Veer

Weet je wat gek is? Jezelf terug zien op video. Gebeurde me vandaag: zie hier het prachtige werk van @punkmedia.

Wat het fijne daaraan is, is niet alleen dat je allemaal ontzettend leuke, lieve, aardige en waardevolle reacties krijgt.

Het fijnste is misschien nog wel dat je naar jezelf kijkt en denkt: ik ben OK! Ik moet lachen om mezelf. En verbaasd bent: goh…wat leuk dat ik een mening heb, en een visie, en mensen met wie ik werk en waar ik enthousiast over ben. Wat fijn om hier te zijn. Good place to be.

Tien jaar geleden had ik het niet kunnen bevroeden. Zo zie je maar dat het leven je veel kan geven als je je passie volgt. Als je je hart volgt, ook zakelijk. Soms duwt het leven je de goede kant op.

Ik kreeg net een berichtje van iemand met wie ik werkte toen voor een groot telecombedrijf, toen ik daar ontslagen werd. Hij was (en is) een hele aardige, leuke, slimme man van wie ik veel geleerd heb. Maar aardig of niet, mijn functie kwam te vervallen, en hij moest het me vertellen. Ik was er kapot van.

Het eerste dat mijn moeder zei toen ik haar huilende opbelde was: “Soms nemen anderen mensen de beslissing voor je, die je eigenlijk zelf had willen nemen.” En ze had gelijk. Dat was het begin van een heel nieuw pad. Ik besloot het niet op ontslag aan te laten komen, maar ontslag te nemen, om mezelf te empoweren. En het moment dat de deur van de fietsenstalling achter me dichtviel, zal ik nooit vergeten.

Dit is het, dacht ik, nu gaat het beginnen, mijn nieuwe pad.

Je droom?

Het moet allemaal maar net kunnen natuurlijk. Ik zeg niet dat jij, lezer, morgen je baan op moet zeggen en bakker moet worden, of zo. Of restauranteigenaar. Of wat je dan ook altijd hebt willen doen. Ik durfde ontslag te nemen omdat ik spaargeld had, en geen kinderen (wel een huis, maar ook een partner die ook goed verdiende).

Maar iedereen kan stappen nemen richting om meer te doen met wat hij/zij wil. Er is altijd tijd in de dag te vinden. Als is het maar een uurtje.

Misschien kun je iets minder gaan werken en die tijd die over is, iets anders doen. Misschien kun je gaan bloggen over iets waarvoor je veel enthousiasme voelt. Misschien kun je een keer een balletje opgooien bij iemand die doet wat jij graag wilt, en een soort stage lopen in het weekend. Een keer een les geven in iets dat je goed kan om te kijken hoe dat is. Aanbieden om iets voor iemand te doen en daar iets voor terug te krijgen dat belangrijk voor je is. Een business plan schrijven voor iets dat je gaaf lijkt, onderzoek doen, naar een voorlichting van de Kamer van Koophandel gaan.

In mijn geval was mijn geluk dat ik door ons expatbestaan de kans kreeg om helemaal vanaf nul te kijken wat ik wilde doen. En dat ik een belachelijk aantal uren op Twitter kon doorbrengen, de eerste 6 maanden in de VS, dat ook. 🙂

Het roer om, of alleen een beetje van koers veranderen

Tijd is toch wel wat je nodig hebt, denk ik, als je zoekt naar dat ene.

Of je nou bakker zou willen worden, kok, yoga-lerares, leraar (ik kijk even naar @stevengort…), online ondernemer met een stapel affiliate websites, hondenuitlater, hondenkoekjesbakker (het bestaat!), of wijnimporteur.

Een goede vriend van ons is naast een goede baan bij een groot bedrijf op een gegeven moment 4 dagen gaan werken om 1 dag per week in een wijnhandel te gaan werken. En toen hij en zijn vrouw hun droom om in Italië te wonen en boer te worden, wilden waarmaken, zorgden ze voor een zomerstage bij een succesvol biologisch bedrijf en agriturismo aldaar. Inmiddels hebben ze hun eigen boerderij met biologische kruiden en niet te vergeten, prachtige saffraan. [je kunt hun avonturen het eerste jaar vinden op hun oude blog en zie de rest van hun site voor up to date nieuws].

Grote stappen (huis verkopen en naar Italië vertrekken) of kleine stappen (beginnen met een opleiding, een blog, een -onbetaalde- stage). Je kunt komen waar je wilt. Zeker weten.

Van het een…

Dat gezegd hebbende, voor mij was het niet zo klip en klaar. De afgelopen 10 jaar waren een kwestie van continu bijsturen. Of met name van mijn hart volgen en doen wat me goed en leuk leek.

Ik weet niet of jij doet waar je blij van wordt. En of je weet waar je blij van wordt (ik wist niet dat ik zo’n online typje was, 10 jaar geleden). Maar zo niet: blijf proberen, doe wat je leuk vindt, steek er zoveel mogelijk tijd in. Heeft bij mij gewerkt. De veer van vandaag is de kers op de taart voor mij, en het bewijs dat het allemaal goed komt.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Chapeau voor Hofstijl! | haagspraakantwoord
15 oktober 2012 om 23:20

[…] ter plaatsing op Hofstijl, eigenlijk meer een mooie video van Punkmedia op zijn Mijn Moment die Elja Daae interviewt en die vanaf 4 minuut 10 een paar uitspraken doet over Marco en Karin: Luister en kijk […]

Jacob Jan Voermanantwoord
15 september 2012 om 20:12

gaaf, ik heb hem ook eindelijk gezien en gehoord.

en wat leuk dat ik dit allemaal (die ontwikkeling) live heb kunnen volgen op je blog 🙂

Blogschoenen | Elja Daaeantwoord
15 september 2012 om 16:02

[…] Ik werd getriggerd door deze post van Eelco (een Frankwatchingcollega). Het gaat over jezelf zijn, bloggen vanuit je zelf in plaats van ‘zakelijk’*. Hij werd op zijn beurt weer getriggerd door het interview met Punkmedia waar ik gisteren over schreef. […]

Eelcomartensantwoord
15 september 2012 om 10:08

Elja, bedankt voor deze mooie woorden. Erg inspirerend en wat je in de video zei. Laten we zeggen dat de tranen achter mijn ogen zitten.

Elja Daaeantwoord
15 september 2012 om 15:32
– Antwoord aan: Eelcomartens

Heb je blog gelezen, Eelco, ga zo over bloggen. Dank!!!

In your face – Eelco Martens » Eelco Martensantwoord
15 september 2012 om 10:05

[…] maar de emotie is voelbaar. De oorzaak is een video gemaakt door @Punkmedia met in de hoofdrol Elja. Ze zeggen dat beelden meer zeggen dan woorden maar bij Elja is dit juist andersom. De kleine 10 […]

Irene van Puttenantwoord
15 september 2012 om 07:18

Die laatste reactie moest natuurlijk niet van dat account komen…

Irene van Puttenantwoord
15 september 2012 om 07:17

Ja, dat ben ik helemaal met je eens! Het leven stuurt je onbewust een richting op waarin je jezelf kunt ontwikkelen… Heel spannend…

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.