Waarom vloggen moeilijker is dan bloggen

vloggen vs bloggenNa eindeloos gepruts heb ik vandaag weer een video weten te publiceren. Met al dat gepraat over ‘makers’ en ‘creators’ zou je bijna vergeten dat bloggers de pioniers waren van dat vak, het vak van online publiceren. Maar video maken is wel even iets anders, hoor. Waarom vloggen moeilijker is dan bloggen? Ik heb inmiddels een aardig idee.

Schrijvers zijn niet visueel (toch?)

Misschien is het waar dat alle mensen visueel zijn, en dat we visuele informatie 60.000 keer sneller verwerken dan tekst (hier staat een redelijk goede uitleg) maar toch. Bloggers zijn over het algemeen minder visueel ingesteld dan vloggers. Ieder mens heeft nu eenmaal een voorkeur. En ook al kun je heel veel dingen, vaak kun je 1 ding het beste.

De meeste bloggers die ik ken, zijn meer op tekst dan op beeld gericht. Mijn social media trainingen zitten ook vol met mensen die de voorkeur geven aan tekst (en soms worstelen met de nieuwe, visuele kant van social media).

Aan de andere kant: ik maakte al jaren foto’s voordat ik me realiseerde dat het echt een hobby was, net als schrijven. Toen ik mijn allereerste fotocursus volgde, leerde ik opeens dat ik een hele eigen stijl had ontwikkeld. En dat ik gek was op foto’s, meer nog dan op schilderijen (met beelden heb ik dan weer weinig). Maar stilstaand beeld en bewegend beeld zijn echt twee verschillende dingen.

Misschien zijn ‘schrijvers’ gewoon hele andere types. Misschien zijn ze niet gewend om visueel te denken en geven ze er daarom de voorkeur aan. Of misschien is het gewoon zo dat de meesten van ons niet echt geleerd hebben om onze gedachten tot uitdrukking te brengen in beelden, althans niet op een manier die past bij een volwassene of een professional. En klampen we ons daarom vast aan tekst.

Bewegend beeld kost meer tijd dan stilstaand beeld

online videos vloggenHet gekke aan video is dat je er TIJD voor nodig hebt. Waar je als snelle lezer razendsnel informatie tot je kunt opnemen en totaal je eigen tempo bepaalt, ben je bij video overgeleverd aan het tempo van de maker van de video.

Het maken van bewegend beeld kost ook heel veel tijd. Niet alleen omdat het editen ingewikkelder en tijdsintensiever is, maar ook omdat je de video’s die je gebruikt allemaal moet bekijken om te weten welk stukje je wilt gebruiken. Snap je wat ik bedoel? Als je een video maakt als deze, moet je niet alleen alle video’s opnemen, je moet ze ook allemaal terugkijken – vaak meerdere keren – om te weten welk stukje je wilt gebruiken.

Tekst is makkelijker. Je kunt, als je weet wat je wilt zeggen en je hebt de type-skills, razensnel typen en je gedachten delen. En je kunt fouten makkelijk herstellen. De software die we gebruiken is er op gericht om het ons makkelijk te maken. WordPress, MS Word, allemaal gemaakt om makkelijk en snel te kunnen typen, editen en op te maken.

Maar voor een video is dat anders. Een video heeft een eigen ritme. Een video geeft tijd weer en kost diezelfde tijd.

Omdat het beweegt, kost het tijd.

Voor vloggen heb je meer nodig dan voor bloggen

Het makkelijke aan bloggen is dat je er niet veel voor nodig hebt. Als je eenmaal maar een online platform hebt (je eigen blog, een gratis blog, andermans blog, of gewoon LinkedIn), heb je alleen een toetsenbord nodig. De drempel om te schrijven is wat dat betreft heel laag.

Nee, dan vloggen. Als je het een beetje mooi wilt maken, heb je mooi beeld nodig. Je kunt natuurlijk je smartphone gebruiken, maar hoe serieuzer je wordt, hoe minder zo’n telefooncamera voldoet. En goede filmcamera’s zijn duur!

Dan het editen: over het algemeen is het lastig om iets in 1 take op te nemen (en vaak ook vooral heel saai voor de kijker). Dat betekent dat je een computer moet hebben met editing software. Nu zit er op veel computers gratis software. Maar om het allemaal onder de knie te krijgen, dat kost best veel tijd. Hoewel je dat ook kunt zeggen van ‘goed’ schrijven, natuurlijk…

Ik weet wel dat het populair is om te roepen dat je met zo’n app als ‘Clips’ heel makkelijk een video kunt maken met je smartphone. En dat is ook zo. Maar gezien de concurrentie van de vele geweldige video’s op social media platformen, is zo’n simpele video wat mij betreft niet meer genoeg. Helemaal niet als je eigenlijk geen waarde levert voor je kijker.

Conclusie: vloggen vs bloggen heeft vooralte maken met tijd

Ik luisterde van de week naar een interview met een Instagrammer/YouTuber. Hij vertelde dat hij inmiddels samen met een partner 3 keer per week op YouTube publiceert. En dat het editen ze gemiddeld zo’n 4 uur kost. Maar dat ze soms gewoon heel snel editen en het gewoon online gooien, met goede resultaten. Zijn theorie is dat video op YouTube beter scoort als het juist niet al te gladjes en professioneel is.

Maar toch: eerst moeten ze de video bedenken, dan moeten ze hem opnemen en dan moeten ze in ieder geval een beetje editen.

Misschien is vloggen lastiger omdat ik te perfectionistisch ben. Omdat ik wil dat er ondertitels in zitten en muziek. Dat het verhaal goed overkomt.

Misschien is het moeilijke van vloggen niet de techniek maar de mindset.

Maar ik blijf er bij dat het een grotere tijdsinvestering is. En dat dát maakt dat je maar weinig vloggers ziet van boven de 30. Het is makkelijk als iemand anders de video opneemt en edit, de reden dat je steeds meer bedrijfsvideo ziet. Maar voor mensen met een baan en een gezin om voor te zorgen, is de tijdsinvestering die vloggen vraagt gewoonweg te groot.

Zonde wel. De markt voor volwassen YouTubevideo’s ligt nog helemaal open ….!! Tijd om tijd te maken en die kansen te pakken …

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Ximaarantwoord
10 augustus 2018 om 13:06

Ik kan wel tot de beelddenkers gerekend worden. Liever 1 goede grafiek dan een berg vage text. Toch heb ik niets met vlogs of podcasts. Je bent idd overgeleverd aan de sequenciele afwikkeling en de snelheid die voor jouw is bedacht. Ik begin al snel door te schuiven tot ik het uit klik.

Elja Daaeantwoord
11 augustus 2018 om 21:27
– Antwoord aan: Ximaar

Maar jij bent ook echt een blogger toch, een schrijver? Dus het kan best samen. Ik heb datzelfde, dat overgeleverd zijn aan het ritme van de videomaker kan ik niet altijd hebben. Ik ben al vanaf de basisschool een razendsnelle lezer en heb weinig geduld!

Ximaar
12 augustus 2018 om 12:52
– Antwoord aan: Elja Daae

‘Echte’? Ik blog doorgaan vanuit een eigen foto of grafiek en verzin er dan wat text bij. Omdat mijn taalvaatdigheid niet zo goed is en ik een techneut ben, maak ik texten langer dan nodig. Ik kan moielijk schrappen en begin daar vrijwel niet meer aan. Lezers kunnen ook doorscrollen. 😉

Elja Daae
13 augustus 2018 om 15:10
– Antwoord aan: Ximaar

Nou gezien jouw lange status als blogger bedoel ik! Maar kennelijk ben je meer visueel en schrijf je daarvanuit. Hmmm. Er zijn geen gouden regels misschien.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.