Begin vandaag nog met bloggen

mistVan het weekend was ik naar een (schoon-)familiefeest. Weer een voordeel van terug zijn in Nederland!

Ik sprak een tante die ik al heel lang niet echt gesproken had, beetje over koetjes en kalfjes, beetje re-connecten. We kwamen op mijn favoriete onderwerp. Bloggen! Ze zei:

“Had ik het maar gedaan.”

Ik had haar kennelijk ooit aangeraden om te gaan bloggen. Ze was destijds bezig met intensieve, heftige revalidatie na een naar ongeluk waarbij ze niet mobiel was en ik had kennelijk geroepen: waarom ga je niet bloggen?

Ik weet dat ze heel veel te delen heeft. En dat ze heel veel mensen kan helpen. Ze is een erg ervaren – en volgens mij hele goede – therapeute die heel veel weet.

Ik wist niet meer dat ik dat gezegd had. Ik was in die tijd niet zo’n fanatiek blogger als nu. Ik blogde waarschijnlijk een beetje sporadisch. Ik weet niet eens zeker of ik toen als met twitterchat #blogpraat bezig was.

Maar kennelijk was ik toen ook al overtuigd van het nut en de lol van bloggen. En de impact op de blogger en op de lezer. Misschien zag ik ook wel een helende rol voor dat blog. Want het is fijn om iets te maken, te creëren, te delen.

Ze gaat nu alsnog beginnen, denk ik. Dat is mooi. Daar wordt de wereld weer een stukje beter van, verwacht ik.

Gelukkig is het nooit te laat om te beginnen.

klokWant ik vind dat hele ‘was ik maar’ of ‘had ik maar’ een beetje onzin. Het verleden is voorbij.

Maar het valt me wel op dat ik veel mensen tegen kom die ‘er over denken om te gaan bloggen’ of ‘een blog gaan starten‘.

Het vervelende is: tussen ‘denken over’ of ‘gaan starten’ en daadwerkelijk bloggen en ontdekken of je het leuk vindt, of het je oplevert wat je er van verwacht, zit een enorm gat. Heel veel mensen overbruggen dat gat nooit. Terwijl ze dat wel zouden willen.

Terwijl ze zoveel te vertellen hebben! Aan anderen. Of aan zichzelf. Gewoon voor de lol, voor zichzelf of juist voor de wereld. Of vanuit hun werk.

Het is niet erg natuurlijk, al die onbegonnen blogs.

Maar toch. Als het je wat lijkt, DOE het dan gewoon. Begin gewoon. Ga naar wordpress.com en GO. Probeer het.

Ik keek van de week deze video. Ik ken de man niet. YouTuber, geloof ik. En ja, heel Amerikaans. Maar het raakte me.

“Wat is de rijkste plek op de wereld?”, vraagt hij (de VS, denk je bij jezelf, of, ehm, China?). Nee, niet China, zegt hij, en niet Dubai. De rijkste plek op de wereld is het kerkhof. Want daar liggen al die ideeën en plannen die nooit ten uitvoer zijn gebracht. Bedrijven die nooit gestart zijn, uitvindingen die nooit gedaan zijn, boeken die nooit geschreven zijn.

Zit wat in, dacht ik bij mezelf.

Vandaag was ik op de Connected Future conference van de Erasmus universiteit (ik was bijdrager maar heb zelf ook veel geleerd!) waar de dagvoorzitter herhaaldelijk riep

Fail hard. Fail harder!

Zo is het. Als je niets probeert, gaat niets lukken. En jij gaat niet falen, want je hebt niets te verliezen.

Het is maar een blog, mensen.

Begin gewoon vandaag met dat blog dat in je hoofd zit. Je bent in minuten online, hier of hier.

GO!

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Charlotte Meindersmaantwoord
2 december 2014 om 10:17

Volledig mee eens! Gewoon gaan doen! Nog niet goed genoeg? Je wordt vanzelf beter!

Elja Daaeantwoord
3 december 2014 om 21:51
– Antwoord aan: Charlotte Meindersma

Zo is het…!!

Esther Mariekeantwoord
2 december 2014 om 06:23

Mooi Elja! Nu ikzelf al bijna een jaar blog, zou ik het anderen inderdaad ook adviseren. Het brengt je zoveel! En denken ‘had ik maar’ is zo zonde!

Elja Daaeantwoord
2 december 2014 om 09:08
– Antwoord aan: Esther Marieke

Dankjewel! Ja he? Doen, of niet, maakt niet uit, maar als je het wilt, doe het dan gewoon.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.