Writer’s block bij bloggers voorkomen en genezen

bloggen en writer's block Blogpraat week 13: Hoe gaan bloggers om met writer’s block?

Een interessante discussie in blogpraat afgelopen zondag, over het voorkomen van writer’s block.

Hoe voorkomen bloggers writer’s block?

Sommige mensen bleken nauwelijks last te hebben van gebrek aan inspiratie. Hoe kan dat? Een kleine analyse leert dat dat voor een groot deel ligt aan hun discipline, aan het feit dat ze op vaste momenten bloggen, dat hun doelgroep ook weet/verwacht dat ze op gezette tijden bloggen, en dat ze een hele duidelijke focus hebben op een bepaalde doelgroep en een bepaald onderwerp.

Toch gestrand? 7 blogtips ter inspiratie

Voldaan aan bovenstaande criteria en toch geen inspiratie? Hieronder wat ideeen voor die momenten dat je echt niet weet waarover je moet bloggen – maar je wel zeker weet dat het moet gebeuren!

 1. Laat iemand anders iets schrijven
  Vraag een gastblogger om regelmatig te schrijven op jouw blog of om (oudere) artikelen van diegene te publiceren. Sommige bloggers staan er open voor om een van hun ’oude’ artikelen op jouw blog te plaatsen, gewoon vragen.
 2. Zorg voor een lijst van blogideeën
  Houd nieuwe blogideeën bij (altijd notitieboekje mee, of op je laptop, in je iPhone, wat dan ook) en ga af en toe schrijven aan een ’voorraadje’ artikelen.
 3. Recycle oude ’content’
  Gebruik materiaal dat je al eerder ’gepubliceerd’ hebt in een andere vorm: een email, een cursus, een presentatie. Zie voor meer goede tips dit artikel van @meeradvies.
 4. Laat je inspireren door de probloggers van #blogchat
  Een lange blogchat, een Amerikaanse twitterchat voor bloggers, vol discussie en tips over hoe om te gaan met writer’s block vind je hier. Let op: soms lastig om door de bomen het bos te zien, doorlezen kost tijd!
 5. Schrijf een ‘Best of…’
  Publiceer de beste artikelen die je de afgelopen week online gelezen hebt, de interessantste nieuwsberichten m.b.t. jouw blogonderwerp, de leukste tweets, de interessantste bedrijven of zelstandigen die je kent, de leukste foto’s, de beste links… Noem het ‘top 10’ of ‘top 5’ en je hebt meteen een pakkende titel voor je stuk – en de zoekmachines.
 6. Verwijs naar een presentatie of video
  Niet te vaak doen, maar af en toe is het leuk om kort te verwijzen naar een voor jouw doelgroep interessante presentatie of video op internet met een kort commentaar erbij.
 7. Doe eens iets anders
  Geef een recept, doe een review van een product of dienst, doe een aanbeveling voor iemand die je kent of een bedrijf waarmee je gewerkt hebt, geef een stappenplan of instructies, neem een video op in plaats van een stuk te schrijven, of geef je commentaar op een bepaalde ontwikkeling.
Foto: ‘forgotten typewriter’ van petesimon

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

M. van Braam Morrisantwoord
23 juli 2010 om 16:07

Kijk, aan dit artikel heb ik wat! Die ga ik bookmarken, voor die writer's block-momenten!

EKDaaeantwoord
23 juli 2010 om 16:16
– Antwoord aan: M. van Braam Morris

Fijn dat je er iets aan hebt. Ik ben een redelijke expert in writer's block. Hoewel ik soms denk dat het bij mij gewoon gebrek aan discipline is…pfff..

Marlies van der Meerantwoord
2 juni 2010 om 10:03

Ha Elja

Leuk dat je mijn artikel ook noemt; dank je!
Behalve content hergebruiken heb ik ook nog een artikel hoe je snel nieuwe content kunt maken. Zeker ook handig voor bloggers!
http://meeradvies.wordpress.com/2010/04/01/5-manieren-nieuwe-informatieproducten/

Elja Daaeantwoord
7 juni 2010 om 17:35
– Antwoord aan: Marlies van der Meer

Dank Marlies, ik gebruik jouw artikel over informatieproducten/repurposing veel. Ik denk dat het elders op mijn blog wel te vinden is. Supertips!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.