Met Anna-Maria weet je nooit waar je terecht komt. Behalve dan dat de kans groot is dat het op een locatie in Aalsmeer is. Daarom hou ik van haar. En daarom zat ik vanavond na de radioshow #uurvanpuur opeens in de kerk. In Aalsmeer. De doopsgezinde, mocht je het je afvragen. Bij een lezing door een journaliste van De Correspondent, Maite Vermeulen. Over de noodhulpmachine. Dank, Anna-Maria!
Samen met een collega-journalist, een fotograaf, trok Maite de wereld over om te praten met honderden mensen die te maken hebben met de organisatie van noodhulp. Dat is de hulp die door internationale organisaties wordt geboden na natuurrampen en dergelijke. Niet te verwarren met ontwikkelingshulp.
Het was erg interessant. Geheel Des Correspondent’s zijn de twee journalisten grondig te werk gegaan. Ze hebben tientallen locaties bezocht over de hele wereld. Ze spraken beleidsmedewerkers, managers, hulpverleners ter plekke en de lokale mensen die de hulp ontvingen. Ze stelden vragen en observeerden.
Maite publiceerde vervolgens een hele reeks artikelen met daarbij de prachtige foto’s (echt sfeerbeelden!) van fotograaf Pieter, waaronder dit artikel dat in hoofdlijnen weergeeft hoe het zit (dank aan De Correspondent voor het gratis proefabonnement vanavond!).
Het is erg interessante en belangrijke materie. Het onderwerp beheerst allerlei ingewikkelde vragen zoals:
- Waarom krijgen lokale overheden van rampgebieden zo weinig zeggenschap van non-profits?
- Wanneer is ‘noodhulp’ afgerond en ‘ontwikkelingswerk’ aan de orde?
- Aan welke goede doelen kun je met een gerust hart geven?
- Wat voor type mensen kom je tegen bij die organisaties en wat doen ze?
- Welke weg legt jouw donatie af voordat hij aankomt (gedeeltelijk) bij getroffen partijen?
- Hoe effectief zijn nieuwe projecten waarbij getroffen mensen zelf het geld in handen krijgen, in plaats van dat hulporganisaties bepalen wat er mee gebeurt en wat mensen nodig hebben?
- In hoeverre concurreren organisaties met elkaar om de aandacht, om fondsen maar ook om projecten ter plekke?
- Welke rol speelt ‘preventieve noodhulp’ en waarom is die zo lastig te financieren?
Maite zet je aan het denken. En als rasjournaliste zit haar verhaal ook gewoon goed in elkaar.
Ze maakt goed duidelijk dat uiteindelijk iedereen hetzelfde wil: mensen in noodsituaties helpen. Maar na het verhaal van Maite weet je zeker dat het beter kan.
Zo’n lezing over de wereld van de noodhulp of andere humanitaire onderwerpen vanuit een betrokken maar toch journalistiek perspectief is heel bijzonder om te volgen. Het geef mij een andere, meer genuanceerde, kijk op humanitaire hulp.
Maite, geholpen door de prachtige foto’s van fotograaf Pieter, maakt van een ‘droog’ en moeilijk onderwerp een menselijk verhaal met (letterlijk) een gezicht. Aanrader. Plus, het zou niet slecht zijn als meer mensen dit verhaal zouden horen!
Je kunt Maite ook uitnodigen. Hier vind je meer informatie. Of meld je aan voor Maite’s nieuwsbrief, via deze link.
- Ongeluk - 8 juni 2023
- Yogamatje - 20 mei 2023
- Aiiiiiiiiiii - 11 mei 2023
Hele mooie koppelingen gemaakt in dit onderwerp.
Dankjewel, Gerard!