Waarom 2016 voor mij zowel een succes was als een mislukking

Jaja. De titel is een beetje sterk gesteld. Maar het afgelopen jaar was voor mij zakelijk gezien heel anders dan de jaren daarvoor. Het had daarom ook best wat impact. Ik verdiende minder maar ik werkte meer. Ik had meer vrijheid maar minder tijd. Ik had heel veel succes maar meer mislukking dan ik wilde. Go figure!

Tijdswijs

Tijd. Tijd was echt even wennen, het afgelopen jaar. En in zekere zin een beetje een mislukking.

Dat komt, de afgelopen 10 jaar (ongeveer) werkte ik vanuit huis. Ruim 7 jaar vanuit het buitenland. Ik had dus alleen skype-afspraken. De eerste anderhalf jaar terug in Nederland was ik druk met het organiseren van webinars, vanuit huis. Af en toe ging ik naar het Frankwatchingkantoor in Utrecht, regelmatig gaf ik workshops en lezingen, maar ik werkte vooral vanuit huis.

Maar dit jaar had ik zo druk als nog nooit tevoren. Nog nooit gaf ik zoveel lezingen, presentaties en trainingen. Deed ik zoveel andere projecten. Twee bedrijven naast elkaar.

Ik werkte nog nooit zoveel. Ik had het zo druk dat ik voor het eerst in jaren en jaren nauwelijks blogs las (SHOCKING!). [mijn ‘nauwelijks’ is denk ik ‘veel te veel’ voor anderen, maar dan nog]. Mijn gezin staat altijd voorop. En daarnaast werk ik. Veel.

Een vriendin van me, zelf succesvol onderneemster met grote kinderen, zegt me regelmatig dat het gekkenwerk is, een eigen bedrijf en kleine kinderen. Ik weet dat ze gelijk heeft.

Ik kan de keren dat iemand uit mijn omgeving zei dat ik er zo moe uitzag niet tellen, zo veel.

Maar NU is de tijd. Snap je? NU.

Meer is minder?!

Er zijn ook dingen die zowel succesvol als minder succesvol waren. Zo had ik het afgelopen jaar twee keer zoveel betalende opdrachtgevers dan het jaar daarvoor. Maar ik verdiende de helft.

Dat komt vooral omdat ik het jaar daarvoor een paar hele grote opdrachtgevers had voor langere tijd. En dit jaar een heleboel kleinere opdrachtgevers. Plus een heleboel investeringen in de toekomst die nog niet direct geld op leverden. En een hele stapel leads (YAY!).

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik ook een hele grote en domme fout maakte in het begin van het jaar. Ik was zo excited over mijn nieuwe project, mijn nieuwe leven, mijn nieuwe richting, dat ik de eerste drie maanden van het jaar te weinig bezig was met het zorgen voor nieuwe opdrachten. Of liever gezegd, de eerste drie maanden van het nieuwe jaar én de laatste drie maanden van het jaar daarvoor!

Mijn funnel was daarom in de eerste helft van het jaar onvoldoende gevuld. Dat gaf veel ruimte voor mijn nieuwe projecten maar wel een gat in de financiën. Een beginnersfout die ik niet meer had moeten maken na al die jaren als zelfstandige. Gelukkig heb ik die tijd en energie wel in andere belangrijke dingen gestopt die hun geld de komende tijd gaan opleveren. Maar toch. Handig was anders.

Auto-tijd

Op de ‘succes’ balans in de plus: tijd in de auto. Ik had heel veel presentaties, meetings, bijeenkomsten en afspraken. Ik was kortom heel veel onderweg. Ik heb nog nooit zoveel in de auto gezeten de afgelopen 10 jaar als dit jaar.

Eerst ging ik veel met het OV. Maar meer en meer kreeg ik klanten en opdrachten op plekken die niet goed bereikbaar waren met het OV. En naarmate ik het drukker en drukker kreeg, was de auto vaak gewoon de snellere keuze. Tijdsbesparend.

En het mooie aan die autotijd is dat ik HEEL VEEL podcasts heb geluisterd, het afgelopen jaar. De meeste geweldige podcasts! Zo werd mijn autotijd eigenlijk leertijd:

Oeps. Dit is een langer stukje dan gepland. Maar ik wilde het even delen. Het was echt een geweldige ontdekking en een genot, dit jaar. Auto + podcasts.

Geduld is een schone zaak

Ik moet zeggen dat het jaar ook verder heel anders liep dan ik dacht. Dat wil zeggen, de dingen die gebeurd zijn pasten in mijn plan. Maar ze gingen veel langzamer dan ik van tevoren dacht.

Verkopen aan B2B, een plekje verwerven als expert, gesprekken aangaan, contacten aanboren, dingen voor elkaar krijgen. Het kost allemaal tijd.

Ook het ontwikkelen van mijn producten kostte veel tijd. Ik werkte aan meerdere online trainingen, waarvan de eerste online staat. De volgende, die ik samen met Sanoma maak, is in de afrondende fase. En de derde en vierde zijn onderweg. Maar ik moet toegeven, het duurt langer dan ik dacht.

Het is ook leuker dan ik dacht, en het resultaat beter dan ik dacht, so there’s that. 🙂

Investeren is een kwestie van geloof, zou je kunnen zeggen. Maar het kan met allemaal niet snel genoeg gaan.

Op de succesbalans kan ik bijtellen dat ik producten heb, relaties, leads, ideeën, contacten en partners. De mislukking is de planning. Zucht. Geduld. Geduld. Geduld!

Mensen zijn altijd het hoogtepunt

Aaaa mensen. PLUS. Dat was zo leuk aan dit jaar en ook zo leerzaam: de mensen. Nieuwe contacten, bestaande relaties, relaties die vrienden werden, relaties die zakenpartners werden of gaan worden. Snapchatters die vrienden werden en mede-auteurs.

Collega’s die me opdrachten toespeelden, collega’s die ik opdrachten kon toespelen, collega’s die ik zelf opdrachten kon geven.

Overal ontmoette ik mensen die vooruit willen, dingen willen doen. Experts, beginners, studenten…mensen die net als ik continu aan het leren zijn en aan het delen en aan het creëren.

Het hele jaar door had ik contact met lezers, abonnees, social media vrienden (hier staan er een paar!), ik genoot er van nog meer dan ooit. Vandaag nog emailde ik met iemand die mijn blogs leest (maar nog nooit gezien of gesproken heb) We waren het er over eens dat social media en blogs ons leren dat wereld wél mooi is.

De mensen waren het hoogtepunt, in 2016. Allemaal succesnummers. 🙂

Mislukkingen en succes

Elja daaeZe liggen vlak bij elkaar, mislukking en succes. Het een bestaat niet zonder het ander. Maar ik was het niet zo gewend in mijn zakelijke leven, dat dingen niet gingen zoals ik verwachtte.

En weet je wat het gekke is? Het is er allemaal nog leuker en uitdagender door.

Een beetje mislukking. Precies wat een ondernemer nodig heeft om te blijven leren en het vuur aan te houden…

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Peter Pellenaarsantwoord
14 januari 2017 om 21:58

Revisionist History was me weer ontschoten nadat ik het al eens eerder door jou enthousiast besproken had zien worden. Vanavond een eerste episode (nr 7) afgespeeld. Inclusief het opzoeken (en beluisteren) van de vele verwijzingen heb ik er ruim een uur over gedaan. En wat was het goed. Erg prettig om naar te luisteren. Het blijft zeker niet bij deze ene episode. Bedankt voor de tip!
En dat 2017 je voldoende mislukking 😉

Elja Daaeantwoord
15 januari 2017 om 21:35
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Jaaaa ik wist wel dat het iets voor jou was!!!

Zo simpel is dan gelukantwoord
12 januari 2017 om 18:38

Knap dat je er uiteindelijk toch iets positiefs uit haalt. 🙂

Elja Daaeantwoord
12 januari 2017 om 20:22
– Antwoord aan: Zo simpel is dan geluk

Heeeeel veel positiefs hoor. Het voelt als een topjaar ook al was het niet op alle vlakken wat ik hoopte!

Ellyantwoord
12 januari 2017 om 12:16

Dank weer voor jouw blog vandaag. Fijn te lezen dat ik niet de enige ben, die tegen planning en uitvoerenvan van al mijn ideeën aanloop.
Dat het niet zo vlug gaat als ik zou willen.
Succes en plezier met alles.

Elja Daaeantwoord
12 januari 2017 om 20:22
– Antwoord aan: Elly

Misschien moeten we betere keuzes maken? Of realistischer plannen! IK WEET HET NIET. :)) Dank Elly!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.