Terug van weggeweest

2011-12-29_1325161363
Ik had niet gedacht dat terugkomen zo moeilijk was.

Ik wist al wel dat weggaan makkelijker is dan achtergelaten worden.

Vele, vele keren weggaan en vele, vele keren achtergelaten worden de afgelopen jaren hebben me dat geleerd.

(wist je dat er een proces begint, van binnen, op het moment dat je weet dat je weg zult gaan? Dan ga je al afstand nemen, of je wilt of niet. Van de zomer zag ik dat in extreme mate bij een vriendin die net als wij wegging uit Istanboel. Zodra ze dat wist was ze eigenlijk al weg, in haar hoofd. Heel vreemd proces)

Maar dat terugkomen moeilijker was dan vertrekken, dat wist ik niet. Ook al was ik er voor gewaarschuwd.

Als mensen vragen of we al een beetje gewend zijn, zeggen we ja.

Maar het is niet zo.

En ik weet niet waarom niet.

(veilig) Land, (eigen) huis, (goede) school, (leuk) werk, (ruime) auto, (5x) fiets: check.

Nieuwe katten: check. Ingeschreven bij de gemeente: check. Verzekeringen, artsen: check. Rijbewijzen: nog geen check maar het komt vast goed. Afspraak met de vriendelijke mensen van de jeugdgezondheidszorg i.v.m. de vaccinaties van de kinderen: check. Huis beetje opgeruimd en ingericht en opruimen van het te veel aan spullen uit onze expathuizen: check.

Contact met oude vrienden: check. Familie zien: check. Nieuwe vrienden en fijne kerstborrel: check. Je weg vinden in de supermarkt en weten welke afslag je moet hebben om naar huis te gaan: check.

OV-chipkaart die automatisch je saldo afschrijft: check.

Weten welke bus je moet hebben: check.

Het probleem is dat je het niet kunt duiden en ook niet uit kunt leggen. Alles is weer normaal, voor je omgeving. Maar je hapt als een vis op het droge naar adem zonder dat iemand het ziet.

Helemaal ongewoon is dat niet, hoor: “As strange as it sounds, expats become less and less familiar with their home stomping grounds. Returning brings a blanket of fog on perception, like an audience member walking around in a setting that’s familiar but still unreal.” (bron)

Het schijnt vanzelf over te gaan, deze rare repatziekte. 🙂

 

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Sonja Broekhuizenantwoord
1 februari 2015 om 18:10

pfff… niks voor mij, al dat verhuizen. word al moe als ik het lees :-/ #iederznding

Kimskeantwoord
26 januari 2015 om 21:38

Hmmm stof tot nadenken. Van dat proces als je weggaat, had ik eerder gehoord. Maar waarom zou je niet gewoon zeggen dat je nog niet gewend bent?

Elja Daaeantwoord
29 januari 2015 om 09:10
– Antwoord aan: Kimske

Goede vraag… Ik weet niet. Omdat ik zelf niet goed kan uitleggen waarom het nog niet lukt, wennen, en wat er niet klopt.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.