Beter dan eerst

Ik lees een boek. ‘Better than before’, heet het. Beter dan eerst, vrij vertaald. Ik ben een beetje jaloers op die titel want hij dekt ontzettend goed de lading. Terwijl ik aan het worstelen ben met een titel voor mijn nieuwe boek, die voor mij de lading dekt en richting geeft. En het dubbele is dat ‘beter dan eerst’ in dit geval ook echt geen goed advies is.

Beter dan eerst*

Het boek gaat over het vormen van gewoontes. Het is echt een heel leuk boek, als er dingen zijn die je zou willen verbeteren in je leven. Vooral als het gaat om betere gewoontes op het gebied van

  1. gezonder eten en minder drinken
  2. sporten
  3. beter met geld omgaan
  4. meer rust nemen en ontspannen
  5. meer bereiken en minder uitstellen
  6. versimpelen van je leven
  7. bouwen aan relaties.

Dat zijn althans de gebieden waarop de meeste mensen willen veranderen en beter gewoontes willen opbouwen. Volgens het boek. Het klinkt logisch, want er zijn denk ik maar weinig mensen die op die gebieden niet iets willen verbeteren.

De premisse van het boek is dat je de lat niet te hoog moet leggen. ‘Beter dan eerst’ betekent dat je de focus legt op beginnen. Op meer dan dan nu. Als je fit wilt worden, hoef je niet meteen 3 keer per week naar de sportschool. 1 Keer is ook al ‘better than before’. Ga dat nu maar eens een tijdje volhouden en tot gewoonte maken.

Ik ben het helemaal eens met die filosofie. En pas veel tips uit het boek al toe, blijkt. Alleen is er ook een vlak waarop ‘beter dan eerst’ me volledig lam legt.

Lamleggende latten

Het grappige aan het boek is dat het op een metaniveau ook gaat over het schrijven van het boek. Regelmatig heeft de schrijfster over schrijfgewoontes. Over de gewoontes die haar en andere auteurs helpen om productiever te zijn, minder uitstelgedrag te vertonen, gewoon aan de slag te gaan, etc.

Omdat ik zelf uitstelgedrag aan het vertonen ben met het schrijven van mijn derde boek, is dat nogal, nou ja, meta. Ik wil een boek schrijven en ondertussen lees ik in plaats daarvan een boek over betere schrijfgewoontes geschreven door een schrijfster zoals ik die beter ging schrijven aan haar boek over betere (schrijf) gewoontes.

Maar pas toen ik de titel van dit blog bovenin het titelvakje typte, realiseerde ik me al dat meta-gedoe. En hoe hoog ik de lat legde.

Ik hoor mezelf nog uitleggen aan een vriend, vorige week op het strand, wat voor boek het moest worden. ‘Ik wil niet gewoon weer een boek’, zei ik. ‘Dit keer wil ik een top 10 hit op managementboek.nl. Alleen leent het onderwerp zich daar niet echt voor. Dus ik ben aan het zoeken naar de titel en ingreidenten die van mijn idee een megahit gaan maken. Ik heb geen zin om weer een flop te schrijven (boek 2). En ik wil het beter doen dan mijn eerste boek (waarvan de derde druk is verschenen).”

‘Beter dan eerst’ is meestal een praktisch streven. Maar in het geval van mijn eerste boek is het een lat die zo hoog ligt dat hij mijn schrijfproces volledig lamlegt.

Perfectionisme is de doodsteek

Bij alle stappen die ik bedenk, bedenk ik er nog 10 bij om ze beter te maken. Als ik mensen ga interviewen, dan moet ik er ook videopnames van maken, denk ik dan. En dan denk ik: maar dan moet ik ook het geluid goed opnemen, apart, want dan kan ik daar nog iets mee doen als podcast. Misschien moet ik eens uitzoeken hoe je nou zorgt dat je allebei de mensen in de video goed kunt horen? Een extra microfoon? Twee audio-inputs?

Etc. etc. etc.

De waarheid is dat ik al meer dan 3 jaar nadenk over dit boek. En dat ik de inhoud wekelijks bespreek met klanten. En er iedere dag over lees, over het onderwerp. En al die jaren bijna maandelijks met mijn uitgever bel om mijn ideeën te bespreken. En ik al een aantal concept-flapteksten, minimaal 50 titelideeën en al twee inhoudsopgaven heb gemaakt.

‘Beter dan eerst’ is een hele goede insteek als je wilt gaan bouwen aan nieuwe, goede gewoontes.

Maar het kan ook de doodsteek zijn voor je project.

Meta, hoor.

 

* de Nederlandse versie heet ‘steeds beter’, trouwens.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

7 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Elja Trumantwoord
15 augustus 2018 om 09:15

Goed te horen dat het ebook bevalt. 🙂
Volgens mij hoef je zeker niet alles over te nemen, maar als het je inspireert om net wat extra dingetjes te doen is het toch al erg mooi.

Elja Daaeantwoord
15 augustus 2018 om 15:58
– Antwoord aan: Elja Trum

Yes … erg blij mee … goed zetje!

Elja Trumantwoord
12 augustus 2018 om 08:31

Waarschijnlijk is het Business Boek Bestseller programma van Aartjan van Erkel ook wel wat voor jou. Alhoewel, dat kun je dan ook weer zien als uitstelgedrag. 😉

Elja Daaeantwoord
13 augustus 2018 om 15:09
– Antwoord aan: Elja Trum

Haha! Ja he?! Al het voelt een beetje als mijn eer te na, eerlijk gezegd. Ik heb al een keer een hit geschreven dus ik zou het nog een keer moeten kunnen!

Of misschien moet ik dat allemaal gewoon loslaten. En gaat het er om dat je waarde toevoegt vanuit wat je weet … en moet je vertrouwen op je netwerk en volgers en uitgever en dan zie je wel …??

Elja Trum
13 augustus 2018 om 15:22
– Antwoord aan: Elja Daae

Ik heb zijn programma gevolgd; echt de moeite. Denk dat het jou ook erg zou aanstaan.
En het gaat juist tegen je ‘loslaten’ opmerking in, maar heel erg op verschillende manieren waarmee je er voor kunt zorgen dat het een succes wordt. Uiteraard is een goed boek de basis, maar dat zal wel goed komen bij je. Owh, hij heeft een gratis ebook waar de basis eigenlijk ook al behoorlijk in staat: https://www.schrijvenvoorinternet.nl/gratis/ (die tweede, maar dat is wel duidelijk).

Elja Daae
14 augustus 2018 om 10:22
– Antwoord aan: Elja Trum

Het is gewoon mijn ego dat het niet trekt om bij een collega te rade te gaan, realiseer ik me. Ik ga er meteen (serieus) naar kijken. Thanks Elja!

Elja Daae
14 augustus 2018 om 22:17
– Antwoord aan: Elja Trum

PS ben ebook aan het lezen, idd heel nuttig…of ik het allemaal wil/durf weet ik niet! Maar goede tips …!!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.