Het belangrijkste ingrediënt van (mijn) creativiteit

Creativiteit. Je kunt er heel veel over schrijven.

Gisteren las ik dit, op zenhabits. Creativiteit als gewoonte. En ook dit, het creatieve proces van een docent in creativiteit.

Ik ben er zelf ook een, een creatieve denker. Maar net als anderen heb ik wel specifieke ingredienten nodig om creatief te kunnen zijn. En bij mij is de belangrijkste:

 

                RUIMTE

 

Voor mij betekent dat niet alleen dat ik graag ruimte om me heen heb en dat ik graag naar ruimte kijk (gisteren was ik in Bagels & Beans op het IJdok *, dat voldoet aan allebei die criteria!).

Het betekent vooral dat ik ruimte moet hebben in mijn agenda en in mijn hoofd.

Fysieke en mentale ruimte is essentieel voor creativiteit.

Fysieke ruimte betekent niet dat er geen mensen om me heen kunnen zijn. Ik werk (net als Erwin Blom, las ik gisteren in de Slack van Fast Moving Targets) heel goed in cafes waar ik niemand ken.

De mentale ruimte ontstaat dan omdat niemand van die mensen iets van mij hoeft en ik niets hoef met hen.

Mentale ruimte wil niet zeggen dat je je hoofd niet vol mag stoppen met informatie. Maar meer dat je niets anders hoeft te doen. Een lege agenda. Heerlijk.

Mentale ruimte ontstaat bij mij ook door dingen te doen waarbij ik niet echt iets hoef of waarbij ik maar 1 ding tegelijk kan. Een wandeling te maken. Een busreis. Een museum bezoeken.

Of een cursus fotografie. Of lekker lezen. Gewoon een interessante link volgen en blijven klikken en lezen zonder einde.

Ruimte!

Key ingredient.

*Lieve Bagels & Beans, online marketing tipje: zorg dat je voor al je stores een webpagina aanmaakt die geoptimaliseerd is voor Google. Dan voorkom je dat Facebook en Tripadvisor de hits krijgen van mensen die zoeken naar specifieke locaties!

PS foto is niet van IJ dok maar de overkant, waar ik vandaag was.

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Om energie te vinden moet je eerst energie investeren – Elja Daaeantwoord
15 januari 2016 om 22:00

[…] Het belangrijkste ingrediënt van mijn creativiteit […]

Ruimte voor creativiteit: 5 voorwaarden – Elja Daaeantwoord
4 november 2015 om 19:39

[…] ruimte Ik moet in mijn hoofd de tijd en ruimte hebben om creatief te zijn. Toestemming. Geen druk voelen van andere dingen. Niets aan je hoofd hebben, […]

De vierde ruimte (van creativiteit) – Elja Daaeantwoord
2 november 2015 om 21:42

[…] ruimte Ik moet in mijn hoofd de tijd en ruimte hebben om creatief te zijn. Toestemming. Ik hoorde van Gaby dat hij ruimte maakt door domme docusoaps te […]

Nog een dingetje over ruimte en creativiteit – Elja Daaeantwoord
31 oktober 2015 om 21:55

[…] was er nog eens over aan het nadenken, dat stuk van gisteren over creativiteit. Over dat idee van ‘ruimte’. En ik realiseerde me dat ik nog een vorm van […]

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.