Verantwoordelijkheid

Ik zit reclame te kijken. Zaterdagavond, alleen thuis (behalve dan drie jongetjes in bed boven). Je moet nog bloggen. Maar de TV staat aan. Een mooie gelegenheid om weer eens gade te slaan hoe grote bedrijven hun marketingbudget gebruiken om lekker rolbevestigend te werk te gaan.

Ik heb ooit een hele boze brief geschreven naar de makers van Hertog Ijs. Echt. Ik vond die reclames zo waanzinnig denigrerend. Het ging om degene met een kantinejuffrouw die geen Hertogijs serveert en daarom in de volgende scene op haar knietjes de herentoiletten aan het schoonmaken is.

Die reclame heeft me verstel doen staan.

Al dat geld, al dat budget om de wereld te overtuigen meer Hertogijs te eten. En dan gebruik je het zo? Wat voor boodschap geeft je mensen nou eigenlijk mee?

Het erge is, dat in die reclamereeks het fictieve bedrijf ‘Hertog’ wordt afgebeeld. Waar uiteraard alleen mannen werken. En grijze mannen in grijze pakken de baas zijn. En waar die grijze mannen in grijze pakken een medewerkster die niets fout doet op haar knietjes de wc laten schoonmaken, terwijl zij daar aan het plassen zijn.

Nee, lekker.

Mijn vraag: waarom gebruiken die bedrijven die budgetten niet ten goede? Waarom proberen ze niet iets anders? Waarom zeggen ze niet: we stellen ons budget in dienst van een doel waar onze werknemers in geloven? Waar onze klanten in geloven? Of waarom zetten we niet een keer een ander rolmodel neer in onze reclames?

Bah. De swifferreclame van net (hier in de VS) liet zien hoe een moeder lekker snel de badkamer kan schoonmaken, zodat ze tijd heeft om in bad te gaan en een masker te nemen. Want 1) vrouwen maken schoon 2) als ze niet hoeven schoon te maken ,gaan ze graag in bad met een maskertje op.

Bah. Bah. Bah.

Een vriend vertelde me ooit dat je op een dag 50 (of was het 500?) expliciete en impliciete boodschappen krijgt over rollen e.d. Vooral via reclame. Je moet mooi zijn, dun, lang haar hebben, geen haar hebben ,veel haar hebben, dun zijn, grote borsten, spierballen. Als vrouw schoonmaken, als man het geld verdienen. Etc. etc. etc. Sjeetje.

Probeer eens iets anders, reclamemakers. Gebruik dat budget eens wat slimmer, leuker en ethischer? Hoe moeilijk kan het zijn??

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

11 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

riannejacobsantwoord
22 mei 2012 om 23:24

Ja, dit vind ik ook zó irritant! Net als van dat rolbevestigende speelgoed overigens. Mijn #ukkies hebben momenteel nogal een ‘schoonmaaktik’ (hebben ze niet van hun moeder :D), en ik dacht: misschien is het leuk om zo’n setje te kopen met een stofzuiger, bezem, veger en blik. Je kent dat wel, zo’n speelgoedsetje. Maar tot mijn grote verbazing zijn die setjes dus allemaal roze! Hoe bedoel je dat kinderen vanaf jonge leeftijd wordt bijgebracht hoe het eigenlijk ‘hoort’. Bah!

Elja Daaeantwoord
23 mei 2012 om 03:26
– Antwoord aan: riannejacobs

Ik had ooit een blauw met gele gevonden. Ik heb wel een roze keukentje voor de jongens. Die van 3 maakt het niets uit, maar die van 6 wel stiekem een beetje… Het blijft lastig. Als er geen markt voor is, althans geen grote markt volgende de dames en heren marketeers, houdt het op he? 

Infoantwoord
21 mei 2012 om 16:56

Totaal gelijk maar je kent van die en het maaiveld????

Herma Gorisantwoord
21 mei 2012 om 16:58
– Antwoord aan: Info

Sorry
Herma Goris
Kado-unieK

Elja Daaeantwoord
23 mei 2012 om 03:27
– Antwoord aan: Info

Ken ik… En ook gewoon te lastig voor kleine ondernemers om dat te veranderen denk ik. Heb je hele lange adem en diepe zakken nodig.

Ariadnesdraadantwoord
20 mei 2012 om 10:40

Zullen we dan maar zwijgen over die Always reclames waarbij een man het aanprijst ? Klopt ook al niet. Zo erg, dan wil ik tegen mijn tv gaan brullen …

Eljaantwoord
20 mei 2012 om 23:23
– Antwoord aan: Ariadnesdraad

Pfff. Ik realiseer me dat het allemaal gebeurt omdat de doelgroep dat wil, of zo leeft, of zo. Maar waarom niet de doelgroep helpen veranderen? Laten zien dat het ook anders kan?

Elja Daaeantwoord
23 mei 2012 om 03:31
– Antwoord aan: Ariadnesdraad

Ze hebben hier een hele lollige reclame, van Kotex. Nemen ze al die stomme reclames totaal op de hak, echt hard om gelachen de eerste keer. http://www.youtube.com/watch?v=pVzKqhwh6No Zie de vergaderscene: “Girls love: butterflies, kittens, unicorns.” Hihi. 

Rianneantwoord
20 mei 2012 om 10:16

Blijkbaar heel moeilijk, want anders zouden ze het wel beter aanpakken, toch? ^^

Eljaantwoord
20 mei 2012 om 23:24
– Antwoord aan: Rianne

Het zal wel werken op deze manier? Kennelijk komen uit de onderzoeken na afloop van die campagnes altijd resultaten naar voren die bevestigen dat hun aanpak werkt??

Elja Daaeantwoord
23 mei 2012 om 03:31
– Antwoord aan: Rianne

Je zou het denken….

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.