 17:29

ooow ik hoef ‘alleen maar’ mezelf te zijn haha: kan ik eindelijk stoppen met me te proberen te onderscheiden #ookweeropgelost 😉

Elja Daaeantwoord
2 februari 2015 om 09:42
– Antwoord aan: Sonja Broekhuizen

Tsja Sonja. Zo is het wel, voor veel bloggers, denk ik. Hoe harder je probeert, hoe verder je soms wegraakt van wat je uniek en eigen maakt, heb ik gemerkt. Ik heb een tijdje in het Engels geblogd en heel hard geprobeerd mee te doen maar het leverde eigenlijk alleen negativiteit op. Dus daar ben ik maar mee opgehouden. 🙂

Ximaarantwoord
1 februari 2015 om 12:50

Met bloggen ben ik al vrij snel vanuit mijn eigen ervaringen gaan
schrijven, dus dingen die ik op mijn manier meemaak en daar voeg ik dan
eerdere ervaringen aan toe. Het komt inderdaad minder belerend over
(waar ik op mijn eerdere wereldverbeterende website meer last van had)
en het houdt je ook wat buiten schot als reageerders het niet met je
eens zijn. Je kan het immers niet oneens zijn met de ervaringen van een
ander.

Echt persoonlijk blog ik zeker niet. Wat dat
betreft ben ik een duidelijke man en veel ‘gevoelens’ vind ik niet zo
belangrijk en ik kan er ook niet zo tegen. Bij vrouwen merk ik dat dat
vaak anders is en zij juist over gevoelens willen praten en schrijven.
Om die reden zie je ook vaak dat vrouwen alleen op blogs geschreven door
een vrouw reageren en mannen op blogs geschreven door een man. Qua
reacties gemeten zit ik mooi in het midden met evenveel mannen als
vrouwen die reageren.

(Ik plaats dit maar met Chrome, om een of andere reden werkt Disqus bij mij niet goed in FF.)

Elja Daaeantwoord
2 februari 2015 om 09:39
– Antwoord aan: Ximaar

(vervelend van Disqus! Ik krijg er meer klachten over. Maar ik durf niet zo maar over te stappen op een ander systeem)

Ik krijg soms reacties van mannen die mij lezen dat ze al dat persoonlijke gedoe overslaan. Nou ja, ieder zijn ding, ik vind het leuk dat ze de rest wel lezen. Ik heb zoals je weet ook mannelijke commenters, dat maakt het wel zo leuk moet ik zeggen, een beetje een mix van mensen!

Peter Pellenaarsantwoord
28 januari 2015 om 23:53

Een beetje minder mening en wat meer verwondering, denk ik soms wel eens.

Elja Daaeantwoord
29 januari 2015 om 09:18
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Grappig dat je dat zegt. Ik had het tijdens een workshop van de week over de vraag hoe je jezelf als ‘expert’ neerzet, als je blogt. En volgens mij zit de kracht in die verwondering. Dat je de kijker meeneemt in je verwondering, de vragen die je jezelf stelt. Minder in die uitleg van ‘zo is het’ of ‘dit vind ik’. Verwondering is krachtig.
Maar goed, bloggen met verwondering is ook een beetje, tsja, geavanceerd. Iets dat mensen soms pas durven als ze meer blogervaring hebben?

Jacob Jan Voerman
29 januari 2015 om 17:35
– Antwoord aan: Elja Daae

ja! ja! ja!

dat is het!

Elja Daae
30 januari 2015 om 17:00
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

🙂

Zosimpelisdangelukantwoord
28 januari 2015 om 17:51

Mooi stukje! Dit is inderdaad wat ik interessant vind aan blogs van anderen, te lezen hoe zij over dingen denken.

Elja Daaeantwoord
29 januari 2015 om 09:14
– Antwoord aan: Zosimpelisdangeluk

Ja he? Ik ook. Een uitleg hoe iets moet is ook leuk, of een lijst met tips, maar een kijkje in iemands hoofd is verslavend.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.