Anders en toch niet

“We zijn allemaal anders”. En toch ook niet. Lastig concept. Ik moest er aan denken omdat ik net op mijn hotelkamer in Gent (waar ik morgen een workshop heb) naar de Belgische TV zat te kijken. En me direct weer realiseerde hoe anders de Belgische cultuur is dan de Nederlandse.

Nu heb ik eerder gesproken voor Belgische groepen. En ben me heel bewust van de dingen die heel anders zijn aan mij als Nederlander – en niet allemaal op een positieve manier. Ik probeer altijd even een tikje (of 10) terug te schakelen in hoe direct ik ben, bijvoorbeeld.

Maar dat is prima. Leuk, zelfs. Ik heb geleerd van al die jaren in het buitenland dat wat je ziet aan een andere cultuur, de zichtbare aspecten, maar zo’n TOPJE van de ijsberg zijn. En dat je dus rustig moet bekijken wat de verschillen zijn. Om dan te bekijken hoe je je boodschap zo kunt brengen dat hij toch goed aankomt bij je publiek.

Mensen zijn misschien voor 96% hetzelfde. Maar die andere paar procent zijn we allemaal wel net even anders. Vooral vanwege de cultuur waarin we op zijn gegroeid.

Nurture or nature? Tsja.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media en heeft al een vaag idee voor de derde. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Maria de Ridderreply
oktober 13, 2017 at 06:10 PM

Ik denk Elja, dat ik het wel eens ben met die 96%. We zijn, als mensen, in grote lijnen best wel voorspelbaar. Wellicht een beetje saai. Mijzelf inclusief :-(. Dan is het dus die 4% die het leven met mensen bijzonder en leuk maakt. Best wel geruststellend.

Elja Daaereply
oktober 15, 2017 at 10:10 PM
– In reply to: Maria de Ridder

Ja toch?! Hoewel het ook wel weer raar is dat we in die 4% zo ontzettend kunnen verschillen he, oa op basis van cultuur. Daar kan nog veel mis gaan door onbegrip van wederzijdse normen en waarden en gewoontes, gek genoeg.

evertreply
oktober 13, 2017 at 12:10 AM

Hi Elja, Er zijn geen twee buurlanden die aan elkaar grenzen die zo van elkaar verschillen als Belgie en Nederland. Ik heb dan zelf aan den lijve ondervonden. Ik beschouw me niet voor niks als een bont-en-blauwe ervaringsdeskundige die in al die culturele valkuilen is gevallen. Wil je daar meer over weten? https://www.cultuurverschillenbelgienederland.nl Veel succes in Belgie!

Elja Daaereply
oktober 15, 2017 at 10:10 PM
– In reply to: evert

Ik heb je blog wel eens gelezen Evert en het is heel herkenbaar! De presentatie ging gelukkig top – inmiddels weet ik steeds beter hoe ik moet navigeren met die twee culturen. En genieten: het ontbijt dat klaar stond was zo enorm on-Nederlands :)) geweldig!

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.