Vooruitgang is lelijk

zwembadIk had totaal geen bloginspiratie vandaag. Ik wil eigenlijk gewoon naar bed. Waarom zou ik nog bloggen? Eigenlijk maar om 1 reden: het is op de momenten dat je doorzet, dat je iets leert. Ook al komt er dan iets lelijks uit.

Ik luisterde vandaag naar een podcast van Tim Ferriss.

In deze episode interviewt hij Matt Mullenweg. Matt is de oprichter van WordPress, een softwarepakket dat door zo’n 23% van alle websites op de wereld gebruikt schijnt te worden. En hij is pas 30. Hij begon WordPress op zijn 19e.

Hij is ook de baas van Automattic, het bedrijf dat het anti-spam-pakket Akismet verkoopt. Dat ongelofelijk veel mensen gebruiken. Waaronder ik. Daar betaal ik iedere maand voor. Het bedrijf wordt gewaardeerd op 1 miljard dollar, begreep ik. Niet niets.

Hoe dan ook, het ging over dingen leren. Matt is een fanatiek saxofonist, maar heeft zichzelf ook andere instrumenten aangeleerd.

Het ging over de vraag hoe je beter wordt in iets.

Om beter te worden, concludeerden ze, moet je altijd vals spelen. Lelijke muziek maken. Terwijl het vaak makkelijker is om de dingen te spelen waar je goed in bent. Want ergens weet je toch dat mensen meeluisteren. En je wilt dat het mooi klinkt.

Maar echt goed word je pas als je vals speelt. Want je kunt alleen maar beter worden als je nieuwe dingen leert. En als je nieuwe dingen leert, klink je vals.

Ik moest denken aan mijn wekelijkse zwemuurtje.

Dat heb ik vandaag namelijk gemist omdat ik dacht dat ik een afspraak had (dat was niet zo, omdat ik de afspraak nooit bevestigd bleek te hebben, dus ik was voor niets naar Hilversum gereden, maar gelukkig had ik die podcast en dus had ik twee uur lang inspiratie in mijn oren).

Ik zwem sinds januari. Maar ik kom er steeds meer achter dat ik niet zo goed ben in borst crawl. Ik heb het eigenlijk ook nooit geleerd. Ik heb het afgekeken, denk ik.

Nu ben ik dus online aan het zoeken hoe het moet. En daarom ziet mijn crawl er nogal raar uit. Ik heb geleerd dat ik moet tellen en op iedere derde slag moet ademen. En dat ik eigenlijk vijf keer per ronde mijn voeten moet bewegen (lukt niet).

Terwijl ik zwem stop ik af en toe.

Omdat het niet lukt. Omdat ik de ademhaling niet goed krijg. Omdat ik water binnenkrijg (charming). Omdat ik het ritme niet te pakken krijg. Omdat ik het niet snap.

Ik word beter want ik zwem nu veel minder schoolslag en veel meer crawl. Maar het ziet er volgens mij nogal knullig uit. Vooral dat stoppen. In de snelle baan zwemmen en dan toch stoppen?! Haha.

Gelukkig had ik me vandaag vergist in die afspraak.

Daarom kon ik Matt horen vertellen hoe het logisch is dat mijn zwemslag er niet mooi uit ziet.

Vooruitgang! In more ways than one. 🙂

 

PS Op de terugweg luisterde ik het interview van Ferriss met de beroemde TED-spreker Brene Brown, over kwetsbaarheid en moed. Ook inspirerend.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Zo simpel is dan gelukantwoord
29 juni 2016 om 19:18

Oef, borstcrawl is ook echt niet mijn ding. Ik weet nog dat ik een keer een zwemclinic van Maarten van der Weijden had gewonnen. Alle andere deelnemers deden allemaal aan wedstrijdzwemmen, mijn vriendin en ik konden alleen de schoolslag. We hebben ons doodgelachen, maar inderdaad wel weer wat geleerd. En ook al zag het er niet uit, mijn groepje had mooi wel de estafette wedstrijd gewonnen! (Niet dankzij mij, maar dat zeg ik er niet bij natuurlijk.)

Elja Daaeantwoord
1 juli 2016 om 12:07
– Antwoord aan: Zo simpel is dan geluk

Hahaha! ja je ziet er niet uit als je het leert. Maar zo gaat dat dus gewoon. Ik blijf mede door jouw verhaal en die podcast vrolijk voor gek zwemmen. :)))

Ali Molenaarantwoord
29 juni 2016 om 10:10

Gisteravond niet geblogd, weet je hoe dat kwam? Ik lag al in bed toen ik er aan dacht en toen had ik werkelijk geen zin meer om eruit te klimmen en met mijn slaperige hoofd te gaan bloggen 🙂

Elja Daaeantwoord
1 juli 2016 om 12:03
– Antwoord aan: Ali Molenaar

Ha dat ken ik! Maar ik MOET dan mijn bed uit, als ik er nog aan denk. Of bloggen op mijn telefoon. Vreselijke afwijking is het. Ik ben blij als ik het ECHT vergeet, zeg maar. Haha! #maakjezelfgek

Kitty Kilianantwoord
29 juni 2016 om 09:28

Eén privé-zwemles nemen bij een aardige zwemleraar. En één keer flippers aandoen om het ritme van je benen los te koppelen van dat van je armen. Dat hielp mij het meest.

Nieuwe dingen leren gaat veel sneller met een goede leraar 😉

Elja Daaeantwoord
29 juni 2016 om 09:33
– Antwoord aan: Kitty Kilian

Ja ga ik inderdaad proberen, van die leraar! Flippers!!! Goede tip! Van de zomer op vakantie uitproberen want mijn benen willen niet iets anders doen dan mijn armen :))

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.