3 social media hacks

Social media kun je hacken. Je moet wel! Gewoon maar blijven doen wat je gewend bent te doen op je website of in e-mails levert geen succes op. Daarom hieronder drie slimme dingen die jij kunt doen op social media.

Hack 1: Gebruik minder dan 50 tekens op Facebook

Dat Facebookgebruikers beter reageren op kortere teksten bij updates was al langer duidelijk. Maar korter dan 50 tekens?

Toch blijkt dit uit onderzoek van social media app BuzzSumo. Ze analyseerden een enorme hoeveelheid Facebook posts en zagen dat de updates met minder dan 50 tekens verreweg het beste scoorden. Wel een uitdaging natuurlijk. De oplossing ligt in keuze maken: wat is het belangrijkste dat je wilt zeggen?

Je mag natuurlijk lekker doen wat je wilt. Langer is ook goed. Maar het kan geen kwaad om te proberen om het kort te houden

Hack 2: Gebruik je notitie app voor mooiere opmaak op Instagram

social media hacks

Er zijn momenten dat je meer tekst kwijt wilt op Instagram. Want mensen lezen ook op Instagram wel degelijk de bijschriften. Vooral als die overzichtelijk is opgemaakt. Of misschien wil je je profieltekst wat mooier opmaken.

Helaas staat de app het gebruik van ‘enter’ niet toe. En eindeloos op de spatiebalk klikken is geen garantie voor een nette uitlijning van je tekst.

Gelukkig kan het makkelijker: gebruik gewoon de notitie app op je telefoon. Open een nieuwe notitie, schrijf je tekst en maak hem zo op als je wilt. Met of zonder emoji’s, enters, witregels, lijstjes etc. Of creëer meer overzicht met lijntjes die je maakt van underscore ( _ ) of punten.

Kopieer vervolgens de gehele tekst en plak die in de tekst bij je foto/video. Zo maak je ook je teksten op Instagram scanbaarder.

Hack 3: Gebruik Nederlandse of hyperlokale hashtags

instagram hashtagsHet lijkt logisch, hashtags als #instapolice, #love en #marketing. Maar is dat wel zo?

Hashtags die door de hele wereld gebruikt worden, zorgen niet alleen meer concurrentie in de zoekresultaten (en dus kleinere kans dat jouw tweet, update of foto gezien wordt). Ze leveren ook likes, fans en vind-ik-leuks op waar je niets aan hebt.

Je kunt het nog verder doortrekken: stel dat je je database aan volgers wilt gaan gebruiken om gericht te adverteren, is die database veel minder waardevol als de helft van je volgers helemaal geen doelgroep is van jouw producten of diensten.

Kies dus liever voor relevante, Nederlandse hashtags. Zo bouw je aan bereik onder de juiste doelgroep.

Extra tip: heb je een hyper-lokale doelgroep? Gebruik dan in ieder geval ook altijd lokale hashtags (#rotterdam, #070, #bloemenbuurt).

Social meda succes kun je natuurlijk niet ECHT hacken

Succes kun je niet hacken, vind ik. Zie: Over het hacken van succes. Succes, ook op social media, komt voort uit veel werk, veel content, veel tijd en energie, veel bereidheid tot terugpraten. Maar met een paar slimme hacks maak je het allemaal net iets effectiever.

Dit artikel verscheen eerder in iets kortere vorm op de site van DeRedactie in het kader van de training (open inschrijving!) Schrijven voor social media. De volgende is 3 juli.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.