Ik woonde vrijdag een hele dag bij voor auteurs, georganiseerd door mijn uitgever, Haystack. Het onderwerp was: hoe kom je in de pers? Hoe kom je aan PR voor je boek?
Een panel van journalisten discussieerde over allerlei stellingen. Maar het interessantste vond ik hun antwoorden op de vraag van een auteur: wat kun je nou doen om je boek opnieuw onder de aandacht te brengen?
Veel auteurs schrijven niet zo maar een nieuw boek. Sommigen komen maar tot 1 meesterwerk! In het begin krijg je veel publiciteit omdat een nieuw boek nieuwswaarde heeft. Maar daarna? Wat kun je doen om ook daarna nog in de pers te komen en media-aandacht te genereren voor je boek?
Ik schreef de antwoorden op. Ze komen van een radiomaker, een journalist van de Financiële Telegraaf, de PR-expert van de uitgever en de community manager en marketeer van managementboek.nl, die ook aanwezig waren.
1. Schrijf een stuk voor de opiniepagina van de krant
Een goede manier om opnieuw aandacht te genereren voor je boek (of je aandachtsgebied) is een publicatie op de opiniepagina van de krant.
Daar kom je natuurlijk niet zo maar. Je moet heel goed weten wat past bij de doelgroep van het blad waarin je gepubliceerd wilt worden. En wat voor stukken ze graag willen hebben. Een actuele invalshoek bijvoorbeeld. Of zoals gezegd werd tijdens de panelsessie, ‘een big bold statement‘.
Ik ken iemand die dat ooit gelukt is. Het was heel veel heen en weer ge-email en schaven aan het stuk (het werd alsmaar korter en korter). Maar het was de publiciteit meer dan waard.
2. Schrijf recensies
Op managementboek.nl heb je de mogelijkheid om recensies van andermans boeken achter te laten. Sommige mensen steken daar ontzettend veel tijd en energie in en schrijven dan ook hele goede, uitvoerige recensies.
Ook op sommige vakblogs worden regelmatig recensies van boeken gepubliceerd.
Het schrijven van goede, inhoudelijke recensies van boeken over je vakgebied is niet alleen handig voor lezers. Het schetst ook een duidelijk profiel van jouw eigen kennis. Een goede manier om jezelf in de kijker te spelen. Eigenlijk is het reviewen van andermans boeken gewoon PR voor je boek – je eigen boek!
NB: Tip van de aanwezige deskundigen was om vooral niet dingen te roepen als ‘dit zijn allemaal open deuren’, om op die manier te laten merken dat je zelf alles al weet. Een boek zo maar afkraken om zelf slimmer te lijken, is niet handig.
3. Doe een weggeefactie
Soms kan het zinnig zijn om (samen met je uitgever) een weggeefactie te organiseren. Hoe grootser opgezet, hoe meer aandacht je kunt genereren.
Zo werd vorig jaar mijn boek weggegeven in de zomeractie van managementboek.nl. Prima deal! Niet alleen vanwege de aandacht die het genereert, maar ook omdat je boek – letterlijk – bij een hele nieuwe groep mensen onder ogen komt.
4. Zoek de link met de actualiteit
Niets mooiers dan je boek en expertise kunnen koppelen aan actualiteit! Want dat is nu precies wat journalisten interessant vinden.
Natuurlijk moet je invalshoek wel interessant zijn voor hun lezers. Dus houd goed voor ogen wat de doelgroep van de journalist is. Verdoe zijn of haar tijd niet met onzinverhalen of hele algemene verhalen die je aan iedere journalist stuurt. Dat hebben mensen heel snel door.
Nog een tip van de aanwezige journalisten: maak je invalshoek concreet. Dus niet: ik heb een boek geschreven over het Amerikaanse kiesstelsel. Maar wel: ik voorspel dat Trump gaat winnen – omdat het kiesstelsel in zijn voordeel werkt. Of zoiets. 🙂
5. Blijf schrijven!
PR voor je boek zou makkelijk moeten zijn. Want wie schrijft, die blijft. Blijf dus altijd schrijven. Schrijf op je eigen blog, op andermansblog, in vakbladen. Probeer columnist te worden in bladen die je doelgroep lezen.
Vergeet ook niet om je artikelen op LinkedIn en Facebook onder de aandacht te brengen – waar dan ook je doelgroep zit!
TIP: In het geval van managementboeken blijft LinkedIn belangrijk. Je hebt niet zo maar een journalist bereikt. Maar allemaal gaven ze toe dat ze wel eens dingen tegen kwamen in hun LinkedIn feed die hun interesse wekten.
Zoek dat haakje
Er was nog iets anders dat ze allemaal beaamden: de pers is altijd op zoek naar verhalen. Dus zoek de verbinding tussen hun belang en jouw boek, het haakje waaraan jouw verhaal kan worden opgehangen … en voila. Media-aandacht!
- Yogamatje - 20 mei 2023
- Aiiiiiiiiiii - 11 mei 2023
- Anoniem bloggen bestaat straks niet meer echt - 3 april 2023
Geef een antwoord