Slow and steady wins the race

slow and steadyLangzamerhand valt alles op zijn plek. Na twee jaar werken beginnen de dingen samen te vallen en duidelijk te worden. Het duurt even. Maar uiteindelijk gaat het lukken. Slow and steady wins the race.

Die uitspraak schijnt te komen uit de fabel over de schildpad en de haas die tegen elkaar racen. Weet je wel? Het idee is dat de langzame maar consistente schildpad de haas kan verslaan, omdat die arrogant is en zijn tegenstander onderschat.

Ik zou niet zo ver willen gaan, hoor.

Met arrogantie kom je een heel eind.

Met haast soms ook. Maar mijn punt is dat je ook ergens komt als je, net als de schildpad, bezig blijft met je plannen en je einddoel.

Vooral als je bereid bent een moving target te maken van dat einddoel: je idee van wat het moet gaan worden bij te schaven en te wijzigen.

Mijn eigen ideeën zijn al meerdere keren gewijzigd. Maar omdat ik zoveel tijd en energie in die ideeen heb gestopt, maakt dat niet uit. De vage outline is duidelijk. Het is een kwestie van blijven invullen, uitproberen, testen, wijzigen.

Het lastige is dat het, als je het zo aanpakt, soms lijkt alsof er niets gebeurt. Zowel voor anderen, als voor jezelf.

We worden vooral in de zakenwereld gek gemaakt met verhalen over bedrijven en mensen die razendsnel succes hadden. Je kunt het gevoel hebben dat je de schildpad bent. En dat de haas het gaat winnen.

Morgen al.

Maar overnight succes bestaat niet.

Kijk: het is makkelijk praten van die Gary hierboven. Achteraf is het makkelijk praten. Hij wist als 14-jarige die 12 uur per dag in zijn vaders zaak moest werken echt niet wat het hem op ging leveren. Geloof ik niets van. Mooi verhaal, dat wel.

Ik geloof ook niet zo in het najagen van macht en materieel succes. Dus ik geloof niet dat het nodig is om van je 14e tot je 35e 12 uur (of langer) per dag te werken. Er zijn belangrijker dingen.

Maar ik ben het het met hem eens dat het resultaat een optelsom is van heel veel werk en energie. En dat het makkelijks is om dat te vergeten als je kijkt naar andermans succes. Maar succes komt ergens vandaan.

Er staan meer dan 2.000 pagina’s op deze website.

Dat komt omdat ik jaren geleden besloot om iedere dag te gaan bloggen.

Ik wist ook niet wat mijn doel was. Op welk resultaat ik afstuurde.

Het leek me gewoon een leuk en nuttig idee om iedere dag te gaan bloggen.

Maar gaandeweg kwam er wel iets tot stand. Gaandewge bouwde ik aan een belangrijke resource, een PR-machine, een online portfolio, een grote database met bezoekers, een waardevolle online asset.

Dus wat je ook aan het proberen bent, waar je ook aan bouwt, welk project je ook op je genomen hebt – houd vol. Niet stoppen. Gewoon blijven doorgaan.

En als je nog niet begonnen bent: begin liever vandaag dan morgen. Als je vandaag begint iedere dag te bloggen, heb je over een maand 30 stukken online staan! Als je vandaag begint met iets minder snoepen, heb je jezelf tegen de Kerst kilo’s bespaard. Als je vandaag begint met het bouwen aan relaties voor je business, heb je over een half jaar misschien een aantal concrete opportunities.

Slow and steady wins the race.

Welke race het ook zal blijken te zijn.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

1 Reactie

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Rosalinde Markusantwoord
30 augustus 2017 om 12:16

Mooie boodschap. Ik las ergens dat dingen uitstellen heel erg hoort bij hoe we in elkaar zitten als mens. Dat het dus niet gek is dat we dat doen. Maar hoe fijn is het als je dat niet doet, en gewoon vandaag begint. Dan kun je zoveel (kleine) stappen zetten die bij elkaar zoiets moois kunnen doen.

Trouwens, dit is de eerste blogpost geloof ik waarin ik iets van kritiek op Gary V lees? Ben het overigens wel met je eens, ik geloof ook niet in oneindig werken en daar zoveel mogelijk tijd in steken. De vierurige werkweek van Timothy Ferris is dan weer het andere uiterste, maar is denk ik wel belangrijk om een balans te vinden. Wat die balans voor jou ook is.

Toevallig zei een andere ondernemer dat laatst ook tegen me. Ze gaat iedere week naar de schoonheidsspecialiste en een keer wilde een klant een afspraak maken op die bewuste tijd. ‘Ik kan niet,’ zei ze, ‘ik heb al een afspraak staan met de schoonheidsspecialiste.’ De klant vond dat maar vreemd, want dat is toch niet zo belangrijk? Maar haar reactie was dat het voor haar juist heel belangrijk is, omdat ze dan even aandacht en tijd voor zichzelf neemt, even kan opladen, en daardoor beter haar werk kan doen. Vond ik mooi.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.