Anders en toch niet

“We zijn allemaal anders”. En toch ook niet. Lastig concept. Ik moest er aan denken omdat ik net op mijn hotelkamer in Gent (waar ik morgen een workshop heb) naar de Belgische TV zat te kijken. En me direct weer realiseerde hoe anders de Belgische cultuur is dan de Nederlandse.

Nu heb ik eerder gesproken voor Belgische groepen. En ben me heel bewust van de dingen die heel anders zijn aan mij als Nederlander – en niet allemaal op een positieve manier. Ik probeer altijd even een tikje (of 10) terug te schakelen in hoe direct ik ben, bijvoorbeeld.

Maar dat is prima. Leuk, zelfs. Ik heb geleerd van al die jaren in het buitenland dat wat je ziet aan een andere cultuur, de zichtbare aspecten, maar zo’n TOPJE van de ijsberg zijn. En dat je dus rustig moet bekijken wat de verschillen zijn. Om dan te bekijken hoe je je boodschap zo kunt brengen dat hij toch goed aankomt bij je publiek.

Mensen zijn misschien voor 96% hetzelfde. Maar die andere paar procent zijn we allemaal wel net even anders. Vooral vanwege de cultuur waarin we op zijn gegroeid.

Nurture or nature? Tsja.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Maria de Ridderantwoord
13 oktober 2017 om 18:26

Ik denk Elja, dat ik het wel eens ben met die 96%. We zijn, als mensen, in grote lijnen best wel voorspelbaar. Wellicht een beetje saai. Mijzelf inclusief :-(. Dan is het dus die 4% die het leven met mensen bijzonder en leuk maakt. Best wel geruststellend.

Elja Daaeantwoord
15 oktober 2017 om 22:18
– Antwoord aan: Maria de Ridder

Ja toch?! Hoewel het ook wel weer raar is dat we in die 4% zo ontzettend kunnen verschillen he, oa op basis van cultuur. Daar kan nog veel mis gaan door onbegrip van wederzijdse normen en waarden en gewoontes, gek genoeg.

evertantwoord
13 oktober 2017 om 00:00

Hi Elja, Er zijn geen twee buurlanden die aan elkaar grenzen die zo van elkaar verschillen als Belgie en Nederland. Ik heb dan zelf aan den lijve ondervonden. Ik beschouw me niet voor niks als een bont-en-blauwe ervaringsdeskundige die in al die culturele valkuilen is gevallen. Wil je daar meer over weten? https://www.cultuurverschillenbelgienederland.nl Veel succes in Belgie!

Elja Daaeantwoord
15 oktober 2017 om 22:19
– Antwoord aan: evert

Ik heb je blog wel eens gelezen Evert en het is heel herkenbaar! De presentatie ging gelukkig top – inmiddels weet ik steeds beter hoe ik moet navigeren met die twee culturen. En genieten: het ontbijt dat klaar stond was zo enorm on-Nederlands :)) geweldig!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.