Veranderingen…hakken in het zand of mee?

Een tijdje geleden blogde ik er al over – een artikel van @punkmedia dat mijn wereld op zijn kop zette. Sindsdien ben ik er heel erg mee bezig. Wat gaan we doen om de wereld te veranderen? Te redden? En hoe heeft het toekomstscenario (dat er vrij donker uit ziet, toegegeven) impact op mijn leven, en dat van anderen? Welke zakelijke scenario’s ontstaan er? Wat verandert er allemaal, en hoe snel, en wat betekent dat voor mij en voor anderen?

En toen kwam dit artikel voorbij van @pyotr, die ik toevallig ook IRL ken (via @ernohannink en de blogconferentie SOBcon in Chicago…de wereld is maar klein eigenlijk. Of misschien kom je gewoon de mensen tegen die je tegen moet komen?).

Vandaag was daar de hele heisa rondom SOPA (voor meer informatie, zie mijn verzameling links hierover op Diigo).

Er is iets aan het veranderen. Veranderingen zijn bedreigend voor de een, en bevrijdend voor de ander. Of misschien ook wel voor die een, als hij/zij er tenminste aan toe wil geven en zelf mee durft te veranderen.

Als dingen veranderen, gaan we met onze hakken in het zand. De mens wil van nature geen veranderingen. Ik ook niet, by the way. Alleen leuke.

Helaas, zo werkt het niet. De mensheid staat op een keerpunt, denk ik, een revolutie die ook een technologische component heeft. Vandaar ook pogingen als SOPA om zaken tegen te houden. Lekker ruim je bevoegdheden verruimen ten koste van de rest. In plaats van vrijheden waarborgen.

Ik zie twee drie vier dingen:

1. Overal zijn initiatieven die gaan over vrijheid, over aanpakken, over veranderen. Ik zie ze iedere dag voorbijkomen. Steeds nieuwe dingen. Over duurzaamheid, initiatief, samen. Over de nieuwe trends.

2. Angst. Het verbaast me iedere keer hoe weinig mensen reageren op mijn facebook updates over dit soort zaken. Ligt misschien aan mijn facebookvriendenkring. Maar misschien ook gewoon aan het feit dat het fijner is om dingen te negeren.

3. Het belang van informatie. Ik ga deze site morgen op zwart zetten, gewoon om een anti-SOPA statement te maken. Om iets te doen. Maar hoe lastig is het om te weten wat je kunt doen, hoe het zit, wat er gebeurt. Een search op Google+ of Twitter leidt tot complete chaos. Want wie kun je vertrouwen?

4.  Het belang van community. Wie vertrouw ik, als het over ingewikkelde informatie aankomt? Dan kijk ik naar de mensen waar ik in geloof. Mensen uit mijn (social media) netwerken. Als zij hun site op zwart zetten, doe ik mee. Zo simpel is het. Natuurlijk vraag ik me af of het te ver gaat, of ik het wel begrepen heb, of het wel de juiste aanpak is, etc. Maar ik weet dat sites als wikipedia en lifehacking vooruitlopen als het gaat om internet. En het internet is een van mijn levensaders, en die van de wereld in mijn visie. Dus doe ik mee.

Niets is zo krachtig als community om informatie | angst | initiatieven te verspreiden.

De vraag blijft: waar gaat het naar toe? Wat betekent dat voor jou (als ondernemer, als mens, als ouder, als geliefde…). En de hamvraag: wat kun je er aan doen? Hoe kun je anticiperen?

Stilstand is achteruitgang…

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

9 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Jacob Jan Voermanantwoord
18 januari 2012 om 12:01

Ik las deze en vond hem wel toepasselijk:
http://pauldeblot.nl/2012/01/16/alles-loopt-tegen/ 

Elja Daaeantwoord
18 januari 2012 om 14:52
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Ja mooi Jacob Jan. Ik was toen ik in Nederland echt verbaasd over de negativiteit om me heen. Wat je ook zei, iemand kwam wel met een negatief argument om uit te leggen dat het allemaal geen zin had of niet zou lukken of wat dan ook. Ik denk dat Paul gelijk heeft. Je moet zelf het tij keren, vertrouwen hebben, een helpende hand uitsteken, positief zijn. Dan komt het allemaal wel weer goed…

Robert Keizerantwoord
17 januari 2012 om 19:55

Dit zetje had ik net nodig. Ik zet ‘mijn’ sites morgen op zwart, dezelfde uren als Frank Meeuwsen aangeeft.
Niet dat het heel veel impact zal hebben, maar alle beetjes helpen hopelijk.

Elja Daaeantwoord
17 januari 2012 om 20:33
– Antwoord aan: Robert Keizer

Nou, dat denk ik ook hoor, alle beetjes helpen toch? Gaat ook gewoon om je eigen gevoel, iets kunnen doen. Gaaf dat we met zijn allen iets kunnen doen!

Robert Keizer
17 januari 2012 om 21:44
– Antwoord aan: Elja Daae

En ik ga morgen natuurlijk als een dolle bloggen. Er is dan toch niemand die het kan lezen 😉

Elja Daae
18 januari 2012 om 14:50
– Antwoord aan: Robert Keizer

Hihi. Ik kwam er achter dat die plugin je gewoon toegang geeft tot de site, jij ook? Kwestie van klikken. Dus toch maar blogje klaargezet 🙂

Marjolein van Braam Morrisantwoord
17 januari 2012 om 18:53

Moeilijk issue. Zowel qua vraagstelling als qua reikwijdte. Ik heb de illusie dat wat ik doe, verschil maakt. Misschien niet hét verschil, maar ergens is het omslagpunt. Dus blijf ik bijdragen. Op mijn manier. Zoals ik denk dat zinvol is (en dat is lang niet hetzelfde als zeker weten dát iets écht werkt). Net als jij.

Elja Daaeantwoord
17 januari 2012 om 20:34
– Antwoord aan: Marjolein van Braam Morris

Mooi Marjolein. Ik ook. Ik probeer gewoon wat dingen en we doen ons best, toch?

Jacob Jan Voermanantwoord
18 januari 2012 om 12:04
– Antwoord aan: Marjolein van Braam Morris

+1 Marjolein. helemaal.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.