Bloggen als een pro: je blog als speeltuin

bloggen als een proStel nou dat je een opleiding volgt. En je wilt daarover bloggen.

Dat is slim.

Vooral als je een professional bent.

Die, stel, uit de marketinghoek komt en een post-doc gaat volgen. Want door te bloggen, verwerk je de stof anders. En je maakt als het ware dubbel gebruik van je tijd. En je verdiept je nog verder in je opleiding en vakgebied. En je geeft ook nog eens online een kijkje in de keuken, dat kan ook nooit kwaad. En je deelt kennis.

Iemand die ik ken, gaat dat doen, dus we hadden het over zijn blogplan. Per college? Een samenvatting? Hoe doe je dat?

“Ik ben natuurlijk geen pro, zoals jij”, zei hij. Maar eerlijk gezegd denk ik dat dat zijn voordeel is. Ongehinderd. Vrij. Los.

Wat ik dus niet zou doen, in zijn geval, is een samenvatting bloggen na ieder college.

Ik zou wel een schema aanhouden, als stok achter de deur, zoals hij van plan is (1 post per college). Maar ik zou het onderwerp nog niet plannen. Mijn schema zou zich beperken tot het feit dat ik moest bloggen die week of die dag. Verder niets.

Ik zou mezelf de ruimte geven om gewoon te bloggen wat in me opkomt.

Waar ik aan heb gedacht, tijdens en na het college. Of wat ik nog verder op- en uitgezocht heb. Wat me opviel. Waar de stof of de cases me aan deden denken.

Tussen de ruimte en de stok ontstaan de mooiste dingen, weet ik uit ervaring.

[Ruimte: het maakt niet uit wat ik blog. Stok: ik blog vandaag nog.]

Bloggen als een pro

lego gooienJe kunt van alles doen natuurlijk, om te bloggen als een pro:

  • Een stelling uitwerken
  • Een case nabespreken en commentaar geven
  • Artikelen zoeken online over dat onderwerp en daar over schrijven
  • Een plog maken (fotoblog) van je college
  • Je visie op een besproken onderwerp uitwerken
  • Beschrijven wat je eigen ervaring is m.b.t. een bepaald onderwerp
  • Een vergelijking maken tussen praktijk en theorie
  • Vertellen hoe je het ervaart, om weer te studeren, wat je meevalt, wat je tegenvalt
  • Een lijstje van je belangrijkste inzichten of lessen

Je hebt niets te verliezen, want je blog is als het ware nog geheim, in het begin. En als je er tevreden over bent, ga je het uitgebreid promoten her en der. Maar tot die tijd is het je speeltuin. Los, vrij, creatief.

Na die tijd ook, trouwens. 🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Charlotte Meindersmaantwoord
31 december 2014 om 10:11

Die houvast is inderdaad wel fijn. In elk geval heeft dat er uiteindelijk voor gezorgd dat ik vaak genoeg ging bloggen, dat het bloggen me wat op ging leveren en vooral ook dat ik er beter in werd en er nog meer plezier in kreeg.

En ja, een speeltuin. Dat is het eigenlijk wel.
Ik denk toch altijd dat ik met een beter plan moet komen. Consistenter. Regelmaat. Zodat lezers beter weten wat ze kunnen verwachten. Een soort eh, Marketing Maandag, Webwinkel Woensdag en Vrije Vrijdag ofzo (Jammer dat we geen dag hebben die met een A of C begint). Ach ja, ooit misschien. Voor nu nog maar de speeltuin. Vaandaag schommelen, morgen misschien weer. Of toch van de glijbaan. Of met iemand knikkeren. We zien wel.

Elja Daaeantwoord
31 december 2014 om 10:42
– Antwoord aan: Charlotte Meindersma

Ik word altijd een beetje zenuwachtig van die strakke indelingen. Ik weet niet waarom. Ik ben bang dat het gaat vervelen. Ik word als lezer graag verrast, binnen de kaders dan (ik kom terug op een blog omdat ik een verwachting heb over de blogger, het onderwerp, de vorm, etc.). Voor mij zijn de beste bloggers de bloggers die blijven spelen.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.